Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
70 priča o albumima

Bookmark

Data

Released Studeni 2018
Format Knjiga
Vrsta
Dodano Četvrtak, 11 Travanj 2019
Žanr Proza
Broj diskova 180
Edition date Studeni 2018
Država Menart
Etiketa Hrvatska
Catalog Number 9789537830151
Edition details dimenzije: 24,5x24,5; uvez: tvrdi
Tags Menart Zlatko Gall Hrvoje Horvat

Review

Povodom Nacionalnog dana albuma koji je Hrvatska diskografska udruga po prvi put obilježila 13. listopada prošle godine, objavljeno je jedno zanimljivo izdanje posvećeno jednoj cijeloj epohi određenoj podnebljem. Novi književni uradak glazbenih novinara Hrvoja Horvata i Zlatka Galla, kritičara koji već godinama sustavno i intenzivno prate domaću glazbenu scenu, donosi njihov vrijedan kroničarski rad. Na poticaj Hrvatske diskografske udruge koja je odlučila u fokus vratiti format albuma, na 179 stranica imamo priliku čitati o najvažnijim albumima s našeg područja posljednjih 70 godina. Zahvaljujući velikom poznavanju glazbe autora, ovo je svojevrsna biografija hrvatske diskografije ispripovijedana u formi sažetih i zanimljivih kratkih priča o albumima koje nijedan iole ozbiljan glazbeni entuzijast ne bi trebao propustiti poslušati. Predstavljeni kronološki, počevši od Ive Robića i njegovog albuma ''Pjeva vam Ivo Robić'' iz 1956. pa sve do Fog Frog Doga i njegovog ''Splita'' iz 2015., predstavljeni albumi dokazuju koliko je glazbu oblikovalo vrijeme i to se itekako može uočiti s jedne vremenske distance. Vjerujem da su autori muku mučili s odabirom ključnih glazbenih izdanja koji zaslužuju mjesto u ovakvom enciklopedijskom izdanju, stoga su izostali neki veliki izvođači, ali ono donosi šaroliku lepezu izvođača poput Gabi Novak, Grupe 220, Arsena Dedića, Josipe Lisac, Yu grupe, Tihomira Popa Asanovića, Mora, Drage Mlinarca, Bijelog dugmeta, Olivera Dragojevića, Prljavog kazališta, Parnog valjka, Tome Bebića, Filma, Azre, Darka Rundeka, Aerodroma, Idola, Miše Kovača, Đavola, Vještica, Urbana, Dine Dvornika, Sanea, Pipsa, Gibonnija, Jinxa, Svadbasa, Leta 3, Gorana Bareta, Matije Dedića, Lvkyja, Elementala, El Bahatteeja, Gustafa, Hladnog piva, Lada, Tamare Obrovac, Tonyja Cetinskog, Boška Petrovića, Mayalesa i mnogih drugih.

''Hrvatska diskografska udruga svojim radom od samih početaka prati svjetske trendove, a upravo ovakvi projekti su primjer svjetske prakse. U ovoj je knjizi predstavljeno tek 70 albuma od pojave diskografije kod nas do danas, no prava je istina da postoji puno više diskografskih uspješnica koje ćemo se potruditi zabilježiti u nekom novom izdanju. Događaju se novi pogledi na glazbu, događa se jedna nova generacija glazbenika o kojima će se imati što reći. Mi smo sretnici na ovim prostorima kada je o glazbi riječ, i možemo se pokazati zavidnim postotkom uspješnih izdanja'', izjavio je Želimir Babogredac, predsjednik HDU-a.

Ovo je literatura koja reflektira jednu glazbenu epohu i možda nam danas služi kao podsjetnik na vrijednu audio baštinu, ali ona će s godinama izvršiti snažan utjecaj na neke nove generacije. To znači brinuti o onima koji dolaze sutra.

Ivana Lulić

Hits 1050
Pojmovnik popularne glazbe « Pojmovnik popularne glazbe Zlatko Gall Knjiga Kronologija Arsen - čovjek kao on » Arsen - čovjek kao on

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42