Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Fever Dreams Pts. 1-4


Bookmark

Data

Released Veljača 2022
Format Albumi
Vrsta Alternative/Indie Rock / Adult Alternative Pop/Rock
Dodano Četvrtak, 24 Ožujak 2022
Žanr Pop-Rock
Length 1:13:33
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2022
Država Europa
Etiketa BMG
Catalog Number NVCD005
Edition details objavljeno: 25. 2. 2022.; producenti: Johnny Marr i James Doviak; snimano: Crazy Face Factory (Manchester)
Tags Johnny Marr BMG James Doviak

Review

Dugo iščekivanje za obožavatelje Johnnyja Marra je završilo jer je legendarni glazbenik objavio posljednji dio svog dugo iščekivanog dvostrukog albuma, Fever Dreams Pts 1-4. Ovaj ambiciozni projekt predstavljen je s čak tri prethodna EP-a.

Marr na novom albumu pruža svoj prepoznatljivi gitaristički zvuk iz svoje raznolike karijere. Karijera koja obuhvaća vrijeme provedeno u radu s brojnim bendovima, uključujući Electronic, Crowded House, Modest Mouse i njegov originalni bend The Smiths. Marr se bez napora okreće i plete od balada do rockera jer mu format dvostrukog albuma omogućuje da u potpunosti slijedi svoju muzu.

Fever Dreams prikazuje Marra od klasičnih zvukova i tema, Marr balansira vanjsku perspektivu s introspekcijom, ali nikada ne zaboravlja univerzalnost borbe pojedinca sa svojom sudbinom. Ploča je mozaik stilova, pristupa i ideja.

Zatvaranje zbog Covid-a uvelike je utjecalo na glazbeno putovanje na koje kreće, ali umjesto da bude tmurni izlazak, osjećaj je pozitivan. Čak i u trenucima poput "Rubicona", kada svečani synthovi pozivaju na ozbiljnost, Marr nas upućuje da ne dopustimo da dobro izmakne i uživamo u životu. Album odiše optimizmom u suočavanju s dugim izgledima i ljubavlju koja pobjeđuje nevolje.

Pjesme su raznolike, ali uvijek prikazuju umjetnika koji nikada nije zaboravio napisati sjajnu pjesmu. Pjesme poput "All These Days, Tenement Time, and Counter clockwise World" podržavaju ovu činjenicu. Druge pjesme poput "Lightning People, The Speed of Love, and Ariel" pokazuju da je Johnny Marr bez napora sposoban iznijeti svoju poantu u formatu balade. Dodatna značajka za obožavatelje je pokušaj pogoditi koja je od Marrovih prethodnih inkarnacija inspirirala pjesme.

U ovoj ponudi od 16 pjesama primjer je "Hideaway Girl" koja ima ono nešto što privlači slušatelja dok Marr raspravlja o Covid izolaciji i opasnostima desenzibilizacije. Fantastični bubnjevi i klasična tiha/glasna tehnika čine pobjednički izbor. "Night and Day" je puna gitara koje podsjećaju na Marrovo vrijeme u Electronicu. Izbor je svijetao i ispunjen optimizmom za dane koji su pred nama.

Marr čuva najbolje za kraj jer su posljednje pjesme izdanja neke od najjačih na albumu. "God's Gift" otvara prethodni neobjavljeni dio albuma. Ova pjesma je ispunjena Marrovom vlastitom dobrotom gitare. Tekstovi istražuju rašireni narcizam, bestidnost i samouključenost našeg vremena.

"Ghoster" je daleko najbolja pjesma na albumu. Marr stvara alkemiju dok spaja svoj gitaristički senzibilitet s radioheadesque zvučnim senzibilitetom poput "The King of Limbs" i "Kid A". "The Whirl" ima prekrasnu bas liniju B-52 jer ovaj punk izbor oduševljava. Marr identificira da se svijet uvijek vrti, a da je ostati usredotočen izazov. "Human" završava ambiciozni izlet. Prvobitna akustična pjesma govori o usponima i padovima života i potrebi da damo sve od sebe kako bi naše vrijeme na Zemlji pomoglo da napravimo bolji planet, "Loše će doći, ali morate prevladati." Pjesma i album završavaju prekrasnim gitarskim solom.

Fever Dreams Pts 1-4 prikazuje izvođača koji je davno otresao prašinu svog prvog legendarnog benda, okrećući se od obećanja o unosnim ponovnim turnejama kako bi slijedio svoju muzu. Dvostruki format albuma Fever Dreams omogućuje Marru da prikaže svoju umjetnost i osjećaje. Marrova veličanstvena dugovječnost i nevjerojatna karijera sada mu dopuštaju da radi sve što mu je drago. Njegovo razmišljanje ponovno je proizvelo impresivan rezultat pokazujući vrhunskog glazbenika koji dijeli duboke uvide u našu ljudsku prirodu i njezine izazove. Obožavatelji i slušatelji dobili su još jedan zvjezdani dodatak rastućoj diskografiji Johnnyja Marra.

Mario Babić

Hits 1107
Call the Comet « Call the Comet Johnny Marr Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima