Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2009
Format Kompilacije
Vrsta Rock
Dodano Četvrtak, 29 Rujan 2011
Žanr Rock
Length 1:17:26
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država Velika Britanija
Etiketa EMI / Dallas Record
Tags

Review

 

Glazbeni genij George Harrisona uvijek je stajao u sjeni velikog dvojca Lennon/McCartneya. Kada je 1963. napisao svoju prvu pjesmu za Beatlese Don’t Bother Me malo tko je pomislio da će sedam godina nakon toga briljirati objavljivanjem trostrukog solo albuma All Things Must Pass koji i danas glazbeni kritičari ubrajaju kao jedno od najvažnijih solo ostvarenja članova Beatlesa.
 
Skoro osam godina nakon smrti George Harrisona, EMI nam predstavlja album Let It Roll: Songs By George Harrison. Radi se o  kompilaciji od 19 pjesama, nastaloj pod supervizijom Giles Martina (sina George Martina) koja sumira glazbenu karijeru poznatog “tihog beatlea”.
 
Kako to biva sa kompilacijama, mnogi će pronaći nedostatke i zamjeriti odsutnost pjesama poput Beware of Darkness, Stuck Inside a Cloud, Crackerbox Palace i pitati se zašto su neke pjesme pronašle svoje mjesto na albumu, a druge ne.
 
Let It Roll ne pokušava biti greatest hits George Harrisonova glazbenog opusa, već putovanje kroz njegovu karijeru i stvaralaštvo. Album sadrži ponešto za svakoga – od onih koji obožavaju njegov rad u Beatlesima, preko onih koji su vjerno pratili njegovu solo karijeru, pa sve do svih onih znatiželjnika koji su uvijek bili zaintrigirani njegovim zvukom, ali nikada nisu pronašli dovoljno vremena da poslušaju njegove albume.
 
Veseli hit iz 1987. “Got My Mind Set On You najavljuje početak ovog putovanja. Slijede ju Give Me Love (Give Me Peace On Earth) i The Ballad Of Sir Frankie Crisp (Let it roll). Poredak pjesama ne slijedi nikakav kronološki redoslijed već potvrđuje misao o pričanju priče i stvaranju atmosfere.
 
Kompilacija je, u većem djelu, sastavljena od pjesama sa četiri najvažnija Harrisonova albuma. Tako su svoje mjesto na albumu pronašle tri pjesme sa Cloud Nine” (1987.), pet pjesama sa All Things Must Pass (1970), tri pjesme sa posthumno objavljenog Brainwashed (2002.) i tri live stvari sa legendarnog albuma The Concert For Bangladesh (1971.).
 
Čini se kako bi Let It Roll mogao predstavljati dobru “početnicu” za sve nove fanove koji se spremaju otkrivati Harrisonov psihodeličan, sjetan i veseo svijet.
 
Giles Martin svojim je odabirom da uključi pjesme poput I Don’t Want To Do It (radi se o Bob Dylan kompoziciji) i Cheer Down (pjesma koju potpisuje i Tom Petty, a objavljena je kao dio soundtracka za film Leathal weapon 2) svakako imao na umu i one više zagrižene fanove koji već posjeduju spomenuta četiri albuma. Cijela priča završava sedmominutnom i predivnom Isn't it a pity i ostavlja nas sa osjećajem nostalgije za vremenima kada su glazbenim svijetom doista dominirali pravi umjetnici i iskreni glazbenici.
 
Atmosferu ove kompilacije najbolje dočarava citat George Harrisona: “Guitars, basic drums and analog tapes -- that's the way I like it. It doesn't go with trends. My trousers don't get wider and tighter every six months. My music just stays what it is, and that's it."
 
Tko to voli, neka izvoli – let it roll!
 
Lidia Horvat
Hits 1345

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42