Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Trokut


Bookmark

Data

Released 2011
Format Albumi
Vrsta Alternative rock / Reggae / Electronic / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Dubstep
Dodano Utorak, 13 Ožujak 2012
Žanr Pop-Rock
Broj diskova 1
Edition date 2011
Država Hrvatska
Etiketa Aquarius Records
Tags

Review

Golem je reakcija na podražaj, a podražaj je u ovom slučaju sva sila mediokriteta, licemjera, primitivaca i svega onoga što čini Balkan ovakvim kakav je sada, truo, zaostao, nedorečen, čardak ni na nebu ni na zemlji.
Mnogi će se uhvatiti za glavu i reći: O nouuuu, takvih što seciraju maligne društvene pojave imamo na izvoz.
Imamo li doista?

Kritičara nam sigurno ne fali, ali nije ni svaka kritika jednako precizna, jasna i usmjerena u pravu metu. U konačnici, nije svaka kritika jednako kvalitetna i slojevita, a upravo zbog toga bend Golem strši iznad prosjeka.

Trebali su biti projekt za jednu pjesmu, da bi se na koncu ta jedna pjesma (Boin "Milion") pretvorila u čitav album neobičnog naziva "Trokut", koji kako priča kruži označava suradnju Zagreb - Pula - Split.

Producentski dvojac Krešo Tomec i Marco Grabber te Ivan Jurić - Yuri (St!llnes) čine okosnicu benda kojem se od nedavno kao drugi vokal priključio Miroslav Catalinac - Chakka (Zion Crew), a za nastupe uživo, čemu smo i posvjedočili 13.1 u malom pogonu Tvornice, bendu se priključuje Peter Dekleva na gitari te Andrej Zavašnik na bubnjevima.

"Trokut" je koktel od albuma, kad toj mješavini dub stepa, raggea, rocka, elektronike, hard corea dodamo već poznatu angažiranu i prije svega kvalitetnu liriku Yurija, on postaje molotovljev koktel, zapaljiva smjesa groovea, riffa, sarkazma, filozofije, bunta, prkosa, anarhizma.

Tijekom čitavog albuma između stihova ili u uvodima pjesama imamo priliku slušati vješto ukomponirane isječke pojedinih umotvorina prispodoba iz Hrvatskog političkog i javnog života, od trenutnog premijera Milanovića, preko bivše premijerke, pa sve do Tuđmana, Tita te neizostavnog Zdravka Mamića. Nešto u stilu onoga što smo već čuli, primjerice, na albumu "Firma ilegal" Dubioze Kolektiv.

Na albumu se nalazi 13 pjesama od kojih su 2 obrade, uz već spominjani "Milion" od Boe tu je i odlična obrada pjesme "Šakon u glavu" od Ramba Amadeusa, koja odlično oslikava stanje u našem društvu kada je u pitanju neverbalna komunikacija.

Gosti na albumu su Vojko Vrućina i Magellano te Popay, prva dvojica repaju na pjesmi "Uzalud", dok potonji gostuje na numeri "Slab", u pjesmi "Ostatci" će te prepoznati fragmente evergreena studentskih tuluma "Maljčika" od Beogradskih Idola čije radničke budnice i fabrička jutra zvuče tragikomično u zemlji gdje su tvornice doživjele sudbinu dinosaura.

"Poštovana gospodo" se nameće kao potencijalni hit singl albuma, donosi ono najbolje od Yurijeve liričke genijalnosti i muzičkog fanatizma. Socijalno angažirana pjesma usmjerena je, a na koga drugoga, doli na ugojene i utegnute političke fićfiriće, uz "Promeni style" u kojoj briljira Chakka, definitivno za mene vrhunac albuma.

Slojevit i odlično izbalansiran album od otvarajuće "Ledeno doba", preko žestoke "Zombi" do i više nego aktualne "Milion", pa sve do završnog pečata ironije, folka i sarkazma u numeri "Đumbus", album "Trokut" postavlja visoku kvalitativnu ljestvicu na domaćoj alternativnoj sceni. Uz dokaz kako projekti "supergrupa" ne moraju nužno biti silovanje kreativnosti nego upravo suprotno, Golem predstavlja eksploziju žestine, talenta, kreacije do koje dolazi prilikom sudara nekoliko jakih individualaca na jednom mjestu.

U svakom slučaju, drago mi je da se iz sveopćeg defetizma i snuždenosti oko nas, rađaju ovakvi projekti koji predstavljaju onu "jing jang" misao, da u svakom zlu ipak ima i nešto dobroga, pa makar to bila muzika namjesto tvornica.

Mihael Pinter

Hits 713

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42