Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2022
Format Albumi
Vrsta Acoustic
Dodano Utorak, 16 Kolovoz 2022
Žanr Pop-Rock
Length 55:37
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2022
Država Europa
Etiketa Atomic Fire
Catalog Number AF 0009DP
Edition details objavljeno: 21.1.2022.; producent: Mikko Tegelman
Tags Sonata Arctica Atomic Fire Mikko Tegelman

Review

Kaže se da su dosada i radoznalost dva budna pokretača umjetnosti.

Tko zna koliko se puta taj crv znantiželje zavlačio u umove kompozitora otvarajući im ponekad Hamletovske sumnje u obliku pitanja: „Jesam li ovo mogao drugačije aranžirati, kako bi bilo da sam ubrzao/usporio ritam, jesam li u ovu frazu mogao obogatiti ubacivši neki novi instrument“, i tako u nedogled.

Nisu baš česti uspješni pogledi unatrag u pokušaju davanja novog oblika ili života već objavljenim pjesmama.

Prvo mi na pamet pada više nego uspješna transformacija, meni, u originalnoj verziji iritantne, živčane „Layle“ koja je u unplugged verziji dobila raskošno, opušteno ruho, novu dimenziju, novi život.

Isto se dogodilo na zajedničkom koncertu dvaju glazbenih velikana, Stinga i Paul Simona kada su nevjerojatno bogatim i raznovrsnim aranžmanima svojim brojnim uspješnicama zaista podarili novu izvrsnost, ponekad i bolju od originalnih verzija. Zasluge za to idu prvenstveno Stingu, njegovih je to zamisli djelo.

Znatiželja se tako probudila u glavi Tony Kakkoa i njegovih „sjevernjaka“ poznatih pod imenom Sonata Arctica, pa se uobličila u nakani da svoje (uglavnom) žestoke aranžmane obojaju nešto pastelnijim, mekšim bojama. Prešaltavanje u akustične verzije ponekad zna rezultat odvući u karikaturalne vode i uvijek predstavlja određeni rizik, što se u ovoj prvoj od dvije zacrtane kompilacije nije dogodilo, iako je prisutna određena linearnost u pristupu izmjene arnanžmana. Akustičnost u njihovom slučaju ne podrazumijeva usmjeravanje glazbene osi na vokal i poneki instrument.
Na ovom albumu angažiran je cijeli bend sa svim svojim arsenalom s kojim je ponekad napravljen pravi streap tease uspješnica iz njihovog bogatog kataloga. Prema izjavama benda, u planu je na još jednom albumu obrada materijala iz njihove duge karijere osim sa prvijenca „Ecliptica“. To može biti i dvosjekli mač, postavlja se opravdano pitanje hoće li te puste obrade slušateljima donijeti dozu dosade ili uspavanosti. Poznato je inače da su laganice na koncertima zastupljene u skromnom broju, stoga ako ovakav koncept namjeravaju prezentirati kroz žive svirke, bojim se da će publika stalno držati oči otvorenim.

Forte Sonate Arctice je oduvijek bila fina melodija s ulogom probijanja i pridobijanja prvih utisaka, upakirana u žestoko ruho ili ista oblikovana u pamtljive balade.

Pametnim odabirom klavira s kojim započinje većina pjesama, odlično umetnutih akustičnih gitara, sa nešto mekšim basom i panoramskim pristupom ostatka klavijatura apsolutno su postigli cilj što se najbolje očituje u otvarajućoj „The Rest Of The Sun Belong To Me“ koja se iz tipičnog metal okruženja uspješno presvukla u sasvim adekvatnije, mekše ruho zahvaljujući u prvom redu sviralačkim talentima cijelog benda.

S čim preokrenuti/obogatiti krvnu sliku pojedine pjesme nego uvođenjem instrumenata poput Hammond orgulja i benđa, a koji su „A Litlle Less Understanding“ dodali dozu gotovo folk razigranosti.

„Tallulah“ je zadržala gotovo istu instrumentalizaciju, kao i očekivano dva brzaca „Wolf & Raven“ u kojoj je gitaru preuzeo klavir i „The Volves Die Young“ sa gotovo identičnim pristupom.

Poznato je da rezitentnost metal scene prema proteku vremena i smjeni generacija ne gubi na snazi, dojma sam da je ta armija slušatelja sve brojnija i sve vjernija iskazanoj energiji metal protagonista. Isto tako sam siguran da ovaj akustični izlet (prvi iz serije) neće naškoditi slavi finskih metalaca i interesu za njihovom glazbom. Jer poznato je da su najljepše balade oduvijek bile prepoznatljivi dio glazbenih kataloga gotovo svih metal/hard/heavy bendova.

Ukratko, sasvim solidan pokušaj i primjerena realizacija.

Đorđe Škarica

Hits 831
The Days Of Grays « The Days Of Grays Sonata Arctica Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiPrigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu


Žestoka rock svirka Kojota grmjela Tvornicom


Sjajna Jeboton Fešta u klubu Boogaloo


Urban&4 na samoborskom fašniku


Megadance party pretvorio zagrebačku Arenu u najveću diskoteku u Hrvatskoj


Mangroove - Acoustic special u Klubu Kazališta Komedija


Svemirko i Donkey Hot nastupili u rasprodanom Vintageu


Kaos 696 Winter War 2024 Tour


Galerija fotografija: Wanted Men - Johnny Cash Tribute


Letu Štuke u Sax!-u


Damir Avdić nastupio u Dva Osam


Zvonimir Šestak Groove Assembly nastupili u Split