Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 1966
Format Albumi
Vrsta Folk-rock
Dodano Utorak, 18 Siječanj 2011
Žanr Rock
Length 29:14
Broj diskova 1
Edition date Listopad 1966
Država SAD
Etiketa Columbia
Edition details Snimano: prosinac 1965. - kolovoz 1966. Produkcija: Bob Johnston
Tags

Review

Album Parsley, Sage, Rosemary and Thyme u rujnu 1966. izdala je diskografskakuća Columbia Records. Ovaj album koji traje samo nepunih 28 minuta, snimljeno je remek djelo proizašlo iz radionice velikog i legendarnog dua Simon & Garfunkel.

Osim velikih zasluga genijalnom Paul Simonu, jedan dobar dio zasluga ide glavnom snimatelju Royu Haleeu, koji je imao velikog udjela prilikom snimanja legendarnog albuma Revolver Beatlesa i Pet Sounds albuma Beach Boysa. Nakon munjevitog i svima iznenadnog uspjeha famozne skladbe Sounds of Silence a potom i istoimenog albuma, malo tko je očekivao ovakav album.

Tijekom sredine 60-ih kada se cijeli projekt događao, osjećale su se velike turbulencije u rock "n" rollu ali i općenito u građanskim društvima kako na otoku, tako i u Americi. Mnogi izvođači bili su pomalo zbunjeni i tražili su neke nove aspekte inspiracije ali i prezentacije glazbe koju su stvarali. Bob Dylan, Donnovan, Johnny Cash, Roy Orbison,Joan Baez, Country Joe & the Fish, Scott McKenzie uz mnoge druge ne spomenute glazbenike stvarali su glazbu, koja je i dan danas jednako snažna i aktualna. Paul Simon & Art Garfunkel doslovno su slijedili tradiciju folk i folk - rock glazbe i tu su dali izuzetno mnogo. Veliki i genijalni skladateljski potencijal i nadarenost genijalnog Paul Simona, jednostavno mora zadiviti imalo ozbiljnijeg poklonika rock glazbe. Pored njega tu je izuzetni vokalni potencijal Art Garfunkela, koji je svaku skladbu obukao u svoj osebujni vokal i njime im dao još jednu dodatnu draž i nevjerojatnu slušljivost.

Sve
ovo zapravo su preduvjeti koji su učinili da album Parsley, Sage, Rosemary and Thymeispadne upravo ovako kao što je i sam nastao. Na njemu je prisutan veliki napredak, kada se radi o prezenatcijskoj izražajnosti ovog legendarnog dua. Simon se nije libio učenja starih pjesma od velikog Martin Carthyja, a to je imalo za posljedicu izvrsnu prezenatciju pojedinih kompozicija sa albuma Parsley, Sage, Rosemary and Thyme. Bilo bi apsolutno neprimjereno ne spomenuti legendarne kompozicije kao što su: Scarborough Fair/Canticle, Homeward Bound, The 59th Street Bridge Song (Feelin" Groovy) i For Emily, Whenever I May Find Her.

Budući
da Simon & Garfunkel nisu baš previše prosvjedovali (znate one antiratne kampanje i sl.) ili kao što su to činili npr. Peter, Paul & Mary ili Joan Baez. Stoga, svaki njihov album i tema nose neku čudesnu prihvatljivost, a to je jedan od najvažnijih preduvjeta da albumi poput Parsley, Sage, Rosemary and Thymedopru do mnogih konzumenata moderne glazbe i da na taj način imamo takav album, koji u nepunih 28 minuta daje toliko mnogo da jednostavno postaje remek - djelo. Bilo kako bilo, album Parsley, Sage, Rosemary and Thyme spada u one antologijske albume, koji su promijenili glazbu, neka društvena stajališta i norme a na kraju krajeva i nas same. Zar to nije dovoljno?

Mladen Lončar - Mike

Hits 775
Sounds Of Silence « Sounds Of Silence Simon & Garfunkel Albumi Kronologija Bookends » Bookends

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42