Recenzije
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Tuscaloosa


Bookmark

Data

Released Lipanj 2019
Format Albumi
Vrsta Hard rock / Singer-songwriter / Contemporary Pop/Rock / Country-Rock / Album Rock
Dodano Petak, 23 Kolovoz 2019
Žanr Rock
Length 52:25
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2019
Država Europa
Etiketa Reprise Records
Catalog Number 093624901112
Edition details objavljeno: 7.6.2019.; produkcija: Neil Young i Elliot Mazer; snimano: 5.2.1973. - Memorial Auditorium, University Of Alabama, Tuscaloosa
Tags Neil Young Reprise Records Stray Gators Elliot Mazer

Review

Dok je u filmu „Pogodi tko dolazi na večeru“ ulazak zeta Afroamerikanca u bjelačku obitelj i bio svojevrstan presedan i iznenađenje, novi album neumornog kanadskog glazbenika baš i nije.

Novi, pod navodnim znakovima, jer u pitanju je zvučni zapis sa njegovog koncerta na univerzitetu u Alabami, točnije u Tuscaloosi godine 1973.

Pratnja su mu bili Stray Gatorsi, bend koji ga je pratio na albumu „Harvest Moon“ iz 1992 u sastavu: Jack Nitzche (klavir), Ben Keith (steel guitar), Tim Drummond (bas), Kenny Buttrey (bubnjevi).

Neil Young, već sam opetovano pisao o tome, beskompromisna je, netipična osoba koja možda najviše od svih glazbenika prezire očito izrabljivački glazbeni establišment, stoga gotovo jednom godišnje (pa i dvaput) besplatno objavljuje svoju prebogatu glazbenu ostavštinu na neilyoungarchives.com.

Ovaj uradak u prvom redu ima kolekcionarsku vrijednost,ali figurira i kao povijesni dokument jednog vremena. Na njemu nema „svježe krvi“ (nadam se da Neil intezivno radi i na tome), stoga spada pod domenu glazbenih inkunabula, dokumenata iz vremena kada je „Bog hodao po svijetu“.

Bez obzira na materijal koji je odavno prožvakan kako od njegovih vjernih sljedbenika, iskrenih poznavatelja dobre glazbe, tako i od onih koji slušaju neku drugu glazbu – slušanje ovog albuma kojemu se mogu naći mane (zato ne treba posebno cjepidlačiti) treba predstavljati samo privilegiju.

Nanovo slušanje bisera poput „After the Gold Rush“; „Old Man“; „Heart of Gold“; „Alabama“(naravno da je na set listi) mogu ignorirati samo neznalice, obožavatelji tehno „glazbe“, te oni koji na cajke kidaju žile.

Aranžmani su uz blage preinake gotovo isti kao kod originala, miks je to njegovih laganica i žestica. Neilovom odlukom neke od kompozicija koje su bile odsvirane na koncertu ne nalaze se na set listi („On the Way Home“ i „The Loner“)

Par riječi i o Stray Gatorsima, bendu koji je po mnogima nezasluženo zapostavljen ili još gore neprepoznat. Ako želite čuti kako rasni bend svira, prebacite se na dugometražnu „Dont' be Denied“, sve će biti kristalno jasno, jer lako je pomisliti da su u pitanju Crazy Horse.

Seciranje set liste zaista nema smisla, sve su to pjesme dobro poznate, prepoznate od strane kritike, i što je važnije od strane publike. Jer kako Neil kaže „Time Fades Away“, njegove pjesme ni izbliza nisu u takvoj poziciji.

Đorđe Škarica

Hits 1894
Songs for Judy « Songs for Judy Neil Young Albumi Kronologija Colorado » Colorado

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski