Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2009
Format Albumi
Vrsta / Adult Contemporary / Christmas
Dodano Nedjelja, 25 Prosinac 2016
Žanr Blagdanski
Length 50:47
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2009
Država Europa
Etiketa Deutsche Grammophon ‎/ Cherrytree Records
Catalog Number 06025 270 1743 GH / 06025 270 1
Edition details objavljeno: 27. 10. 2009.; produkcija: Robert Sadin i Sting; snimano: 2008 - Toscana
Tags Deutsche Grammophon Sting Robert Sadin Cherrytree Records

Review

Odvažio sam se pisati o njegovom zadnjem studijskom albumu If On A Winter's Night u izdanju Deutsche Grammophon iz glavnog razloga što posebno volim i uvažavam njegovu glazbu i to posebno onu, izvedenu na njegovom dvostrukom koncertnom albumu Bring on The Night (A & M 1986.). Da, radi se o Gordon Summeru poznatijem kao Sting i njegovom zadnjem studijskom albumu.

Kao što sam na albumu Bring on The Night bio osvojen njegovom različitošću, sjajnim vokalnim dionicama, svestranim glazbenim interesom te suptilnom izvedbom, jednostavno nisam bio za njegov glazbeni opus stvaran u grupi Police. Sting je svoju glazbenu karijeru ipak započeo kao jazz glazbenik.

Ovaj novi studijski album predstavlja viđenje prezentacije glazbe iz nekog njegovog kuta gledanja, te namjeru da glazbom opiše npr. zimsko raspoloženje i ugođaj. Svoju inspiraciju i ishodiše Sting pronalazi u engleskim tradicionalnim pjesmama, ali i pjesmama koje su skladali Purcell, Praetorius, Bach i Schubert te u svojim stihvima, koje je naravno i sam uglazbio.

Stoga, odmah na početku može se konstatirati da su odličan posao napravili njemačka diskografska kuća i producenti Sting i Robert Sadin (priznati newyorški glazbeni producent, aranžer i dirigent o.a.)

Što se tiče glazbenika okupljenih za ovaj album to su: Kathryn Tickell – violina, Julian Sutton – harmonika, gitarist Dominic Miller , Mary Macmaster – harfa, Vincent Segal – violončelo, Ibrahim Maalouf i Chris Botti – truba, Daniel Hope – violina, Stile Antico - vokal, Cyro Baptista i Bijan Chemirani – percussion te the Webb Sisters - vokali. Sve to govori nam da se okupilo jedno šaroliko glazbeno društvo, koji potječe iz raznih krajeva Svijeta i upravo ta multikulturalna raznolikost daje još jednu posebnu notu cijelom projektu.

Sting je i inače poznat po svom glazbeno istraživačkom duhu i stalnom stremljenju ka nečem novom, drugačijem i stranom. Pa stoga, ovaj album inspiriran je naravno zimom ,ali i specifičnim ugođajem i raspoloženjem, kako razdobljem hladnih i dugih noći, ali i duhom i pogledom prema razdoblju predstojećih blagdana.

Glavna odlika Stingove glazbe i općenito njegovog pristupa gotovo svakom projektu je stalno usmjerena pozornost ka svakom detalju. On jednostavno budno pazi na svaki fragment glazbe, aranžmana, teksta i svega ostalog što ide uz to. Pored toga on vrlo pozorno sagledava kompletnu strukturu svake kompozicije i njezine uklopljenosti u cjeloviti dojam albuma, pa samim time i dobivenom projektu.

Razloga za bilo kakvu žurbu nije bilo, jer je album sniman u njegovoj kući u Toscani, pa je i to jedan od važnih razloga što je album tako dobro ispao. Po svojoj vokaciji album u nekim dijelovima spada u albume klasične glazbe. E, upravo tu je zapravo i jedina zamjerka, ne zbog naginjana ka klasičnoj glazbi, već onda kada Sting pokušava pjevati kao operni pjevač, to mi baš nije sjelo. U onim kompozicijama kada to pjevanje ide u onom prepoznatljivom Stingovskom stilu, tu problema nema i on tu doslovno briljira i toga bi se trebao držati. Sve u svemu album ocjenjujem ocjenom izvrstan. Ovo je tek popratna digresija.

Što se tiče glazbenog predloška, tu apsolutno nema nikakve zamjerke već dapače, Sting opetovano suvereno vlada situacijom i sjajno fuzionira raznolike glazbene stilove, glazbala, glazbenike, aranžmane i svrsishodne tekstove. U tome mu jednostavno na glazbenoj sceni koja njeguje takav glazbeni izričaj nema premca.

Stvoriti album sa toliko ljepote, topline i unikatnog zvuka mogu samo oni, koji u potpunosti razumiju glazbu. Album je toliko posvećen zimi da svim svojim ugođajem i atmosferom, a osobito glazbom izuzetno dočarava i oslikava ovo, ne baš svima drago godišnje doba.

Album If on a Winter's Night izvrsnog Stinga jednostavno treba poslušati i to je sve.. Sve ostalo prepuštam Vama.

Mladen Lončar - Mike

izvorno objavljeno 24.11.2009.

Hits 1163
Songs from the Labyrinth « Songs from the Labyrinth Sting Albumi Kronologija Symphonicities » Symphonicities

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Slučajnih 5

IzvještajiDrago Diklić u Tvornici


Večer sjajnih basista


Davor Križić nastupio u Petom kupeu


Gibonni u Areni - 2. koncert


dram u KSET-u


4head nadmašio očekivanja u Hard Placeu


Partibrejkers nastupili na Riječkoj zvečki


Gibonni održao prvi od dva rođendanska koncerta


Zdenka Kovačiček & Greenhouse Blues Band - Live at Peti Kupe


Unplugged koncert T.B.F.-a u Tvornici


Gorgoroth napravili black metal spektakl u Boogalou


Užarena punk veselica u AKC Attack


Lisica u Lisinskom


AntiValentinovo #8


The Croatian Pink Floyd Show u Boogaloou


Krankšvester pokazali zašto ih i dalje volimo


Kekin Trio u Sax!-u


Žestoki tulumu u Boogaloo


Kandžijina večer u Vintage Industrialu


Lu Jakelić napunila Peti kupe