Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2021
Format Albumi
Vrsta / Harmonica blues / Modern Electric Blues / Chicago Blues
Dodano Srijeda, 03 Studeni 2021
Žanr Blues
Length 1:00:45
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2021
Država SAD
Etiketa Blue Heart
Catalog Number BH 17
Edition details objavljeno: 17.9.2021.; izvršni producenti: JD Taylor i Tony Holiday; snimano: Memphis,TN (1,4,8,11-13,15,16), Bristol,VA (2,7,9), Fort Collins,CO (3), Clarksdale,MS (6), Anaheim,CA (6), San Jose,CA (10, Jackson,TN)
Tags Blue Heart Records Tony Holiday JD Taylor

Review

Album "Tony Holiday's Porch Sessions Volume 2" 17. rujna objavljuje diskografska kuća Blue Heart Records, a isti potpisuje Tony Holiday, koji je i za ovaj album okupio sjajnu ekipu provjerenih blues glazbenika. Svjetsku radijsku promociju odrađuje memfiška promotivna kuća Blind Raccoon.

Tony Holiday je pjevač i harpista, koji doista vrlo rapidno izgrađuje svoje mjesto na internacionalnoj blues sceni. O čemu se radi? Ono što je davno prije radio Alan Lomax, to je sada ponovo učinio Tony Holiday. Okupio je doista sjajnu ekipu priznatih blues umjetnika i s njima je snimio ovaj album, "Tony Holiday's Porch Sessions Volume 2". Ovoga puta priča se odigravala u studiju, no bez obzira na to, rezultat je ponovo... izuzetan.

Šesnaest pjesama snimljeno je na način kako je to radio upravo Lomax tijekom 1930/40–ih godina prošlog stoljeća, kada je dokumentirao još neotkrivnu "roots' glazbu. Radeći na tom principu sviranja i snimanja, onako iz prve, bez ikakvog dotjerivanja, cijela priča odigravala se u studijima u Memphisu i Jacksonu, Bristolu, Fort Collinsu, Clarksdaleu, Anaheimu i San Joseu. Holiday je, zajedno s Big Johnom Atkinsonom i JD Taylorom, postavio mikrofone, kako ih zovu "One Take Shots", angažirajući preko trideset pet glazbenika u ovoj zbirci apsolutno bezvremenskih klasika i neotkrivenih dragulja ovog glazbenog žanra. Gosti uključuju: Grammyjevca Bobbya Rusha, Victora Wainwrighta, Kima Wilsona, Vastia Jacksona, Kida Ramosa, Johnnya Burgina, Bena Ricea, Kida Andersena, Lurriea Bella, Richarda "Rip Lee" Pryora, ali i Southern Avenue, uz paklene pjevače: Williea Bucka, AJ-a Fullertona, Watermelona Slima, Jamesoma Harmana (R.I.P.), Jona Lawtona, Rae Gordona i Tieriniia Naftalya, a tu su i Tonyjevi kolege istinski znalci "usnjaka": Mark Hummel, Dennis Gruenling, Andrew Ali i Jake Friel. Ma, zapravo, svaki od ovih glazbenika dao je doprinos od kojih se istinskim znalcima "diže kosa na glavi". Album je imao svoj, tzv."street date" prije 4 dana, ali njegovu ekskluzivnost to nije nimalo umanjilo. Dapače! O čemu se radi?

Naime, albumi poput ovoga, kako vrijeme prolazi, sve više i više dobivaju na važnosti, na životnosti i neospornoj glazbenoj određenosti prema bluesu kao glazbenom stilu.

U najboljem izdanju "old school bluesa" ovi materijali snažna su potvrda da blues itekako ima razloga za svjetlu budućnost.

“James Harman (R.I.P.) was my mentor and my friend.”, iznosi Tony i ovaj album u cijelosti posvećen je upravo pokojnom James Harmanu. A skladba "Going To Court 2" onima koji nisu previše upućeni vrlo plastično pokazati o kakvom se pjevaču ovdje radi. U više od sat vremena pred nama se otvara šesnaest vrata iza svakih se nalazi istinski glazbeni dragulj od kojeg istinski blues znalci jednostavno moraju zanijemiti.

Snimke se samo slažu, redaju i tako tonski zapisi bivaju sve složeniji, efektniji i nevjerojatno životni. A to je ta istinska draž i impresivnost bluesa, a jednako tako vjerujem i znam, da će istinski poklonici ovog glazbenog stila itekako znati cijeniti ono što čuju.

Tony i ovaj puta nije štedio ni vrijeme niti novac da bi realizirao ovaj album, posvećen upravo Jamesu Harmanu. Na kraju sve se "isplatilo", naravno, ne radi se tu o "lovi", već je riječ o značaju, o snazi, o nevjerojatnom projektu, koji nam u potpunosti nudi glazbu ogoljelu do same srži. Da, doista se nema što više skinuti ili maknuti, to je to… "deep down old school blues" u svoj svojoj ljepoti, bogatstvu, raskoši i apsolutnoj simplificiranosti.

Iz ove moje priče da se pročitati da je album "Tony Holiday's Porch Sessions Volume 2" zapravo "hardcore blues", kojeg će istinski blues znalci itekako znati poštovati. I zato svaki milimetar ovog albuma pruža sjajnu glazbenu priču.

Tony Holiday odaje počast svom prijatelju i mentoru Jamesu Harmanu, uz neke od najeminentnijih i najboljih američkih blues glazbenika, onako, uživo, iz prve, u studiju. Ovdje nema nikakvih tehnikalija, ovdje nema uljepšavanja ovdje se čuje istinski blues u svojoj jedinstvenoj ljepoti. Za mnoge, pa i mene, to je i najvažnije jer sve je zapravo baš tako i počelo... vrlo skromno, ali izuzetno iskreno, snažno i efektno i to na mjestima gdje se ne bi nadali, ne u studiju, već u skladištu, staji, u sjeniku, na trijemu i dvorištu!

Nema nikakve dvojbe, ovo je album kojeg će istinski blues sladokusci doslovno obožavati. Pa eto, ako imate tri čiste, pridružite nam se i, kako se ono kaže: "Welcome to the club!"

"All in all, "Porch Sessions Volume 2" is a magical gathering of musicians perfect for any music lover’s catalog." - Rick J Bowen

Mladen Lončar - Mike

Hits 310
Soul Service « Soul Service Tony Holiday Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Slučajnih 5

For We Are Many For We Are Many
All That Remains
2010 3 out of 53 out of 53 out of 53 out of 53 out of 5

Izvještajiodmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Diana Krall u Lisinskom


Kultur Shock u Zagrebu


Judas Priest u Ljubljani


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Repetitor zapalio Tvornicu


Goran Bregović na Sustipanu


Velika The Rolling Stones fešta u Hyde Parku