Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Stadium Arcadium


Bookmark

Data

Released Svi 2006
Format Albumi
Vrsta Alternative rock / Funk
Dodano Petak, 01 Travanj 2011
Žanr Rock
Length 2:02:34
Broj diskova 2
Edition date Svi 2006
Država SAD
Etiketa Warner
Edition details Producent: Rick Rubin
Tags

Review

Četiri godine nakon By The Way i sedam godina nakon super-uspješnog povratničkog albuma Californication (1999. godine), Peppersi su zakuhali 122 minute dugačak dvostruki album, prvi dupli u njihovoj karijeri.

U dvadeset i tri godine karijere Red Hot Chili Peppers dostigli su status najveće svjetske atrakcije alternativne glazbe iako, ruku na srce, u njihovom zvuku i pojavi nema više ništa alternativnog u originalnom značenju te riječi. Spoj funka ritam sekcije i rapa Anthonyja Kiedisa 1985. je bio revolucionaran, Faith No More su se tek formirali bez Mikea Pattona a tek za godinu dana će Aerosmith i Run-DMC snimiti Walk This Way. Crossover staza je bila samo njihova da po njoj sa čarapom na strateškom mjestu dostavljaju ubojiti paket zvan funk, fun & fucking.

Nitko nije sanjao da će ova vrsta crossovera otvoriti vrata nu-metalu i svakom klincu sa pirsom/tetovažom i gitarom te njegovom prijatelju sa vunenom kapom i gramofonom dati ideju za bend. Ustvari, to nije loše već pohvalno, loše je to što je svaki takav dobio ugovor kada je nu-metal postao vruć i tražen.

Druga stvar jest izdavanje dvostrukog albuma u današnje vrijeme kada je attention span (ili vrijeme držanja koncentracije) sve kraće i kraće, a konzumenti glazbe bombardirani sa svih strana hiperprodukcijom i svim oblicima fast fooda u notnom zapisu.

Dvostruki album se obično izdaje iz razloga neobično velike inspiracije i naklonosti raznih muza (i/ili kreativnih narkotika) ili da se dopusti ostalim članovima u bendu da se okušaju u pisanju pjesama ili nekom drugom segmentu kreativnog stvaranja, a ne samo sviranja ili da se jednostavno ispuni ugovorna obaveza prema izdavaču. I u koju kategoriju onda spada Stadium Arcadium sa svojih 28 pjesama, pitaš se Cijenjeni čitatelju?

Rekao bih 90% u prvu kategoriju te 10% u drugu jer album bi puno kompaktnije funkcionirao kao jednostruki kao što su The Clash naučili sa svojim trostrukim Sandinista i dvostrukim Combat Rock. Prvi disk je na tragu Californication i ugođajem i voklano i opet će dati tri – četiri rasna hita stadionskih razmjera koje će svi na koncertima pjevati sa repetiranim upaljačima na gotovs. Strip My Mind, Especially in Michigan i Stadium Arcadium samo su prijedlozi.

Drugi disk je na tragu starijih stvari gdje John Frusciante nije pleo svoje melodije oko gitare ispod oltara velikom Jimi Hendrixu. Veća koncentracija na funk u ritam sekciji i Kiedisovo isprekidano pjevanje vraćaju na početak kada je Antwan The Swan bio jedini bijeli MC uz Beastie Boyse.

Činjenica je da je album predug i da bi rezanjem materijala povećao koncentraciju hitova po spirali audio CD-a ali je također činjenica da si Peppersi nakon 23 godine postojanja i otprilike isto toliko prodanih milijuna primjeraka mogu ovako nešto i konačno dopustiti.

Eh da, producent je Rick Rubin, svaka mu dala.

 

Antonio Hadrović

Hits 625
Californication « Californication Red Hot Chili Peppers Albumi Kronologija I'm With You » I'm With You

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42