Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 1964
Format Albumi
Vrsta Folk-pop / Folk-rock
Dodano Četvrtak, 13 Siječanj 2011
Žanr Rock
Length 31:38
Broj diskova 1
Edition date Listopad 1964
Država SAD
Etiketa Columbia
Edition details Snimano od 10.3. do 31. 3. 1964. Producirao: Tom Wilson
Tags

Review

U rubrici Albumi iz prašine svoje mjesto je našao i album, Wednesday Morning, 3 A.M., koji je u listopadu 1964. objavila diskografska kuća Columbia Records. Ovaj album snimio je jedan od najuspješnih folk-rock dueta Paul Simon & Art Garfunkel.

Od svog postojanja od 1964. pa do razlaza 1970. snimili su impresivnu nisku albuma, od kojih je prvi i njihov nastupni album upravo Wednesday Morning, 3 A.M., koji vam želim predstaviti u ovoj rubrici.


Činjenica da su Simon & Garfunkel snimili album koji traje svega nepunih 32 minute daje dodatnu snagu i motiviranost mnogim nadolazećim generacijama glazbenika. Upravo je album "Wednesday Morning, 3 A.M." oslikavao jedan folk-rock duo koji nije bio ni približno ono u što se pretvorio niti nepunih godinu dana kasnije. Za takav munjeviti razvoj i uspjeh najveću "krivicu" snose upravo sami Simon & Garfunkel.

Još od svojih tinejdžerskih dana kada su se zvali Tom & Jerry pa do ožujka 1964. kada su snimili ovaj album, Simon & Garfunkel nisu baš previše ulijevali vjere u ono što će postati. Paul Simon tek je davao naznake kakav je on skladateljski potencijal. Naravno, na ovom nastupnom albumu Paul Simon koristio je i sve druge otvorene opcije, od tradicionalnih pjesama pa do njihove obrade veća tada angažirane skladbe The Times They Are A-Changin" Boba Dylana. Tipičan primjer kako neka kompozicija može evoluirati očituje se u pjesmi The Sounds of Silence, koja je tada bila daleko od onoga što će postati niti godinu dana kasnije. Bila je to iskonska verzija, koja se tek počela vrtjeti na raznim radio postajama.

Albumom "Wednesday Morning, 3 A.M." zasađeno je sjeme koje će se razviti u nešto predivno, iz svega će izrasti predivan duo, koji će dugi niz godina svojim albumima i nastupima oduševljavati poklonike moderne glazbe diljem svijeta.

Simon & Garfunkel

Interesantno je da su ti rani albumi značili jako puno u skladateljskom formiranju osobito Paula Simona, gdje se osjeća izuzetno velika razvojna konstanta i ogromni skladateljski potencijal. Taj i takav potencijal unio je zaista velike i drastične promjene kako kod njihovog glazbenog izričaja, tako još više što se tiče skladateljskog potencijala samog Simona. Art Garfunkel nažalost je u tom dijelu bio znatno skromnijih mogućnosti, no njegove izuzetne vokalne kvalitete bile su jednako važne i vrijedne spone uspjeha ovog legendarnog folk–rock dueta.

Album "Wednesday Morning, 3 A.M." u svojih 31 minutu i 17 sekundi daje neke od antologijskih skladbi koje su kasnije bile nezaobilazni repertoar njihovih koncerata

.

Sva težina i važnost ovog albuma osjeća se upravo u njegovoj iskonskoj snazi i vrijednosti. S druge pak strane, njegova još uvijek sveprisutna slušljivost i nakon punih 43 godine dokazuje njegovu vrijednost i iznimni značaj općenito u svjetskoj diskografiji moderne glazbe.

Dobro je s vremena na vrijeme podsjetiti da ovakvi albumi nisu niti mogu biti zaboravljeni, oni se uvijek, kao u nekim ciklusima, ponovo vraćaju i opet svojom slušljivošću i kvalitetom osvajaju nove generacije onih koji vole modernu glazbu.

Hits 835
Simon & Garfunkel Albumi Kronologija Sounds Of Silence » Sounds Of Silence

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42