Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 1957
Format Albumi
Vrsta Swing / Traditional Pop / Vocal Pop / Vocal Jazz / Christmas
Dodano Četvrtak, 15 Prosinac 2016
Žanr Blagdanski
Length 38:17
Broj diskova 1
Edition date Studeni 1987
Država Europa
Etiketa Capitol Records
Catalog Number CDP 7 48329 2
Edition details objavljeno: 21.9.1957. (izvorno izdanje pod imenom
Tags Capitol Frank Sinatra Voyle Gilmore

Review

Jedna od najvećih ikona američke glazbe, čovjek kojeg ne treba nikome predstavljati, u svojoj je dugogodišnjoj karijeri snimio nekoliko božićnih albuma. Ususret 10-godišnjici smrti tog iznimno popularnog američkog pjevača i glumca, predstavljamo vam njegov The Christmas Album, koji je doživio mnogo reizdanja.

Iako će uvijek biti onih koji će tvrditi da Frank Sinatra nikad ne bi postao toliko poznat da nije bio (ogradit ćemo se ovdje jednim "navodno") usko vezan uz mafijaške krugove, Frank je ipak iza sebe ostavio mnogo snimki koje dokazuju da je bio talentiran i odličan pjevač, zabavljač i glumac.

The Christmas Album je kolekcija reprezentativnih crkvenih i svjetovnih božićnih napjeva, napravljenih u big band i swing aranžmanima karakterističnim za show-melodije 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća, uz pratnju odličnog mješovitog zbora.

Svečani, umirujući ton, sakralni zvuk i ljupki, diskretni zvončasti i vokalni detalji glavna su obilježja ovog Sinatrinog božićnog albuma.

Svjetovne božićne pjesme poput songa iz musicala Meet me in St. Louis Have yourself a Merry Little Christmas i Berlinovog klasika White Christmas vrlo su lijepo obrađene, s daškom sakralnosti i neizostavnom uzvišenošću Frankova glasa.

Pjesma The Christmas Waltz na albumu se našla dva puta – u prvoj verziji zbor uglavnom neverbalno prati Franka, dok je druga nešto ležernija, uz puno izraženiju zborsku pratnju.

Najimpresivnija i najsvježija pjesma na albumu definitivno je swing Jingle Bells sa savršeno ljupkim zborskim višeglasnim dionicama, odličnim ritmom i naravno, nenadmašnim Sinatrom bez čijeg pečata ta pjesma ne bi bila tako izvrsna.

The Christmas Album je smiren i blagi easy listening album kojim Frank Sinatra slavi najljepši katolički blagdan; to je savršen album za ljubitelje starih crno-bijelih filmova u kojima se podrazumijevalo pucketanje vatre u kaminu toplog doma te uzorna obitelj, okupljena oko prebogate jelke, koja nasmijana kiti svoj blještavi simbol Božića.

Sonja Mrnjavčić, izvorno objavljeno 4. prosinca 2007.

Hits 627
Frank Sinatra Albumi Kronologija Ring-A-Ding Ding! » Ring-A-Ding Ding!

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42