Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2012
Format Kompilacije
Vrsta Folk-rock / Alternative/Indie Rock / Adult Alternative Pop/Rock / Contemporary Singer/Songwriter / Acoustic
Dodano Četvrtak, 15 Prosinac 2016
Žanr Pop-Rock
Length 45:05
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2012
Država Europa
Etiketa Virgin / EMI
Catalog Number 5099997996125 / EMI-79961
Edition details objavljeno: 16.10.2012.; produkcija:
Tags EMI Virgin Ben Harper

Review

U Americi je kompilacijski album By My Side objavljen 6. listopada prošle godine, dok je Europu zapljusnuo deset dana kasnije. Objavila ga je EMI/ Virgin Records, a glazbenik je ingeniozni Ben Harper.

Zapravo, uvijek kod ovakvih albuma važno da se umjetnik odredi kako će ga predstaviti. Problem je kada stvar diktiraju izdavačke kuće, iz raznih im pobuda. Nekada su ovakve albume objavljivali iz čiste zavisti, iz pohlepe, iz osvete umjetniku što je napustio njihove redove i sl.

Ben Harper je svoj predzadnji studijski album Give Till It's Gone, 2011. (Virgin Records) snimio za istu diskografsku kuću i, naravno, onda su si oni uzeli za pravo da objave jedan ovakav album. Na svu sreću, to nije samo jedan u nizu onih albuma nazvanih 'Hits' ili 'Best of'. Ben Harper je imao sreću da se stvar pokrenula s druge strane retrospektive. Naime, radi se o nekim probranim kompozicijama, o nekim drugim studijskim verzijama (Not Fire Not Ice – prethodno neobjavljene u Americi, tu je pomalo razrijeđena, ali još uvijek dovoljno strastvena i sjetna) te apsolutno novim pjesmama (balada Crazy Amazing). Sve ostalo svakako prikazuje Harpera u njegovom jedinstvenom, originalnom svjetlu, gdje nema puno prostora za neke promašaje. Kao i uvijek, Ben svojom glazbom fascinira i publiku i kolege.
Ben Harper u Berlinu; Foto: Dragutin Andrić - arhiva SoundGuardian.com

Album By My Side je kompilacija, ali ipak nije od onih, nekih drugih tipova, kojima se zapravo želi umjetnika na neki način zacementirati u nekom statusu. Naime, znam jako puno primjera gdje su glazbenici i bendovi doslovno ostali zakopani u tako nekim izdanjima, poput 'Greatest Hits' ili 'Best Of'. Koliko takva izdanja mogu biti pogodna za razne namjene od radijskih playlista, partyja i drugih namjena širokog spektra, toliko mogu biti neugodne jer publika je sklona vezati se uz određene pjesme, i naprosto tjerati izvođače da stalno sviraju jedno te isto. Osobno, mislim da je to pakleno dosadno i da nakon kratkog vremena naprosto dosadi i gotovo. Umjetnik, izvođač samo onako, pukne ko' brus! Neki nažalost nakon početne euforije jednostavno nisu izdržali sav taj pritisak i teret.

Ben Harper ima sreće, možda čak i utjecaja na neke odluke izdavačkih kuća, ili je u pitanju naprosto njegova ipak izražajna i snažna osobnost. Možda baš iz tog razloga ovaj kompilacijski - retrospektivni album ima tu neku, drugačiju, konotaciju i zato mi se sviđa. Shodno tome, ovaj album je bio, zapravo, najava njegovih akustičnih nastupa, njegove akustične turneje diljem Amerike, Novog Zelanda i Australije.

Što se tiče albuma By My Side, Harper reda balade jednu za drugom, izostanak čvrste rock gitare već je uobičajena pojava kada je u pitanju Ben i njegov glazbeni opus. Zato ove ponuđene kompozicije treba gledati i slušati, naravno u širem kontekstu njegova rada i djelovanja. Shodno tome, to se značajno odražava na njegov ugled kao glazbenika. Ne smijemo zaboraviti da Ben Harper ima veliku reputaciju i ugled općenito na glazbenoj sceni i to ne samo kao pjevač, gitarista, već kao kompletni glazbenik, a to, naravno, potvrđuju brojne nagrade, od svima poznatog Grammya pa na niže.

Glazbenik, tekstopisac, producent i aktivist, Ben Harper je objavio 10 studijskih albuma i četiri live zapisa od 1994. godine. Ovi albumi, u kombinaciji s trajnom predanošću stalnih međunarodnih turneja, rezultirali su nevjerojatnim porastom njegovih poklonika na nekoliko kontinenata. Gospel, soul, funk, blues, rock, reggae, rock and roll i sve što se u njegovom glazbenom biću zakuha, daje nam za pravo govoriti o njegovim zapaljivim live nastupima i apsolutno bezvremenskim pjesmama. Renome Bena Harpera upotpunjuje snažna lista imena s kojima je radio i snimao: Ringo Starr, Pearl Jam, Jackson Browne, Charlie Musselwhite, Tom Morello, Rickie Lee Jones, Taj Mahal, Jack Johnson i Vanessa De Matta. Primjerice, njegov album s Blind Boys of Alabama - There Will Be Light (2004., Virgin), zaradio dva Grammyja, i to za 'Best Pop Instrumental Performance' i 'Best Traditional Soul Gospel Album'. Sve ovo, zapravo, samo navodim kao činjenice, da oni koji možda nisu dovoljno upućeni, spoznaju o čemu se ovdje radi.

Po mojoj slobodnoj procjeni, "By My Side" zadovoljit će brojne Harperove fanove, ali i ostalu publiku, iz jednostavnog razloga što se albumi poput ovoga rijetko izdaju. Na prvo slušanje ne čini se jako prihvatljivim, možda se na trenutke čak čini strašno introvertiranim, no, na kraju ipak dobijete apsolutno poseban dojam kojem teško da itko može odoljeti.

Hits 1046

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42