Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
All Days Are Nights: Songs for Lulu

Bookmark

Data

Released Travanj 2010
Format Albumi
Vrsta Pop
Dodano Nedjelja, 01 Svi 2011
Žanr Pop
Length 47:48
Broj diskova 1
Edition date 2010
Tags

Review

Rufus Wainwright radi što želi. Cijela njegova diskografija bi se dala opisati hirovima i inspiracijama koje nije kočio pri stvaranju svog opusa. Jasno je to već pri pomisli na koncertni hommage Judy Garland. To djelo, koje bi u slučaju da su ga stvarali drugi izvođači izazivalo podsmijeh, je ipak postalo Rufusovo najpoznatije te pokazalo da je nekonvencionalnost i vjernost sebi upravo ono što se kod ovog autora najviše cijeni.
 
Ne čudi stoga što je novi album All Days Are Nights: Songs for Lulu posvećen glavnoj junakinji njemačkog nijemog filma iz 1929., Die Büchse der Pandora. Iznimno autističan potez, no ne i nelogičan u slušaju Wainwrighta. Ono što je ipak čudno za ovaj album je minimalistički pristup kojim je stvaran. Nema velikih orkestracija, ekstravagancije ni raskoši, ovaj album čine samo Rufus Wainwright i klavir.
 
Sam album, prema Wainwrightu je most između dva udarnija izdanja i ne pridaje mu toliku važnost. Teško je da će ovaj album izazvati veću pozornost publike, ne zbog kvalitete jer tu nema veće zamjerke, koliko zbog razine introspekcije i zatvorenosti koja se osjeti kroz cijeli album. Da bi pjesme bile u potpunosti shvaćene, potreban je poprilično detaljan uvid u Wainwrightovu biografiju što imaju ili najzagriženiji fanovi ili ljubitelji glazbenih tvrdih oraha. Ostale će privući nekolicina jednostavnijih melodija, no takvih je, nažalost, premalo.
 
Kroz atipične stihove Wainwright opisuje svoju obiteljsku sliku, inspiran nedavnom smrti majke. Ponajviše se to osjeti u Marthi, glazbenom telefonskom razgovoru sa sestrom o potrebi za obiteljskim ujedinjavanjem te Zebulon, reminiscenciji na ljubav iz djetinjstva. Kroz Give Me What I Want And Give It To Me Now! se obračunava s kritičarima svoje opere Prima Donna, dok krajnju kriptičnost postiže uglazbljenjem triju Shakespearovih soneta za koje ni književnim teoretičarima nije u potpunosti jasno o čemu govore, a kako bi tek bilo glazbenom laiku. Ipak, odabir dvadesetog soneta je poprilično znakovita jer postoje tumačenja kako se u tim stihovima može čitati i Shakespearova homoseksualnost.
 
Upravo u Sonnet 20 je Rufus Wainwright je najbliži slušateljevom uhu. U većini ostalih pjesama dojam je poprilično zbunjujuć jer Wainwrightovo pijanističko umijeće zaglušuje vokalno što je i jedina ozbiljnija mana ovog albuma. 
Umjetnik stvara svoja djela na temelju onog što zna i što razumije. Tako je i s Rufusom Wainwrightom. Iako ovaj album u potpunosti razumije jedino njegov stvaratelj, svaki glazbeni sladokusac će dubljim kopanjem naći nekoliko iznimnih glazbenih trenutaka.
Hits 1353
Milwaukee at Last!!! « Milwaukee at Last!!! Rufus Wainwright Albumi Kronologija Out Of The Game » Out Of The Game

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42