Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Kicking Against the Pricks: Nick Cave - Ultimativni vodič kroz djela

Bookmark

Data

Released Rujan 2005
Format Knjiga
Vrsta Biografija
Dodano Srijeda, 01 Listopad 2014
Žanr Biografija
Edition date Rujan 2012
Država Hrvatska
Etiketa Dallas
Tags Dallas Records Nick Cave

Review

Dijeleći naslov s davnim Caveovim albumom obrada koji je, pak, naslov dugovao jednoj od najupečatljivijih epizoda Lukinih "Djela apostolskih", mala se priručna enciklopedija o djelima glasovitog australskog rock-poete pokušava zavući u samu srž autorskih silnica i izvorišta jednog od najvećih autora u svijetu rocka zadnjih nekoliko desetljeća. Hrvatski prijevod, doduše, kasni sedam godina, ciljajući na skori izlazak albuma "Push the Sky Away", no zato je dobio prikladan update od strane urednika izdanja Anđela Jurkasa. Time ova knjižica Amy Hanson uistinu predstavlja iscrpnu inventuru tri i pol desetljeća duge karijere, odnosno, kad je Nick Cave u pitanju, odgonetanja Čežnje. Iscrpnu – da – u smislu svoga obuhvata, no sada dolazimo na ono što tko očekuje od knjige ovakva naslova…

Ono što odmah upada u oči, već pri letimičnom prelistavanju knjige, pozamašan je prostor dat pukom nabrajanju pjesama sa svakog pojedinog albuma, kompilacije pa i TV-nastupa, neobjavljenog projekta ili suradnje. Koliko je to u eri Interneta i čitavog niza kvalitetnih, enciklopedijski koncipiranih portala bilo nužno, logičko je pitanje. Čak i ako uzmemo da je to dobrodošla i korisna sadržina (uostalo, isto se tako možemo pitati – pa zašto ne?), preostaje ono bitno – sami tekstovi koji prate sve te podatke. Upravo tu, vjerujem, svima rastu čitateljski apetiti, a knjiga Amy Hanson nudi uglavnom neke vrste mješanaca recenzije i zbira kurioziteta, na žalost, bez uspjeha da uistinu kvalitetno pokrije bar jednu od tih osobina. "Kicking Against the Pricks" nije biografija niti to naslovom poručuje – to bi prvo trebao imati na umu bilo tko tko je se dohvati. S druge strane, forma mini-enciklopedije zadovoljena je tek u minimumu svojih "zahtjeva".

Kao već stari i pasionirani pratitelj Caveovog umjetničkog puta, lako je moguće da sam imao očekivanja nešto viša nego što knjiga objektivno može podnijeti, no i kao – s dužnom i nužnom dozom zadrške i poštovanja prema većim i dokazanim znalcima – poznavatelj djela proslavljenog poete kao i njegovih tematsko-stilskih ishodišta, mogu zatražiti od bilo kojeg autora bilo kakvog vodiča kroz ta ista djela makar umjereno jaku dozu studioznosti i nadilaženja pukih recenzentskih površnosti. Ponavljanje već izlizanih epiteta, što uključuju poigravanje s Caveovom trajnom "opsesijom" biblijskim motivima i temama ili brutalnost i mrak kakvi mu ozračuju veći dio opusa, pritom nikako ne idu na ruku niti doprinose kvalitetnijem obuhvatu ovako bogate i svestrane potrage za otajstvima Čežnje i Milosti. Čak se ni osvrti na pojedine pjesme ovdje ne uspijevaju odmaknuti od hladne retorike usputnog slušatelja, što povremeno ipak spašavaju neke manje poznate zanimljivosti. Ovih potonjih se još i može naći, osobito u osvrtima na vrijeme The Birthday Party, mada ne i u ukupno zadovoljavajućem obimu.

Sama podjela knjige na "Stari zavjet" i "Novi zavjet" te "Apokrife" kao dodatke isto je tako prilično brzopotezna "dovitljivost" koja se u namjeri da istakne Caveova ishodišta pretvorila prije u banaliziranje nego svrsishodnost. Naslov dodatka koji obrađuje karijere članova The Bad Seeds – "Djela apostolska" – samo je točka na i koncepcijskoj nespretnosti izdanja. Pridodamo li tom svemu još i pomalo samodopadno napisane priloge urednika Jurkasa te prijevod koji kao da se bori s brzopletošću, pa i – da budem i do kraja sitničav – grafičko oblikovanje koje baš i ne doprinosi preglednosti knjige, ukupan dojam i nije osobito blistav. Ipak, da ne ispadnem nenamjerno negativan i obeshrabrujuć – jer ne bi bilo ni pošteno ni do kraja iskreno – "Kicking Against the Pricks" je korisna knjiga za svakoga tko se želi bolje upoznati s djelima Nicka Cavea. Naravno, ona nije "ultimativna", ali jest "vodič" i uistinu obuhvaća osnovne podatke o praktički svemu što je Cave radio (naglasak jest na glazbi i tu uistinu sjajan roman "I magarica ugleda anđela" donekle "pati"). A svi koji se konačno bolje upoznaju s radom u nas uvijek toplo pozdravljanog Australca i sami će možda bolje razumijeti o čemu sam gunđao u proteklim pasusima.

Zbog gole informativnosti i iscrpnosti u obuhvatu naslova, dakle, svakako prolazna ocjena i pohvale izdavaču. Za bilo što više naprosto nije bilo i nema mjesta, ali i to se dade ispraviti prijevodom kakve biografije. Do tada, čekamo dugo tražen album…

 

Toni Matošin

Hits 1441

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42