Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2011
Format Albumi
Vrsta Country-Rock / Album Rock
Dodano Srijeda, 28 Prosinac 2011
Žanr Rock
Length 2:35:01
Broj diskova 2
Edition date Studeni 2011
Etiketa Rhino Records (2)
Catalog Number R1 528783
Edition details http://www.dead.net/features/europe/tour-keeps-giving-heres-europe-72-vol-2 http://www.recordstoreday.com/SpecialRelease/5114 This is an exclusive vinyl version of the CD release, with one additional track. Limited release 3000 US, 2850 international
Tags

Review

Iako je od raspuštanja Grateful Deada i smrti Jerry Garcije prošlo 15 godina, duh ovog neopisivo slikovitog benda kao i njegova frontmena još uvijek živi.

Iako kult 'zahvalnih mrtvih' nikad neće iščeznuti, djela 'hipija' iz San Francisca ožive svaki put kad arhivisti iz beskonačne arhive izbace novi, stari 'live' koncert Deada.
Bend s vjerojatno, ako ne i sigurno, najviše objavljenih koncerata uživo (što za vrijeme djelovanja što arhivskih) i ovog puta je razveselio vjerne obožavatelje s 'live' dokumentom Europe '72 Volume 2.

Kao što i ime sugerira ovaj album je svojevrsni nastavak njihovog najprodavanijeg 'livea' 'Europe '72' koji je, kako ime kaže, zabilježio veliku, sad već kultnu turneju po Europi spomenute godine.

Originalni 'Europe' kamen je temeljac diskografskog 'live' stvaralaštva Grateful Deada uz Live/Dead iz 1969., koji su ujedno i uvodi za početnike-slušatelje ovog benda vodeći ih kroz nevjerojatno glazbeno putovanje.

Prosječni poznavatelj Deada, ali i onaj vjerniji lako se izgubi u mnoštvu 'posthumnih' 'live izdanja', ali ovaj nije samo jedan u moru, kao i nijedan drugi, no 'Volume 2' pruža sliku iz drugog kuta na ovu europsku turneju.

Dead je po mnogo čemu bio drukčiji od drugih bendova.

Živopisni 'peterac' + on & off suradnici rušili su sve barijere, što glazbene, što socijalne i poslovne.

Jerry Garcia, Bob Weir, Ron 'Pigpen' McKernan, Phil Lesh i Bill Kreutzman različitim individualnim glazbenim preferencijama stvorili magiju koja je premostila glazbene žanrove, a svoje psihodelično putovanje nesebično su dijelili sa svojim 'Deadheadsima' kroz 30 godina djelovanja. Tako su svojim fanatičnim i vjernim obožavateljima dopustili da snimaju njihove koncerte, a od njih 2,350 održanih, snimljeno je čak 2,200.

Filozofija Grateful Deada nije bila snimanje albuma već nastupi uživo čiji se repertoar nikad nije ponavljao. A to je ona čar ovih šarenih veseljaka koji slušatelja vode kroz dugu priču koja se nikad ne ponavlja.

Legendarni koncertni promotor Bill Graham ujedno i veliki fan Deada rekao je jednom:

"Nisu najbolji u onom što rade, već su jedini koji rade to što rade."

Živa istina. Kombinacijom američkog folka, bluesa, jazza, bluegrassa i psihodeličnog rocka s neslućenim improvizacijama stvorili su zvuk koji se veže samo uz njihovo ime. No razlika njih od drugih smrtnika (nezahvalnih?) je u tome što nisu krojili repertoar prije koncerta, nisu dodvoravali koncertnim šablonama već su u glavi imali 500-tinjak pjesama (koliko su ih ukupno izveli na svim koncertima) koje su prirodno izlazile iz njih.

Tako je i u slučaju 'Volume 2'. Arhivisti su biranim postupcima htjeli na drugačiji način stvoriti nastavak koji to uistinu jest jer nijedna pjesma koja se nalazi na originalnom trostrukom izdanju ne ponavlja se na ovom dvostrukom albumu.

Tako slušatelj ima priliku čuti čak dva i pol sata različitih skladbi koje nisu samo puke 'B-strane', neobjavljene pjesme ili malo poznate stvari već klasici poput 'Berthe'. 'Sugaree', 'Dire Wolf', veseli jam na 'Good Lovin'' te kultna 'Dark Star'.

Od manje poznatih pjesama na set-listi sastavljenoj sa koncerata u Kopenhagenu, Parizu, Londonu i Frankfurtu našle su se 'Black-Throated Wind', 'Chinatown Shuffle' te odlična i duga obrada 'Sing Me Back Home' Merle Haggard. Kroz prvi disk pretežito su skladbe, za njihove kriterije, radijskog formata trajanja, no posljednje dvije 12-minutne pjesme 'Good Lovin' i 'Playing In The Band' samo su najava u svojevrsni povratak u psihodelično ljeto '69' na početku drugog diska. A kroz 'Dark Star' i 'The Other One' koje zajedno traju sat vremena (!) osjeti se spontana čarolija i raskoš muziciranja koja na slušatelja djeluje više relaksirajuće od bilo kakve stimulativne supstance. Iako bi Jerry Garcia rekao da s uporabom halucinogenih droga glazba Grateful Deada tek dobiva pravi smisao.

Glazbeni trip završava se originalnom Deadovom interpretacijom 'Not Fade Away' u koju su kao 'medley'  ubacili tradicionalnu 'Going Down The Road Feeling Bad'.

Europe '72 Volume 2' za razliku od kojekakvih glazbenih nastavaka ispunjava svoju svrhu te smisleno i bez praznog hoda upotpunjava svoj legendarni original pružajući slušatelju novu, nepredvidivu dozu ovog nepredvidivog, šarmantnog i 'toplog' benda.

No ako zagriženom 'Deadheadu' ni ovo izdanje nije bila dovoljna 'droga' Grateful Dead je u rujnu na tržište izbacio ekstravagantni mega-box set od čak 73 CD-a (!!!) na kojima se nalaze zapisi sa sva 22 koncerta koji su održani na europskoj turneji 1972.

Pa tko voli, nek izvoli...

Luka Vuletić

Hits 608

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42