Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 1997
Format Kompilacije
Vrsta / Acid Rock / Blues rock / Hard rock
Dodano Srijeda, 15 Listopad 2014
Žanr Rock
Length 1:05:47
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2011
Država US
Etiketa Experience Hendrix
Catalog Number 88697 85760 1
Edition details Snimano: 1968. - 1970.
Tags kompilacija Jimi Hendrix Experience

Review

Posthumna kompilacija Jimija Hendrixa, još jedna u nizu. Ova aktualna imena South Saturn Delta je re-izdanje kompilacije izdane 1997. godine. Zvuk je remasteriran u odnosu na izvorno izdanje, dodana je ekskluzivna knjižica od 24 stranice sa raritetnim slikama, a audio paket se sastoji od CD-a i dvostrukog 12 inčnog vinyla. No zapravo sve u svemu, što nam nudi ovo izdanje?

Pa zapravo ništa, osim ako niste pasionirani kolekcionar Hendrixove glazbene ostavštine, te vam je izuzetno bitno to što Jimi na jednoj od bezbrojnih studijskih proba svira Here He Comes (Loverman) sa uvodnim rifom iz live verzije pjesme Killing Floor ili što Sweet Angel počinje gitarskim uvodom kojeg kasnije neće biti na originalu pjesme Angel.

Dakle ako ste umjeren, odnosno prosječan poznavatelj glazbenog opusa Jimija Hendrixa, ova kompilacija neće vam ponuditi ništa zbog čega bi se vraćali i slušali baš ove verzije pjesama kao što su All Along The Watchtower, Little Wing ili Midnight Lightning. Radi se o ponešto izmjenjenim probnim snimkama, čija se autentičnost više bazira na tehničkim razlikama u mixu i dužini trajanja nego na eventualnim kreativnim odmacima samog Hendrixa.


Jedna od pozitivnih činjenica vezanih za ovu kompilaciju je ta što se u 15 glazbenih brojeva nalaze svi bendovi sa kojima je Jimi svirao. Dakle na albumu su oba Expiriencea, Band of Gypsys i Gypsy Sun & Rainbows. Činjenica zanimljiva ako ništa zbog evidentnih razlika u pristupu glazbi ovisno o bendu sa kojim je svirao.

Bob Dylan na ovoj kompilaciji uvršten je (osim sa All Along..) i sa pjesmom Drifter's Escape koja pokazuje kako Hendrixova strast i sviračko umjeće zaista daju novi život Dylanovim pjesmama, sjetimo se samo Can You Please Crawl Out Your Window sa BBC sessionsa, jednostavno odlično.

I to bi donekle bilo to, vrijedno spomena, ostatak probnih i demo verzija pojedinih pjesama padaju brzo u zaborav i vraćaju nas na Woodstock, Electric Ladyland ili BBC sessions koji su uistinu pravi dragulji u Hendrixovoj, a i svjetskoj glazbenoj ostavštini.

Ako ste već u posjedu verzije iz 1997. godine (kao potpisnik ovih redova), uistinu nema potrebe investirati u re-izdanje South Saturn Delta kompilacije.

Mihael Pinter

Hits 815
Jimi Hendrix Kompilacije Kronologija Valleys Of Neptune » Valleys Of Neptune

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42