Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 1987
Format Albumi
Vrsta Rock
Dodano Nedjelja, 20 Veljača 2011
Žanr Rock
Broj diskova 2
Edition date Studeni 2007
Država Irska
Etiketa Island
Tags U2 Island Records

Review

Moram priznati da nisam odmah na početku skužio furku irskog banda U2, no nakon albuma The Unforgettable Fire iz 1984-te, počeo sam dublje proučavati odnosno slušati njihove radove. Ubrzo je došla 1987. i izdanje briljantnog albuma The Joshua Tree. Eto, upravo prošle godine izdavačka kućaIsland Records objavila dvostruki CD/DVD box The Joshua Tree (20th Anniversary Edition), a ovo je moje osobno viđenje kako sam doživio preslušavanje albuma, koji je u svom prvotnom izdanju zauzeo vrlo važno mjesto u mojoj skromnoj fonoteci.

 

Svi koji smo bili svjedoci velike eksplozije dugo tinjalog potencijala benda U2 i njihove suradnje sa producentskim duom Brianom Enom i Danielom Lanoisom, jednostavno smo osjećali da će se dogoditi nešto veliko i značajno. A onda, svjetlo dana ugledao je album The Joshua Tree veliko i moćno glazbeno djelo, koje je svojom glazbenom ponudom dalo svjetskoj rock glazbi nešto apsolutno briljantno. Album The Joshua Tree svakom slušatelju nudi neki favorit, neku temu koju posebno voli i koja mu je posebno draga. Sa ovog legendarnog albuma moj favorit svakako je pjesma Bullet the Blue Sky od prvog preslušavanja pa do danas, ona svojom prikrivenom snagom, pulsirajućom i narastajućom nadgradnjom doslovno me obara s nogu. Stoga me posebno veseli činjenica da je remasterirano reizdanje ovog albuma izašlo potkraj prošle godine, a upravo povodom 20. obljetnice prvotnog izdanja.

 

Svi oni koji su nekada uživali uz ovaj album, sada to mogu činiti u da tako kažem dodanoj i produženoj verziji. S druge pak strane utjecaj i značaj ovog albuma je neizmjeran, što za sam bend, a što i za samu glazbenu scenu. Za sam U2, The Joshua Tree je bio prekretnica nakon koje su znali da sve što dalje rade bit će uvažavano, kako od velikog broja fanova, tako još više od oficijelne glazbene kritike.

 

Album koji je često uvrštavan u sam vrh najboljih albuma svih vremena, pa shodno tome izmišljati "toplu vodu" o samom albumu ne bi imalo smisla. O albumu najviše govore same pjesme koje smo zasigurno svi neprestano pjevušili i voljeli. Svatko je imao svoju omiljenu pjesmu ili pjesme.

U2

 

Where The Streets Have No Name, I Still Haven"t Found What I"m Looking For, With or Without You, Bullet the Blue Sky i In God"s Country,dovoljno govore same po sebi, no tu su i druge pjesme kojesamo dodatno pojačavaju prvotni doživljaj, a on je zaista izvan normalnog poimanja glazbene stvarnosti.

Drugi CD ovog obljetničkog izdanja ispunjen je svim mogućim raritetima, od različitih alternativnih verzija pojedinih pjesama, b-strana singlova i slično, što odaje još jednu posebnu i raritetnu stranu ovog albuma. I na tom dijelu se može pronaći nekoliko vrsnih pjesama koje tada nisu uspjele izboriti bolji tretman, poput pjesme Sweetest Thing koja je prije nekoliko godina postala veliki hit na kompilaciji The Best of 1980-1990.

 

Nepobitna činjenica je da svaka pojedina pjesma na albumu ima svoju glavu i rep, u svakoj je Bono otpjevao svoje dionice na najbolji mogući način, s mnogo osjećaja i melodioznosti koju je kasnije još više dotjerao i da se tako izrazim iskristalizirao. Tu je i The Edge kojije svoj dio popunio s nekoliko upečatljivih gitarskih solaža i rifova koji s lakoćom ulaze u uho. Adam Clayton začinio je album takvim sviranjem bas gitare da je u svakoj pojedinoj temi (poslušajmo samo Bullet The Blue Sky) dao izuzetnu širinu i izraženu glasnoću koja je potpomognuta neumoljivim ritmom bubnjeva koji proizvodi Larry Mullen Jr. Ova fantastična ekipa uz koje se nalaze vrhunski producenti Brian Eno i Daniel Lanois, dobitna su kombinacija, koja je posložila i snimila albume koje uvijek možemo slušati i nikada nisu dosadni ili da nas pak opterećuju svojim sadržajem, u tome se i ogleda i osjeća najveća vrijednost i kredibilitet U2.

 

Posebnost ove obljetničke edicije očituje se i u trećem DVD formatu koji nam donosi 18 pjesama upakiranih u snimku nastupa U2 u Parizu, u cilju promocije tada novog albuma, potom slijedi i američki dio turneje pod nazivom Outside It"s America i na kraju dolaze pravi rariteti prvotna verzija pjesme With or Without You, te do sada nikada viđeni Neil Jordanov režirani video za pjesmu Red Hill Mining Town.

 

PREPORUKA:
Dvostruki CD/DVD box The Joshua Tree (20th Anniversary Edition),odličnih U2 nalazi se u prodaji, nemojte dvojiti niti sekunde, nabavite svoj primjerak i krenite u izuzetan glazbeni doživljaj.


Mladen Lončar - Mike

Hits 1427
The Unforgettable Fire « The Unforgettable Fire U2 Albumi Kronologija Rattle and Hum » Rattle and Hum

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42