Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Srpanj 2018
Format Albumi
Vrsta Black Metal
Dodano Ponedjeljak, 09 Srpanj 2018
Žanr Metal
Length 42:14
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2018
Država Norveška
Etiketa Nuclear Blast
Edition details Datum objave: 6.7.2018.; Snimanje: 2017.-2018.
Tags Immortal

Review

Ledeni ti je vjetar jedini suputnik pod ovim planinskim vrhovima gdje sunce nikad ne izlazi. Osjećaš njegov ugriz duboko u kostima, pokušavajući se probiti kroz zaleđeni krajolik dok ti pahulje plešu pred očima poput duhova u snijegu. Napreduješ polako ne znajući kakve te zvijeri očekuju u ovoj vječnoj mećavi u srcu zime. Odjednom kroz zavijanje vjetra čuješ neki zloćudan glas koji kao da te doziva k sebi i postaje sve glasniji sa svakim napravljenim korakom. Konačno se ispred tebe ukazuju dvije prikaze demonskih lica obučene u crno, sinovi sjeverne tame vječno prokleti u tminu, tvoji stari prijatelji iz Immortala.

Immortal je jedna od onih grupa koje možemo s punim pravom zvati legendarnima i kultnima. Još od početka devedesetih, ovi Norvežani izdaju svoje himne sjeveru i nema grupe na ovoj planeti i šire koja je više iskoristila zimu kao svoju inspiraciju. U svijetu Immortala zima ne dolazi, ona je već tu, vječna i nepromjenjiva. Devet je dugih godina prošlo od posljednjeg Immortalovog albuma “All Shall Fall” iz 2009. godine i u tome se razdoblju grupa uspjela raspasti najmanje jednom, a potom su se trojica članova, Abbath s jedne te Demonaz i Horgh s druge strane, dodatno uvukli u pravnu bitku oko imena i prava korištenja koju su na kraju dobili Demonaz i Horgh. Abbath je nastavio samostalnu karijeru u grupi koju je nazvao po sebi, a nakon razrješenja cijele priče, preostali dvojac iz Immortala pristupio je pisanju i snimanju novog albuma. Napokon, deveti album “Northern Chaos Gods” izlazi u srpnju 2018. i donosi dobrodošli dašak zime u ove vrele ljetne dane.

Najveća je briga oko novog albuma bila kako će se popuniti rupa veličine Abbatha u zvuku grupe. On je dugi niz godina bio de facto vođa Immortala i imao je veliki utjecaj na zvuk nakon što se Demonaz povukao zbog bolesti još 1997. sa sviračkih dužnosti, no nakon nedavne uspješne operacije, Demonaz se vratio sviranju gitare te je odlaskom Abbatha preuzeo i vokale. Već prvi taktovi raspršuju sve bojazni, jer naslovna stvar kreće puna buke i bijesa donoseći radosnu vijest o trijumfalnom povratku sjevernih bogova kaosa. Gledajući nazive pjesama na albumu nije teško pogoditi da je Immortal ostao vjeran svojoj vječnoj tematici. Bitke, sjever, tama i zima te bitke na sjeveru po zimi većinom u mraku su ta konstantna fascinacija grupe. Pjesme poput “Into Battle Ride”, “Grim and Dark” ili “Blacker of Worlds” zvuče upravo onako kako bi netko zamislio da zvuči black metal kada ga svira jedan od izvornih velikana žanra. Oštri, smrznuti rifovi koji se spuštaju na vas poput ledene lavine ne dajući vam niti sekunde predaha i posebno je dobro čuti kako Immortal zvuči jednako svježe kao i u nekom ranijem periodu svoje karijere. Drugdje, u pjesmama poput “Gates to Blashyrkh” i “Where Mountains Rise”, dodaje se i dobra mjera mistične atmosfere te skoro maidenovskih melodija koje albumu daju dobrodošlu promjenu u kombinaciji s klasičnim black metalom ostalih pjesama. Posebno mjesto pripada završnoj “Mighty Ravendark” (što nije ponovno snimljena pjesma istog imena s albuma “Battles in the North”) koja u svojih 9 minuta fantastično kombinira ova dva prevladavajuća elementa s albuma i melodije se poput sjena kreću ispod prastare sjeverne šume čije te grane žele ugrabiti na tvome putu. Snagom volje i rifa oslobađaš se i u trijumfalnom ritmu ove pjesme kročiš napokon prema ledenoj kapiji i kući k tornjevima Blashyrkha.

Kvaliteta nekog albuma nije uvijek mjerljiva vrijednost, no jedan od osnovnih pokazatelja jest kada odslušate neki album i ako vam je prva želja odslušati ga opet, znate da imate nešto posebno pred sobom. Ovome pomaže i odličan produkcijski posao Petera Tägtgrena (Hypocrisy, Pain), a on je ujedno odsvirao i bas dionice. Immortal ne pokušava ništa revolucionarno s ovim pjesmama i one srećom nisu plod nekog nostalgičnog pogleda u prošlost, već su zalog za budućnost i nastavak jedne blistave glazbene karijere. U trenutku kad postoje deseci pretendenata na ledeno prijestolje, ovaj album pokazuje da iako mnoge grupe ciljaju na besmrtnost, samo je jedan Immortal. Preporučujemo!

Boris Čičovački

Hits 2507

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42