Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2010
Format Albumi
Vrsta Rock / Psychedelic rock
Dodano Nedjelja, 27 Ožujak 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država Velika Britanija
Etiketa Jagjaguwar
Tags

Review

Prije sada već gotovo godinu dana u neobaveznom razgovoru o glazbenim novitetima prijatelj mi je spomenuo "neki dobar retro rock" koji svira bend imena Wolf People, moram priznati kako mi pridjev Wolf u imenu benda nije puno obećavao, odnosno stvorio je u meni dozu skeptičnosti prema bendu a da nisam čuo niti jednu odsviranu notu, Wolfmother je kriv za sve.
 
No zapravo sada kajem svoje gorke grijehe i pokušati ću barem malo ispraviti tu nanešenu nepravdu, jednom doista odličnom retro bandu koji to zapravo nije, no o tome nešto kasnije.
 
Dakle radi se o albumu Tidings, koji će za nekoliko tjedana proslaviti prvi rođendan, ovaj album je ujedno i drugi LP album koji je bend izdao, oba albuma, prvijenac Steeple i Tidings izdana su početkom 2010 godine za Američku izdavačku kuću Jagjaguwar, dva albuma odjednom, zvuči pretenciozno!?
 
Pa baš i ne, s obzirom da se Tidings sastoji mahom od već objavljenih singlova za neke nezavisne etikete u razdoblju od 2005 do 2007 godine, no prije svega radi se o konceptualnom albumu na kojem se nalazi 15 naslova, točnije nalazi se 7 dugosvirajućih brojeva i osam svojevrsnih uvoda raspoređenih između pjesama.
 
Zvuči kao još jedan teško probavljivi eksperiment!?
Nemojte da vas to uplaši, iako konceptualan i nekonvencionalan, album je zapravo davno izgubljena vrpca koja je "lutala" i snimala studijske sessione Creama, Hawkwinda, Jethro Tulla, The Yardbirdsa, pa malo britanskog folka, malo krautrocka, u svakom slučaju kao vremenska kapsula nastala na prijelazu šesdesetih u sedamdesete godine prošlog stoljeća.
 
Naslovi pjesama poput Black Water, Cotton Strands ili Storm Cloud teško da će vam zasebno bilo što značiti, ovo je album koji se sluša od početka do kraja jer samo na takav način moguće je uhvatiti poruku i atmosferu koju bend odašilje, rekao sam kako se radi o retro bendu koji to zapravo nije, zašto?
 
Zato što dugo, dugo nisam čuo da se netko uspio ovoliko približiti duhu i zvuku "zlatnog doba rocka", slušajući album uistinu je teško povjerovati da se radi o novom izdanju, nikako o remasteriranoj ploči sa kraja šesdesetih.
 
Psychedelic, progressive, kraut, blues rock sa natruhama folka u stilu Jethro Tulla, vokal neodoljivo podsjeća na Cream, lagano vinyl "pucketanje" u pozadini, zvukovi davno zaboravljeni poput brzog premotavanja kazete, svojevrsna oda analogiji i vremenu kada se glazba doista svirala na instrumentima bez digitalnih primjesa koje uglavnom služe kako bi se ublažio nedostatak talenta i inventivnosti.
 
Možda se radi o nostalgiji za nekim boljim "rock" vremenima, no neosporna je kvaliteta i sviračko umijeće četvorke iz Londona, ostaje nam još vidjeti kako to zvuči uživo, Tidings album koji donekle nadoknađuje onu "nepravdu" svima nama koji smo se rodili nekoliko desetljeća "prekasno".

Mihael Pinter
Hits 542

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42