Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2014
Format Albumi
Vrsta / Heavy metal / Alternative metal / Post-grunge / Alternative/Indie Rock
Dodano Nedjelja, 05 Listopad 2014
Žanr Rock
Length 45:23
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2014
Država Europe
Etiketa Spinefarm Records
Catalog Number SPINE794923
Edition details Datum objave: 5.8.2014. (SAD) / 1.9.2014. (Europa); produkcija: Sully Erna i Dave Fortman
Tags Godsmack

Review

Album "1000hp" objavljen je 5. kolovoza u SAD-u, a u Europi 1. rujna. Sully Erna je u jednom intervju izjavio da je apsolutno svaki član benda doprinio snimanju i stvaranju ovog albuma.

Snimljen je u Godsmackovom novoizgrađenom ogromnom prostoru od četiri tisuće kvadratnih metara, a to je zapravo oduvijek bila velika želja benda – imati svoj ogroman prostor za snimanje.

Album je miksao i producirao Dave Frontman, koji je s njima radio i na prijašnjem albumu.

Ko-producent albuma je Sully Erna.

Što se tiče samog albuma, “1000HP” Sully Erna opisuje kao pomalo sirovog i više otvorenijeg tipa. Osim toga, Erna kaže da pjesme poput "1000HP" i "FML" imaju pomalo Nirvaninog štiha u refrenima, dok su ostale u potpuno drugim kategorijama.

“1000HP” počinje s istoimenom stvari, apsolutno tipičnom za bend. Izravna i žestoko rokerska, s odličnim i kvalitetnim riffovima. “FML” se fino uklapa u nastavak albuma, no s mrvu mračnijom i žešćom energijom. Treća stvar je pomalo iznenađenje kao što i sam naziv govori “Something Different”, iako tipičnog rokerskog prizvuka u mid tempu dodana je violina koja daje jednu posebnu, osjećajniju, atmosferu pjesme.
“What’s Next” je klasičan metal s početnim riffom koji pomalo podsjeća na Lamb od God, a rezultat krajnje verzije pjesme je dobar, no osjeti se da je ova stvar pomalo izvan onoga što Godsmack inače radi.

Najbolja vokalna izvedba Sullya Erne čuje se na “Generation Day“ koja je ujedno i granični progresivni metal. Kroz čitav album se može čuti i eksperimentiranje s akustičnim dijelovima na pojedinim pjesmama što, zapravo, pomalo izbacuje van standardne kolotečine naučenog tj. naslušanog do sada od benda.

“Locked&Loaded” po meni je vrhunac albuma, na prvu odmah sjeda u uho i cijela je prožeta nekom vibrom gdje se Erna vokalno obračunava sa svojevrsnim demonom riječima “All he does is talk shit”, “Break your face” i neizbježna “You are dead“. Svojevrsno vređanje i pozivanje na borbu s demonom. U klasičnom rock-talk stilu . “Livin’ In The Grave” je vrlo slična vokalno kao i prethodna, Erna opisuje svog neprijatelja kao hladnog, tvrdoglavog i taštog i čija je glava zapravo jednosmjerna ulica.

“Locked&Loaded” i “Livin’ In The Grave“ bi se mogle nazvati tipičnim za bend. Imaju jako puno stvari sa sličnim tekstovima i nekim nabrijavanjem, poput “Are you talking to me?”

Drugi dio albuma nije toliko catchy kao prvi dio, no i dalje je tu prisutno jako puno kvalitetnog materijala, pogotovo u stvari “I Don’t Belong” koja zapravo govori o tipu koji je prilično bogat i prodaje milijune CD-ova, no istovremeno pjeva o tome kako se ne uklapa u tu “idiličnu atmosferu”. Dakle, pomalo ironična pjesma ili možda pomalo nedostatak samosvijesti.

“Nothing Comes Easy” ima najinteresantniji početak, s laganim gitarskim dijelom se okreću na stoner metal i zapravo je jedna od rijetkih stvari na albumu koja se u početku čini kao nešto sasvim novo i inovativno od benda, no prema sredini vrlo čvrsto pokazuju da je to opak stari dobar Godsmack zvuk.

Zadnja stvar na ovom albumu je “Turning To Stone”. U sebi ima tribal elemente (slično kao Voodoo), nije najsjajnija ali se po zvuku izdvaja od ostalih stvari na albumu.
Iako sam očekivala puno više s obzirom na dosadašnje albume, nije baš da mogu izdvojiti neki ekstra moment u bilo kojoj pjesmi koji mi je apsolutno isti tren sjeo u uho kao što su instant imale “Keep Away”, “ Awake” i Stand Alone”..

No nekako bih mogla ovaj album strpati u ladicu s pokušajem vraćanja nekoliko godina unazad i eventualnim nadoknađivanjem dijelova koje su možda na nekim albumima do sada propustili.

Očekivala sam možda nešto više, no ovaj album je zapravo čisti hard'n'heavy, tipičan za Godsmack pa vjerujem da će dobro sjesti svim njihovim fanovima.

Suzana Svečnjak Romanić

Hits 1025

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42