Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 1990
Format Albumi
Vrsta Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Adult Alternative Pop/Rock / College Rock
Dodano Ponedjeljak, 10 Listopad 2011
Žanr Pop-Rock
Length 1:37:32
Broj diskova 2
Edition date Travanj 2009
Država UK & Europe
Etiketa Chrysalis, EMI
Catalog Number 50999 6 96059 2 5, 50999 6 9605
Edition details Datum objave: 28. 2. 1990., 21. 4. 2009.(reizdanje) Produkcija: Nellee Hooper, Sinéad O'Connor, Daniel Lanois, Peter Gabriel, Chris Birkett, Sean Devitt i Fachtna O'Ceallaigh. Snimano: S.T.S, Dublin, Irska
Tags

Review

Nazvati Sinead O'Connor glazbenom izopćenicom je tek ublažena varijanta onoga što je čudnovata irska pjevačica proživjela nakon što je poderala sliku Ivana Pavla II. Radijska cenzura, gubitak ugovora s izdavačkom kućom te poruge i zvižduci donedavnih fanova nešto je što O'Connor sigurno nije očekivala kao reakciju na svoju iskrenost i mladenačko buntovništvo. Iako njen potez nije ni u kom slučaju opravdan, teško je ne zamjeriti svijetu što je tako olako zanegirao jednu od najvećih ženskih umjetnica s kraja stoljeća.

I Do Not Want What I Haven't Got je njena najveća uspješnica. Svoj komercijalni uspjeh duguje majstorskoj obradi Nothing Compares 2 U, dok će glazbeni sladokusci zadovoljštinu naći u gotovo svakoj sekundi ovog izvrsnog albuma. Ponovno izdanje 2009. s ne toliko zanimljivim bonus diskom služi kao podsjećanje na genijalnost koja je prisilno istisnuta iz glava nakon incidenta s fotografijom.

I Do Not Want What I Haven't Got je Sineadino fizičko i mentalno stanje pretočeno u glazbeno poprilično jednostavne aranžmane pop/rocka, folka, pa i a capelle. Odraz je to prethodnih godina koje su joj donijele propalu ljubav, slavu s kojom se nije znala nositi te samoću kao produkt tih dvaju problema. Album je emocionalno, socijalno i politički jak, mentalni sklop djevojke u ranim dvadesetima koja, iako povrijeđena i razočarana, još uvijek misli da može mijenjati svijet i da njeno mišljenje, koliko god nekompatibilno s onima koja su uvriježena, nešto znači i nešto može.

Traženje snage od Boga u prvoj pjesmi albuma postupno biva obogaćeno nadom te u zadnjoj pjesmi Sinead, bez ikakve instrumentalne pomoći, razumno i staloženo proglašava stanje mira u kojem je razlučila stvari na koje se ne može utjecati od onih na koje treba, one za kojima treba tugovati od onih za kojima nema smisla. Ranjena i pregažena, Sinead je kroz album prošla niz kontemplacija te shvatila da je ipak pobijedila.

Istinska heroina koja je u trenutku izdavanja albuma bila na vrhu zbog svoje neobične glazbene i fizičke pojave se na vrh popela čistom iskrenošću i neograničavanjem sebe u proživljavanju svijeta i onog što joj donosi, koliko god to proživljavanje možda bolno bilo. Komercijalni uspjeh je doživjela toliko zaboravljenom introspekcijom i time otvorila vrata mnogim kasnijim indie imenima.

Oni koji su prvi, na njima se koplja lome, Sinead nije mogla nositi i svijet i sebe na istim leđima. Svijet je prekompleksan da se raspadne i raspala se ona. Slušajući I Do Not Want What I Haven't Got teško je ne osjetiti žaljenje prema genijalnoj umjetnici kojoj ga je stvorila, nego i bijes prema svijetu što je dopustio da se netko tko je glazbom mogao postići ovakvo pročišćenje tako lako uništi.

Ivan Glazer

Hits 1265
Sinead O'Connor Albumi Kronologija Collaborations » Collaborations

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42