Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Zaustavi vrijeme


Bookmark

Data

Released Studeni 2020
Format Albumi
Vrsta / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Srijeda, 04 Studeni 2020
Žanr Pop-Rock
Length 36:14
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2020
Država Hrvatska
Etiketa Aquarius Records
Catalog Number CD 653-20
Edition details objavljeno: 4.11.2020.; producent: Matej Zec; snimano: tijekom 2019. i 2020., studio GIS, nedaleko Rijeke
Tags Aquarius Records Matej Zec Projekt

Review

Rijeka, kako prije devedesetih, tako i eksplozijom alternative u tim godinama predvođenoj Lauferom pa En/Faceom, uvijek bila nositelj rock i alternativne scene na našem podneblju. Tako je ostalo i do dan danas, a neki novi val, mogu slobodno reći predvodi Projekt - koji zaista nije mogao odrediti bolje ime za svoj "projekt".

Nakon uspješnih singlova predvođenih upravo naslovnom pjesmom albuma "Zaustavi vrijeme", isto tako je i vrijeme za prvi album koji je ugledao svjetlo dana 4.11.2020., te je upravo otvoren s jednim od singlova; "Blizu" nas odmah udara energičnim i pjevnim ritmom kojeg usporavaju duboki i sneni vokali Andrije Zrinskog, gotovo govoreći, bez tradicionalnog refrena, gdje je refren zapravo energično instrumentalno dizanje, dok "Daj" kao još jedna od singlova se ne odmiče od prokušanog energičnog recepta koji osvaja zvučnike.

"Raširi ruke" oslikava pomalo netipični elektronski uvod na koji se nastavlja namjerno prljava ilitiga garažna produkcija unatoč elektro semplu, koji prevladava kroz cijelu pjesmu pa i kad se učini da će ga sitni vez bubnjeva na sredini nadglasati ponovno dobija na jačini kako bi digao pjesmu i čini to onako ovlaš - dovoljno nenametljivo da se ne zapitamo WTF.

"GKL" je zapravo u početnim fazama usporenija verzija singla "Gledaj kako letim" (koja je iduća pjesma na albumu) te počinje dubokom klavirskom dionicom, jer rijetko da nešto bolje moze opisati emocije nakon bolnog prekida o čemu se u pjesmi i govori, u drugom dijelu se javlja okretnija i življa gitara koja uz priljev gudača dobija na epičnosti. "Gledaj kako letim" i "GKL" su pjesme s kojima sam se najviše poistovjetio, pogotovo s dijelom gdje djevojka odlazi i baca njegovu robu iz ormara.

Pjesma koja me najviše impreionirala, "Znam da možeš", odmah udara s razduženom noise gitarom i jedna je od najemotivnijih pjesama na albumu koja pokazuje sve ono negativno što dvoje ljudi može postici ako se ne drži zajedno te kad u vezi dodje do zasićenja, razlaz je najmanje bolan.

"Zaustavi vrijeme" naslovna je pjesma albuma, uvodni pripjev podsjeća na usporeni Flogging Molly, i uživa pozitivnost ljubavi, kao oda onom najljepšem za kraj - naravno, istoj toj ljubavi.

Velikih zamjerki za ovo ostvarenje u cjelini nemam, album je prvijenac, i s obzirom na nedostatak alternativne glazbe, pogotovo one kvalitetne, zaista osvježenje na sceni, te s obzirom koliko su dečki glazbeno inteligentni i kreativni, jednostavno ne vidim razlog zašto neki idući album ne bi bio još bolji.

Dražen Plukavec

Hits 540

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma