Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2016
Format Albumi
Vrsta Blues rock / Folk-rock / Alternative/Indie Rock / Adult Alternative Pop/Rock / Contemporary Singer/Songwriter
Dodano Četvrtak, 15 Prosinac 2016
Žanr Pop-Rock
Length 40:50
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2016
Država Europa
Etiketa Stax
Catalog Number STX-35697-02
Edition details objavljno: 8.4.2016.; produkcija: Ben Harper, Ethan Allen, Juan Nelson, Leon Mobley, Oliver Charles, Jason Yates i Michael Ward; snimano: The Village, Los Angeles, CA
Tags Ben Harper The Innocent Criminals Stax Michael Ward Jason Yates Oliver Charles Leon Mobley Juan Nelson Ethan Allen

Review

Prošlo je devet godina i Ben Harper se ponovno udružio s The Innocent Criminalsima da bi za Stax records snimili i 8. travnja objavili svoj novi studijski album, "Call It What It Is".

Uvijek kada je riječ o Benu i njegovom radu teško je određivati radi li se tu o gospelu, spiritualu, je li riječ o folku, folk–rocku, r&b-ju, soulu, bluesu ili pak samo modernoj urbanoj glazbi, koja se u svakoj pojedinoj pjesmi ogledava u tradicionalnim impresijama. Duga je poveznica, od Hendrixa do Lennyja Kravitza, a taj put je posut svime i svačime i sve to našlo se na đonovima obuće koju nosi Ben Harper. Niste baš sigurni? Poslušajte naslovnu pjesmu albuma; poslušajte ju nekoliko puta za redom i otvorit će vam se raznorazna viđenja i bit ćete ponosni na sebe što možete slušati i razumijeti ovo što vam prezentiraju Ben Harper & Innocent Criminals. Je li to izrazita fuzija i splet melodija, njihove topline, prilagodljivosti koje vas zapljuskuju svojim izuzetnim glazbenim izričajem...?

Nema sumnje, to ponovno udruživanje s 'Nevinim Kriminalcima' Benu uvijek pruža i budi onu njegovu sjetnu, mekanu soulfističnu stranu. S druge pak strane, The Innocent Criminals Benu uvijek donose i svoje bluesy ozračje, koje svojom plavičastom izmaglicom gotovo neprimjetno i pomalo stidljivo obavija svaku pojedinu skladbu. "All That Has Grown" samo je jedna u kojoj sve to poprima dalekosežne konotacije. Shodno tome, istinski poklonici dobre glazbe snažno će podržati ovakve albume i to je nepobitna činjenica.

A potom će "Pink Balloon", vjerujem, mnoge baciti u očaj, jer radi se o temi koja u sebi nosi sve ono što treba imati prava, istinska uspješnica koja će harati specijaliziranim top ljestvicama diljem zemaljske kugle. A nakon toga očekuje vas reggae "Finding Our Way"; pa ovi ljudi s jednakim žarom prilaze i prezentiraju svaku glazbenu formu! Ben i bend istovremeno su moderni, raznoliki, staromodni, odani tradicionalizmu, ali i direktno određeni ka urbanom, modernom zvuku, sociološki, društveno osvješteni, na trenutke provokativni i suosjećajni s trenutnim društvenim pomacima, kretanjima i ispadima koji pogađaju one napuštene, obespravljene žrtve abnormalnih društvenih eskapada.

Na  kraju krajeva, i nakon doista iscrpnog preslušavanja materijala s "Call It What It Is", bio bih gad kada bi napisao bilo što drugo osim da slušam i uživam, uživam i slušam.

Glazbenik, tekstopisac, producent i aktivist, Ben Harper objavio je 12 studijskih albuma i četiri live zapisa od 1994. naovamo. Ovi albumi, u kombinaciji s trajnom predanošću stalnih međunarodnih turneja, rezultirali su nevjerojatnim porastom njegovih poklonika na nekoliko kontinenata. Gospel, soul, funk, blues, rock, reggae, rock and roll i sve što se u njegovom glazbenom biću zakuha daje nam za pravo govoriti o njegovim zapaljivim live nastupima i apsolutno bezvremenskim pjesmama.

Renome Bena Harpera upotpunjuje snažna lista imena s kojima je radio i snimao: Ringo Starr, Pearl Jam, Jackson Browne, Charlie Musselwhite, Tom Morello, Rickie Lee Jones, Taj Mahal, Jack Johnson i Vanessa De Matta. Primjerice, njegov album s Blind Boys of Alabama, "There Will Be Light" (2004.) zaradio je dva Grammyja i to kao najbolja instrumentalna pop izvedba i najbolji tradicionalni soul-gospel album. Sve ovo zapravo samo navodim kao činjenice, da oni koji možda nisu dovoljno upućeni spoznaju o čemu se ovdje radi. Nema sumnje, Ben Harper je istinski glazbenik, umjetnik koji će uvijek i na bilo koji način zadiviti slušateljstvo, bilo koga, i onog velikog znalca, ali i onog koji tek kreće s prihvaćanjem i shvaćanjem općenito moderne glazbe 20. i 21. stoljeća.

U naslovnoj pjesmi Ben Harper je revolucionar, aktivist..., on progovara što znači i dan danas biti crnac u Americi. The Innocent Criminals svojom glazbenom podlogom vladaju i imaju izuzetno ubojito oružje. Njihov zajednički spoj funkcionira gotovo jednako zabavno, opuštajuće, ali istovremeno njihova je instrumentalna slika pogubno, nevjerojatno ubojito oružje, koje želi jednostavno ubiti svu tu nepravdu, iskrivljenu sliku današnjeg društvenog trenutka u SAD. A oni su: Ben Harper (slide gitara, vokali), Juan Nelson (bas), Leon Mobley (udaraljke), Oliver Charles (bubnjevi) i Jason Yates (klavijature, Hammond B3, Clavinet D6, Wurlitzer Electric Piano, akustične/električne gitare, konge, udaraljke, vokali).

Ili ako želite, mogu to napisati i ovako... Budući da je upravo Ben Harper jedan od najboljih učenika velikog bijelog soul majstora, legendarnog Vana Morrisona, držim da se učitelj zaista nema čega sramiti. Njegov učenik stvari radi bolje od samog učitelja i to je ono što zaista treba cijeniti.

Album "Call It What It Is" svojom produkcijskom pročišćenošću i kvalitetnim sadržajem vrlo izražajnih i snažnih skladbi daje ovom projektu glavnu odrednicu i težinu, a upravo to je i njegova najveća vrijednost.

Mladen Lončar - Mike

Hits 1046
Childhood Home « Childhood Home Ben Harper Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42