Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
XX


Bookmark

Data

Released Kolovoz 2009
Format Albumi
Vrsta Indie pop / Alternative/Indie Rock / Indie Electronic
Dodano Četvrtak, 22 Rujan 2011
Žanr Indie
Length 38:34
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2009
Država Europa
Etiketa Young Turks
Catalog Number YT031CD
Edition details objavljeno: 14.8.2009.; produkcija: Jamie Smith; snimano: prosinac 2008. - veljača 2009. - XL Studio (London)
Tags The XX Jamie Smith Young Turks

Review

The XX je četveročlani bend nastao daleke 2005. u zapadnom djelu Londona. Kao školski kolege u Elliott Schoolu počeli su svirati zajedno. Prvi album su izdali ove godine. Pitate se zašto su čekali toliko dugo? E pa zato jer oni danas imaju jedva punih 20 godina. Romy Madley Croft i Oliver Sim su vokali, no Oliver svira i gitaru i bass u bendu.Baria Qureshi je na klavijaturama i gitari dok Jamie Smith ima ulogusamplera, a zadužen je za beatove i bubnjeve. Prvi nastup bend je imao ove godine na Reading and Leeds Festivalu kada su malobrojnoj publici podijelili majice s X logom kao zahvalu što su ih došli poslušati. Trenutno su na turneji sa Florence and the Machine, a idući mjesec kreću na svoju samostalnu turneju. Svoj prvi album jednostavnog imena xx izdali su 17.8.2009.

Kako zvuče? E to je zanimljivo pitanje. Kad bi me netko to pitao u 4 oka, odgovorila bih u svom stilu – oni jednostavno- zvuče. No ako baš moram etiketu na njih zalijepiti onda bi rekla indie rock+ dream pop. Dream pop, to bi bio čak najbliži opis kako zvuče. Uz njihovu glazbu i stvari poput Basic Space iVCR možete sjest i u mislima otploviti daaaleko. Iz njihova zvuka možemo ih usporedit sa bendovima poput Young Marble Giants, Japan i Glass Candy. Zanimljivo je da su album producirali oni sami, odbili tako producenta poput Dipla.

Dvije gitare, bass, bubnjevi, ritam mašina, dva vokala koja se savršeno nadopunjuju stvaraju jednu zavodljivu, pomalo mračnu i sexy atmosferu. Savršen primjer je pjesma Infinity koja bi mogla opisat kao kombinacijuWicked Gamea Chrisa Isaaka i Blue Lines Massive Attacka. PjesmaCrystalised osvaja svojom jednostavnošću i skromnošću, ali u isto vrijeme obara s nogu svojim jednostavnim bass dionicama koji vode glavnu riječ u cijeloj pjesmi pa sve do kraja gdje ritam mašina odradi svoj dio. Naj pop stvar na albumu je VCR koja je začinjena ksilofonskom melodijom što daje pjesmi posebnu čar.

Prvi sing sa albuma Basic Space ima uvod koje se ugl sačinjava od dijaloga vokala no onda ulazi vrckasta melodija koja se rasteže kroz cijelu pjesmu. Još meni jako draga pjesma na albumu je Islands koju vodi razigrani ritam gitare i prekrasni lyricsi.

Na cijelom albumu Croft i Sim ne pjevaju zato jer imaju najbolje vokalne sposobnosti, nego zato jer imaju nešto za reći, najčešće jedan drugome. Album je pun minimalističkih indie dream-pop balada, koje vam se uvuku pod kožu a da ni ne primijetite. Svih 11 pjesama krasi preciznost, elegancija, možemo čak i reći zrelost za prvi album.

xx donosi osvježenje i to ne samo na sceni nego i osobi koja ga sluša. Album je jednostavno uživancija za slušati, no bez problema ga možete pustit uz svijeće za podizanje atmosfere s boljom polovicom.

Za The XX mnogi kažu da su “next big thing”. Album je proglašavan jedan od najboljih albuma previjenaca 2009. godine. Ja se apsolutno slažem s njima. 2010. godina će biti njihova. Zato pazite ovaj bend, jer veoma uskoro će svi pričati o njemu, a vi ćete bit kul jer ste već “odavno” čuli za njega.

Petra Zengal

 

Hits 2189
The XX Albumi Kronologija Coexist » Coexist

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici