Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2010
Format Kompilacije
Vrsta Rock / Blues / Psychedelic rock
Dodano Subota, 14 Svi 2011
Žanr Rock
Length 1:01:40
Broj diskova 2
Edition date 2010
Država USA
Etiketa Legacy
Tags

Review

NEVJEROJATNO! Nakon 40 godina, svih onih znanih i neznanih posthumnih izdanja, bootlega i čega sve ne, pred nama je album, koji je objavljen 09. ožujka 2010.godine pod nazivom Valleys of Neptune legendarnog Jimia Hendrixa (Johnny Allen Hendrix 27. studeni 1942. u Seattleu, WA – 18. rujna 1970., London ).
Da, štovani posjetitelji glazbenog portala SoundGuardian.com, ovo nije šala, pred svima nama je sat vremena materijala kojeg još nismo imali prigode čuti. Evo, o čemu se radi.
 
Nakon što je snimljen legendarni dvostruki album Electric Ladyland, Noel Redding napušta bend, a na njegovo mjesto dolazi Billy Cox. Od veljače do svibnja 1969. godine na brojnim jam-sessionima u studiju nastale su ove sjajne snimke, ovi raritetni tonski zapisi, koji sve do sada nisu nigdje objavljeni niti korišteni u komercijalne svrhe. Gotovo sve pjesme, od dvanaest odabranih za ovaj album, zvuče strahovito svježe i nadahnuto, onako, kako je to Hendrix uvijek znao činiti, nikada jednako, nikada na isti način već uvijek efektno, produhovljeno, nadasve inventivno, kao što i dolikuje najvećem majstoru gitare.
 
Album je produciran od strane tima koji radi apsolutno svaki CD ili DVD ovog legendarnog gitariste, a to su: Janie Hendrix, Eddie Kramer i John McDermott. Za mixom je bio, kao i svaki puta do sada sjajni Eddie Kramer. Zahvaljujući ovoj sjajnoj ekipi svi mi koji volimo i duboko štujemo njegov rad i djelo ostali smo ipak zatečeni kvalitetom i feelinogm, koji nam je isporučen na ovom albumu. Svima nam je jasno da je Jimi jedan i jedini i da samo on može svirati toliko raskošno, originalno, osjećajno, nadahnuto i maštovito. Pa, u to se možete i sami uvjeriti ako krenete od početka i uvodne Stone Free, preko Valleys Of Neptune do Elmore Jamsove Bleeding Heart, a potom vas očekuje Hear My Train A Comin', slijede Mr. Bad Luck, raskošna instrumentalna verzija Sunshine Of Your Love legendarnih Creamovaca. Ptom doslovce 'rasturaju' Lover Man, Ships Passing In The Night, Fire, "one & only" Red House, da bi se sve slomilo kada slušam Lullaby For The Summer (inače glazbeni ili bolje napisati instrumentalni predložak teme Ezy Rider o.a.).
 
Na samom kraju nalazi se pravi raritet Crying Blue Rain, koja me opetovano vratila u 1973. godinu kada sam prvi puta gledao dokumentarac, gdje je Jimi na barskom stolcu svirao akustičnu verziju Hear My Train A Comin', a tek sam puno kasnije nabavio njegov album Blues na kojem se nalaze i ove skladbe i to u obje verzije.
 
Svi znamo da je Jimi bio perfekcionista, možda neke pjesme nisu savršeno prezentirane, ali svaka tema odabrana za ovaj album zvuči toliko novo i svježe, da se u nekim trenucima pitam da li je to Jimi … uskrsnuo! Naravno, to je samo fikcija koja se jako brzo raspline poput mjehurića sapunice, jer iste snažno probijaju zvuci njegove gitare. A na kraju krajeva, to zaista može samo njegova gitara. 
 
PREPORUKA:
Pisati bilo što drugo bilo bi po meni u najmanju ruku neumjesno, stoga ću napisati samo sljedeće. 1978. godine uz zvukove Voodoo Child – blues version sa Electric Layland u polumraku sobe studirali smo svaki pojedini ton, strukturu i aranžman svake pjesme na albumu, danas to radim sam …uz ovaj album Valleys of Neptune, a no ono što je interesantno…. osjećaj je i dalje ostao potpuno… isti. To je ono što je najvažnije i to mi dokazuje da nisam izgubio nit. Sve ostalo totalno nije bitno. 
 
Jimi Hendrix uvijek je bio samo Jimi, i to je to …one & only. Gotovo, nema dalje!
 
Mladen Lončar - Mike
Hits 898
South Saturn Delta « South Saturn Delta Jimi Hendrix Kompilacije Kronologija People, Hell and Angels » People, Hell and Angels

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42