Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2018
Format Albumi
Vrsta Blues rock / Contemporary Blues
Dodano Četvrtak, 15 Veljača 2018
Žanr Blues
Length 44:41
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2018
Država SAD
Etiketa J&R Adventures / Mascot Label
Edition details Datum objave: 26. siječnja 2018. / Producent: Kevin Shirley
Tags Kevin Shirley Joe Bonamassa J&R Adventures Mascot Label Group Beth Hart

Review

Nakon pune četiri godine od kako je njihov prošli studijski album, ''Seesaw'', bio nominiran za Grammyja i osvojio je 1. mjesto Billboard top ljestvice, ovaj opaki glazbeni dvojac pripremio nam je novu glazbenu poslasticu, koja nam donosi deset odličnih skladbi u doista sjajnoj produkciji. I Beth i Joe tijekom proteklog razdoblja zaista su rudarski kopali kako u studiju, tako i na  sceni na nastupima uživo!

Ovim svojim zajedničkim albumom ovaj dvojac donosi nam opaku svirku predvođenu Bonamassinom artikuliranom gitarom i razarajućim vokalnim referencama apsolutno  impresivne Beth Hart. "Black Coffee" je album koji će svojim sadržajem zadovoljiti apsolutno sve one koji vole, dobru ''mjuzu'', koja ima rokerski i blues predznak i težnju da takva glazba bude primarna vodilja na svjetskoj glazbenoj sceni.

Teško je doista da će ovakva formula promašiti, i Beth i Joe jako dobro znaju što im je činiti i oni to naprosto i čine... izvode glazbu koju vole, koja im teče venama i koja je naprosto dio njihovog glazbenog bića.

A ''Black Coffee'' je zbirka ne baš previše poznatih pjesama afirmiranih glazbenika, osim pjesme ''Sittin’ on Top of the World” legendarnog Howlin' Wolfa. Naime, radi se o tome  da nisu uzete poznate pjesme, nego one koje publika nije tako često slušala niti su previše bile eksponirane slušateljstvu. Dobra, pametna odluka, jer time u prvi plan izlazi ono što nam mogu pružiti ovo dvoje fenomenalnih glazbenika uz pratnju sjajnog pratećeg benda. Tako da su zapravo svi dobili veliki manevarski prostor i da jednostavno pokažu svima kako to oni čuju, doživljavaju i kako te pjesme izvode u svojoj prezentacijskoj formi. Rock, soul, ritam i blues i blues samo su sredstva, glazbeno okruženje u kojima ovi glazbenici tako nadahnuto, efektno i iskreno prezentiraju ono što vole.

"Give It Everything You Got'' Edgara Wintera bombastično otvara album. ''Dam Your Eyes'' Ette James samo ističe u kojem su ''feelingu'' Beth Hart i Joe Bonamassa. Naslovna pjesma ''Black Coffee'' izvorno nam dolazi od Ikea i Tine Turner, a istu pjesmu u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća obradili su Humble Pie i njihov sjajni gitarist, nažalost pokojni Steve Marriott. Slijedi nevjerojatna obrada i još efektnija gospelizirana vokalna izvedba Beth Hart i indicirana Bonamassina gitara u "Lullaby of the Leaves", koja je napisana  za Broadway početkom tridesetih godina. Prvotno je vrlo nadahnuto snimljena od strane Elle Fitzgerald 1964. Povijesna ''storija'' nastavlja se već sljedećom ''Why Don't You Do Right'', uspješnicom Peggy Lee, kojom danas odzvanja i osjeća se vrlo inspirativna svirka gitare.

U LaVern Bakerovoj "Saved" Beth i bend zvuče kao ona glazba koju je primjerice Janis izvodila u svojim najranijim snimkama. No, već druga pjesma LaVerna Bakera, "Soul on Fire", nudi potpuno drukčiji ugođaj! Izvrsni amplitudalni prijelazi iz brzih, dinamičnih, urnebesnih skladbi prema onim koje odišu svojom smirenošću, laganijim tempom i izuzetnom slušljivošću.

Cijelim albumom dominira Bethin vokal, a nekako mi se čini da naprosto taj vokal eksplodira, razleti se na sve strane u narastajućoj pjesmi ''Joy'' koju je potpisala Lucinda Williams. Jednako tako, u pjesmi ''Addicted" austrijskog elektronskog trija Waldeck, Beth itekako zorno pokazuje da joj baš ništa nije problem pjevati. Naprotiv! I u ovom nekom mračnom pop-elektronskom glazbenom izričaju Beth i Joe zvuče nevjerojatno dobro, a isto tako i prateći bend!

Zašto sam sve ovo nabrajao? Razlog je samo jedan... prikazati tu glazbenu širinu, tu otvorenost glazbenika prema apsolutno svim glazbenim stilovima i utjecajima bez obzira na vrijeme u kojem su nastali. To je ta veličina koju zapravo imaju samo najbolji, vjerujte mi na riječ... oni to i jesu!

Ja sam ne samo fan Joea Bonamasse, već i jako volim vokal impresivne Beth Hart. I  sada, tko mi može predbaciti da nisam i skren i da nisam subjektivan. OK, slažem se, jesam! Ali ''Black Coffee'' doista je primjeren za slušanje svima koji jednostavno vole dobru glazbu. Album pršti nevjerojatnim glazbenim bogatstvom kako god vi to okrenuli.

Mladen Lončar - Mike

Hits 1369
Don't Explain « Don't Explain Beth Hart & Joe Bonamassa Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42