Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Then and Now: The Definitive Herbie Hancock

Bookmark

Data

Released 2008
Format Albumi
Vrsta Jazz
Dodano Nedjelja, 09 Listopad 2011
Žanr Jazz
Broj diskova 1
Edition date 2008
Država USA
Etiketa Verve / Aquarius Records
Tags

Review

 

Herbie Hancock je jedan od onih glazbenika koji zasigurno stavljaju na muke onog tko dobije neugodan zadatak kompiliranja the best of albuma. Ne samo da se stvaralaštvo Herbie Hancocka proteže kroz 5 dekada, nego se radi i o vrlo raznovrsnom opusu. Svaka the best of kompilacija koja želi obuhvatiti sve aspekte Herbiejva stvaralašta unaprijed je osuđena na neuspjeh – a ako u svoj naslov stavi pretenciozni pridjev the definitive razočaranje slušatelja bit će još veće.
 
The Then and Now: The Definitive Herbie Hancock pokušava skicirati putanju Herbiejevog umjetničkog razvoja sve od ranih - i ključnih – godina u Blue Noteu 60ih, preko faze snimanja za Warner Bros, Sony, pa do sadašnjeg angažmana u Verveu – koji je i izdavač ove kompilacije. 
 
Hancock je napravio neke doista originalne i značajne stvari 1960ih, u albumima kao što su Empyrean Isles, Maiden Voyage ili Speak Like a Child, no njegova karijerea je obilježena ne samo sjajnim momentima nego i svakojakim krivudanjima, slijepim ulicama, i avanturama raznolikog umjetničkog uspjeha. Probao je sve od hard bopa i post bopa preko jazz funka i fusiona pa do eksperimentiranja s elektronikom, a to pokušava pratiti i ova kompilacija koliko je to uopće moguće u 12 pjesama i 70ak minuta. 
 
Album započinje s 2 ikonske skladbe, Maiden Voyage i Cantaloupe Island, koje se i danas opiru zubu vremena i zvuče jednako uzbudljivo kao i prije 40 godina. Od 1970ih tu je samo Chameleon, a ostatak albuma se koncentrira na recentnije, i neki će reći, manje kreativno, a više ziheraško razdoblje. Imao je i u novije vrijeme Herbie dobrih stvari, no razvodnjenim kompromiserskim izvedbama kao što je St.Louis Blues sa Stevie Wonderom doista nije mjesto na albumu koji pretendira na titulu The Definitive. Zatim tu je vrlo dobra obrada Kurt Cobainove skladbe All Apologies s albuma The New Standard. Jedina live pjesmana albumu je električni funk-jazz Rockit s jednog od Herbiejevih radikalnijih albuma Future Shock iz 80ih.
 
Tri godine star album Possibilities, u kojem je surađivao s raznim pop glazbenicima, ovdje je reprezentiran prekrasnom baladom Don"t Explain (vokali Damien Rice i Lisa Hannigan). Čak dva broja dolaze iz Herbiejeve najrecentnije faze koju je obiljžio komercijalno uspješni album River: The Joni Letters iz 2007., još jedan set kolaboracija koji je Herbieju donio Grammyja za album godine. Prvi od dva broja je pjesma River, u vokalnoj izvedbi Corinne Bailey Rae, sa spomenutog albuma, a drugi broj je opet River, ali ovaj put u duetu s autoricom pjesme, Joni Mitchell, premijerno objavljena upravo na ovoj kompilaciji.
 
Premda na CD-u prevladavaju Hancockove recentnije snimke, upada u oči da su godine u Blue Noteu nenadmašene: kreativnost i originalnost albuma iz 60ih zasjenuju Herbiejev kasniji opus, koji je ponekad obilježen koketiranjem s mainstreamom. Jasno nije grijeh transgresija žanra, i ""sadašnji"" Herbie ima vrlo dobrih momenata, ali predvidljivost je zamijenila hrabrost i inovativnost ""ondašnjeg"" Herbieja. Tko bi ipak želio imati nekakvu the best of kompilaciju ovog usprkos svemu sjajnog pijanista i kompozitora, može se preporučiti kompilacija iz 1988. u izdanju Blue Notea The Best of Herbie Hancock: The Blue Note Years, koja pokriva razdoblje 60ih i na kojoj se nalazi reprezentativan izbor kompozicija s kojima je Hancock uveo novi zvuk u jazz i itekako obilježio cijelu dekadu.
 
Mirna Marić
Hits 1322

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42