Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Live on I5

Bookmark

Data

Released Ožujak 2011
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Grunge / Alternative metal / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Četvrtak, 21 Travanj 2011
Žanr Rock
Length 1:17:57
Broj diskova 1
Edition date 2011
Država SAD
Etiketa A&M
Catalog Number B0015418-72
Edition details Datum objave: 22. 3. 2011.; Produkcija: Adam Kasper; Snimano: 30. 11. 1996. - 18. 12. 18, 1996 Del Mar, CA, Oakland, CA, Vancouver, BC, Salem, OR, i Seattle, WA
Tags New

Review

Soundgarden se raspao u proljeće 1997. godine, dugo se kuhalo u bendu dok na koncu nije došlo do velikog praska i razlaza svatko na svoju stranu. U konačnici možda je tako i bilo najbolje za sve, najbolje za bend koji je zajahao val grunge histerije početkom i sredinom devedesetih, ostavio iza sebe nekoliko odličnih albuma uz remek djelo Badmotorfinger i evergreen Black Hole Sun. Sagorjeli su na vrijeme i poput zvijezda.

Sada, točnije prošle godine su se vratili, nije to neko čudo u svijetu glazbe, no koliko te ponovno podgrijavane juhe imaju kreativnog opravdanja, ostaje upitno i ostaje nam da vidimo.

Povratak je donio ako ništa barem jednu dobru stvar, a to je prvi live album Soundgardena do sada. Naziv Live on I5 se odnosi na autocestu I5 koja se proteže zapadnom obalom po čijim gradovima se turneja odvijala.

Dakle, live album koji se sastoji od probranih live izvedbi sa različitih koncerata, može li sigurnije od toga?

Teško. Ziheraški potez benda koji se sprema na novi diskografski uzlet. Dok čekamo novo studijsko izdanje, pred nama je sedamnaest glazbenih brojeva koji nas vraćaju u zlatno doba grungea.

Chris Cornell (obožavatelji Veddera neće se složiti) je vjerovatno najmoćniji vokal proizašao iz grunge škole devedesetih, upravo on je zaslužan za "Zeppelin" notu u zvuku Soundgardena, njegovo vokalno naprezanje do krajnjih granica moći, daju pjesmama Slaves and Bulldozers, Black Hole Sun, Jesus Christ Pose nevjerovatnu energiju i snagu.

Kim Thayil svojim često "metal" rifovima, uz tutnjavu Matta Camerona na bubnjevima, pretvara Soundgarden u ponešto atipičan grunge band prilikom live izvedbi. Cornell kao Robert Plant te Cameron poput John Paul Jonesa, uz Thayila u Iommi điru, tvore taj Zeppelin/Sabbath štih koji se provlači albumom.

Spoonman pokazuje kako i Cornell može imati loš dan, pomalo nezainteresirana vokalna izvedba, slična stvar je i sa Let Me Drown koja uz obradu Helter Skelter tvori najslabiju trojku na albumu.

Od covera, na albumu je i Search and Destroy kao posveta Stoogesima, epitaf divljoj energiji i ludilu kojem je Soundgarden za razliku od većeg dijela scene (zaokupljenom spoznaji bitka života i uzaludnosti postojanja) uvijek težio.

Ostatak albuma ostavlja i više nego dobar dojam. Gotovo akustična Black Hole Sun uz zborno pjevanje publike predstavlja jedan od vrhunaca albuma. Produkcijski sve to zvuči vrlo dobro, publika je glasna no nikada toliko da zasjeni bend, a valja napomenuti kako je bez prethodnog saznanja, zapravo teško steći dojam da se radi o snimkama sa različitih koncerata i pred različitom publikom, uistinu se radi o kompaktnoj cjelini.

U vrhunce albuma svakako valja uvrstiti moćnu Outshined te završnu Jesus Christ Pose, na kojima se točno može osjetiti divlja energija koju bend projecira na pomahnitalu publiku. Nesumnjivo radi se o vrhuncu grunge scene općenito, bili su moćni, na vrhu i imali su nešto za pokazati i reći. To bi u konačnici bio dojam koji album ostavlja.

Jedan od velikana scene devedesetih godina, zabilježen u svom krešendu, uistinu vrijedan spomenar za buduće generacije, podsjetnik na jedan od onih neponovljivih osjećaja, poput Zeppelina u Madison Square Gardenu ili Allman Brothersa u Filmore Eastu, svakako jedan od artefakata jedne glazbene vizije i ere.
 

MIhale Pinter

Hits 670
Telephantasm « Telephantasm Soundgarden Albumi Kronologija King Animal » King Animal

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42