Albumi

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2006
Format Kompilacije
Vrsta Alternative rock / Experimental / Singer-songwriter
Dodano Četvrtak, 21 Travanj 2011
Žanr Rock
Broj diskova 3
Edition date Studeni 2006
Država SAD
Etiketa ANTI-
Edition details Producenti: Kathleen Brennan, Tom Waits, Datum objave: 20.11.2006.
Tags

Review

Trebalo mi je punih dva mjeseca da se odvažim napisati kako sam doživio novi, trostruki CD-box "Orphans" izuzetnog i jednostavno genijalnog glazbenika Toma Waitsa. Distribucija naše diskografske kuće Dancing Bear pravi je poslovni potez i to zaslužuje svaku pohvalu. Radi se o pravom remek-djelu ovog samozatajnog i genijalnog glazbenika.

Kao što sam napisao u uvodu, trebalo mi je punih dva mjeseca da se odvažim napisati bilo što o ediciji Orphans koju čine zapravo tri zasebna diska i to: Brawlers, Bawlers iBastards. Kada je album izlazio, Tom Waits poručio je publici: "Nemojte se bojati... poslušajte o čemu se tu radi."" Upravo sam to i učinio i moram priznati da sam jako teško krenuo preslušavati cijelo izdanje (koje čini čak 56 skladbi). Zašto? Pa, nisam baš previše siguran da Tom Waits ima fanove u smislu širokih "narodnih masa". Naime, on je svojim dosadašnjim diskografskim radovima okupio malobrojne poklonike, čija se brojka iz dana u dan povećavala, ali nikada nije poprimila neke globalne razmjere.

"Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards" je objavila diskografska kuća ANTI, a kod nas distribuciju je preuzeo DANCING BEAR! Upravo tih kompilacijskih albuma objavljeno je ukupno 10, pa kada sve to zbrojite i ako se bazirate samo na nekim oficijalnim studijskim albumima Toma Waitsa kao što su nastupni Closing Time (1973), pa Foreign Affairs (1977), Blue Valentine (1978), Heart Attack and Vine (1980), Mule Variations (1999) te Blood Money ( 2002) i Real Gone (2004) spoznat ćete koliko je ovaj umjetnik - glazbenik "težak" prosječnom konzumentu moderne glazbe. Tom Waits oduvijek bio je jedna posebna devijacija. Teži od legendarnog Franka Zappe, Tom Waits uvijek je bio svoj i nije podilazio apsolutno nikome - ni publici, ni kritici, a niti diskografskim kućama. Tom Waits uvijek je bio umjetnik, on je stvarao i svoja djela je nudio ... pa tko voli, nek" izvoli. Ostale... ""tko šiša"".

Ovom trostrukom kompilacijom Tom Waits nudi 56 kompozicija od kojih su 30 potpuno nove! Strašno, kakva kompilacija.
Prvi cd "Brawlers" daje nam sliku kakav je zapravo Tom Waits. Vrlo jasno vidi se da korijeni Toma Waitsa sežu duboko u mulj Delte Mississippija. S druge pak strane, otkriva koje su to delicije u apsolutno drugačijem i pomaknutom, tzv. garažnom rocku.

Drugi cd, "Bawlers", već srlja prema onom Tomu Waitsu kojeg dobro poznajem, tu nalazimo razne izokrenute coutry balade, ima tu kabarea, keltskih folk-valcera i tko zna čega još.

Sve to donosi nam feeling da nije baš uvijek vrijeme za slušanje Waitsa. Nekada, glazbu Toma Waitsa mogu slušati satima, dok drugom prigodom niti 15 minuta, no tako je to kada se radi o glazbi Tom Waitsa.
Treći cd, "Bastards", namijenjen je njegovim najodanijim fanovima koji su duboko pronikli u genijalnost ili kreativno ludilo ovog jednistvenog glazbenika. Budući da svi znamo da je samo mali korak od genijalnosti prema ovoj drugoj krajnosti, preporučujem ovaj treći dio konzumirati oprezno.

PREPORUKA:
Tom Waits trostrukom kompilacijom "Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards" zaslužuje titulu remek - djela. Kako?! Pa, radi se o kompilaciji, pa da... ali na kompilaciji imamo 30 novih kompozicija, nekima bi to bilo dovoljno materijala za sljedećih barem dva cda. Tom Waits sve to posloži i ""ispljune"", kao da to nije ništa; u ovakvoj ediciji... u kompilacijskom obliku i nikome ništa ...strašno!!!
Tom Waits u godini gdje su izašli brojni izuzetni albumi, po meni, svojim kompilacijskim albumom "Orphans :Brawlers, Bawlers & Bastards" daje "lekciju" mnogim razvikanim i velikim glazbenim imenima.
"Orphans :Brawlers, Bawlers & Bastards" fascinantan je zapravo novi album; no, istovremeno to je i presjek posljednjih 20 godina diskografskog opusa i raznih devijacija velikog, jedinstvenog i neponovljivog umjetnika... Toma Waitsa.


Mladen Lončar - Mike

Hits 1516

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42