Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2012
Format Albumi
Vrsta Hip-hop / Gangsta rap / West Coast Rap
Dodano Petak, 24 Listopad 2014
Žanr Hip-Hop
Length 1:08:16
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2012
Država US
Etiketa Aftermath Entertainment
Catalog Number B0017534-02
Tags

Review

Compton. Prva pomisao na taj grad u južnoj Kaliforniji je N.W.A. igangsta rapopćenito. Ice Cube i Dr.Dre su već žive legende, a Eazy-E uživa status prerano umrle ikone. I sad imamo Kendricka Lamara iz istog mjesta koji misli ozbiljno. Nakon preslušavanjagood kida, shvatit ćete koliko ozbiljno.

Za početak, Lamar je dioBlack Hippykolektiva zajedno sa Schoolboy Q, Ab-Soulom i Jay Rockom te često gostuju na izdanjima drugih u kolektivu. Jay Rock i Ab-Soul su izdali albume u prvoj polovici ove godine te su dobili jednoglasno pohvalne kritike pa je indikativno da jeBlack Hippynajbolji rap kolektiv danas, bez obzira na ostale komercijalnije slične projekte. Također, od prošle godine su pod okriljem Dr.Drea i Snoop Dogga što je poboljšalo razinu produkcije u odnosu na njihove ranije uratke što je najbolje vidljivo na ovom izdanju.

Good Kid, M.A.A.D City je konceptualan album koji prati Lamarovo odrastanje u Comptonu te kako grad i loše društvo utječu na njega. Već pri pogledu nacover albuma, koji prikazuje Lamara kao malo dijete i njegove ujake, vidimo da će cijela priča biti ispričana jako osobno. Također,cover je potpisan s „A short film by Kendrick Lamar“ što dodatno naglašava konceptualnost cjelokupnog izdanja. Cijeli album je ispresijecan s raznim dijalozima između njegovih roditelja, prijatelja i njega samog. Prvo što čujemo je ubacivanje kasete i nakon tog grupnu molitvu njegove obitelji. Zapravo, vjera i obitelj će biti dvije glavne stvari koje će ga pokušati izvući na pravi put. No zasada on vozi prema Sherane, djevojci s kojom spava, u autu koji je ukrao majci. Dalje nastavlja sBitch don't kill my vibekoja nije povezana sa prethodnom pjesmom i tu nam je jasno da priča koju nam Lamar pokušava ispričati nije nužno kronološki ispričana s obzirom da se druga stvar bavi s njegovim trenutačnim glazbenim usponom. U sličnom smjeru kreće iBackseat freestyle koja je jedna od tipičnih pjesma o novcu i slavi. Jedina je razlika što Lamar kao da baš i ne vjeruje u sve što priča. Treba napomenuti da nakon tri pjesme stječemo uvid u razinu produkcije i koliko će beatovi utjecati na samu atmosferu. I onda dolazi vrhunskaThe art of peer pressuregdje se ta atmosfera najbolje demonstrira. Tmurno i mračno, Lamar nam priča o počecima života s one strane zakona i tu se jasno ocrtava njegova genijalna sposobnost da slušatelju prenese i ispriča to što ima. Vrhunskistorytelling.

Money treesJayem Rockom samo daje potvrdu da on više nije dobar dječak nego da je sad jedan od onih koje je bolje ne susresti na ulici. Spominje i Sherane koja je od simpatične cure postala samo jedna u nizu i jasno nam je da njegovi svjetonazori više nisu isti, da njegova načela su sad načela ulice a ne njegove katoličke obitelji.Plot twist: gostujeDrakei odmah na prvu znamo da Lamar više nije na ulici nego u nekoj drugoj fazi života. I zbilja je tako: ublažava retoriku i priča o ljubavi uz očitisample Janet Jackson. Međutim, nagood kidim.A.A.d city se vraća na lošu stranu ovog društva. On je sad pripadnik bande, i nema veze više sa starim životom. I mislite da Lamar više ne može iznenaditi i da je ispucao već sve adute... i shvatite da griješite. Jer treba pozorno slušatim.A.A.d cityda bi se razumjelo koji dio je njegov, a koji odMC Eiht-a, ali shvatite da on proizvodi tri različita glasa i čini se kao da je sama pjesma kolaboracija trojice ili četvorice. USwimming pools (Drank)raspravlja sa svojom savješću o tome što napraviti dok je pijan i drogiran. Nastavlja saSing about me,I'm dying of thirstkoja traje 12 minuta i nijedna sekunda nije bačena. Na kraju čujemo njegov razgovor s bakom koja mu poručuje da se okrene Bogu. Malo prekasno jer u idućoj Real mu je ubijen prijatelj, ali roditelji ga pokušavaju nazvati i objasniti mu da se vrati kući i da je to najbolje što može učiniti za sebe, obitelj i cijeli ludi grad. Simbolično, završava sa Compton na kojoj gostujeDrei koja možda nije najsretniji odabir za posljednju pjesmu na albumu. Vrijedi napomenuti da s deluxe izdanja je skinutThe Recipekao prvi singl te odlično gostovanje Mary J.Blige naNow or never.

Zašto je ova recenzija tako duga? Imao sam potrebu secirati svaki dio ovog vrhunskog albuma jer je kompleksan na toliko mnogo razina da bilo kakvo površno pisanje ne bi imalo smisla. Prvo, atmosfera koja je predvidljiva nakon polovice albuma, ali je izvedena odlično i ključan je faktor utjecaja na slušatelja. Fuzija teksta i beata dovedena je na novu razinu. Drugo, Kendrick Lamar je jedan od rappera s najboljom tehnikom danas. Genijalni tekstovi u kojima unosi sebe i svoju osobnost do maksimuma toliko da nam je ponekad neugodno jer se osjećamo kao da ulazimo u njegovu privatnu sferu toka misli koju gotovo nitko ne iznosi. Ima nervozan flow po kojem bi mogao i ostati prepoznatljiv. Nadalje, njegove promjene glasa koje su fascinantne ponajviše iz razloga što to danas ne radi puno ljudi. I završno, uspio je zadržati sirovu snagu svog prvog albumaSection.80(kojeg toplo preporučam).

Nakon svega i dalje postoje ljudi koji tvrde da rap danas umire kao žanr. Ne shvaćaju da sezeitgeistmijenja i da ne može sve biti isto kao što je bilo početkom 90-ih kad su vrijedila drukčija pravila. Možda takvim ljudima ovaj album uspije promjeniti mišljenje barem malo jer Lamar je uspio objediniti najbolje od svega.Good kid, m.A.A.d city neće biti tako brzo zaboravljen. Štoviše, kladim se da neće i da ćemo ga za dvadeset godina slaviti jednako kako danas slavimo klasike iz 80-ih i 90-ih. Ako netko zaslužuje sve pohvale, onda je to upravo Kendrick Lamar.

Mislav Gretić

Hits 1483
Kendrick Lamar Albumi Kronologija To Pimp a Butterfly » To Pimp a Butterfly

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42