Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Firepower


Bookmark

Data

Released Ožujak 2018
Format Albumi
Vrsta Heavy metal
Dodano Petak, 16 Ožujak 2018
Žanr Rock
Length 58:20
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2018
Država Velika Britanija
Etiketa Epic
Edition details Datum objave: 9. ožujka 2018. / Producenti: Tom Allom i Andy Sneap
Tags Epic Judas Priest

Review

Davne 1974. Judas Priest objavili su svoj prvijenac „Rocka Rolla“. Prije par dana (9. ožujka 2018) Judasi su izbacili svoj 18. studijski album – „Firepower“. Svašta se događalo s Judasima u međuvremenu, ali sigurno je da su ostali dosljedni samima sebi. Što je rijetkost, ali i za svaku pohvalu. Na prvo slušanje „Firepowera“ jasno je kako je planiran povratak zvuku Judasa iz sedamdesetih i početka osamdesetih. Valja naglasiti kako je „Firepower“ producirao Tom Allom (uz  Andy Sneapa), koji je posljednji album za Judase producirao davne 1988. („Ram it Down“).  Odabir producenata bio je pravi pogodak.

Prve tri pjesme na album i odmah eksplozija - „Firepower“, "Lightning Strike“ (za koju već postoji video uradak) i "Evil Never Dies". Odlični rifovi, Halfordovo nenadmašno pjevanje i vrištanje i  idemo u svijet Judas Priesta. Malo sporija pjesma „Spectre“ ( i za nju je snimljen i video), dočarava kako se osjećamo kad smo zatočeni u unutrašnjosti uma aveti. „Flamethrower“ glazbeno podsjeća na 1986. i albuma „Turbo“. Dok kratki i slatki instrumental "Guardians" (s uvodnim klavirom) kao da je uvod u nešto, u neku pjesmu, ali izgleda da nije. Da je ovaj instrumetalić malo razrađeniji, a samim time i duži, bio bi sasvim neka druga priča. „Rising from Ruins“ s epopejskim ugođajem poziva nas da ustanemo iz ruševina i krenemo dalje. Izvrsna je i pjesma „Lone Wolf", malo drugačija, sporija, heavy baš koliko treba biti. Tekstualno, ne neki svoj način, podsjeća na heavy metal i njegove fanove:

Hej, ja sam glas tvog gnjeva

Hej, ja sam glas tvoje boli

Hej, želim osjećaj opasnosti

Hej, ja sam taj koji nema ime

 

Vani u pustinji

Vani u hladnoću

Van u pustinji

Usamljeni vuk zove!

...

Usamljeni vuk je tu da me vodi,

Od smrti do ponovna života.

Za kraj je ostavljeno svojevrsno iznenađenje. Balada "Sea of Red". Nije klasična patetična balada, malo je ovdje kompleksnija priča:

U crvenom moru

Postoje priče koje treba ispričati

Dok prolaze godine

Sjećanja se razvijaju

pogni glavu.

„Firepower“ nam pruža skoro 60 minuta pravog Judas Priest metala. Užitak za svako pravo heavy metal uho. Album za sve one koje znaju da je metal više od glazbe. Dobra preporuka za 'skok' do Tolmina na Metal Dayse (26.7. 2018.) i užitak u live verziji.

Bruno Ćurko

Hits 1429
Redeemer Of Souls « Redeemer Of Souls Judas Priest Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42