Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DeezerMišljenje koje je donijelo Vijeća stručnjaka Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo na zahtjev Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) moglo bi dovesti u pitanje razvijeni poslovni model koji je standardna svjetska i europska praksa kod zaštite prava glazbenih zapisa na digitalnom tržištu.

Naime, prema donesenom Mišljenju, naknade za prava koje su se izvođačima i autorima isplaćivale individualno, putem ugovora s diskografima od sada bi se mogla naplaćivati i kolektivno putem predloženog cjenika, posredstvom izvođačke udruge HUZIP. Ovo Mišljenje presedan je u europskom zakonodavstvu s kojim se usklađuje i zakonodavstvo Republike Hrvatske, te je stvorilo pravnu nesigurnost na tržištu.

Spomenuto bi moglo dovesti u pitanje isplativost poslovanja digitalnih servisa poput Deezera i YouTubea u Hrvatskoj te ih u najgorem slučaju primorati da počnu razmatrati opciju povlačenja s hrvatskog tržišta.

Povlačenje digitalnih servisa naštetilo bi cjelokupnom tržištu glazbe u Hrvatskoj i sasvim sigurno unazadilo njegov razvoj za sljedećih nekoliko godina. Oštećeni bi bili izvođači koji bi izgubili naknade od digitalnih izvođenja njihovih uradaka, kao i iznimno važan promocijski kanal. Ovakav scenarij utjecao bi ne samo na diskografe, izvođače i autore, već i na krajnje korisnike usluga, hrvatske građane, koji će ostati bez mogućnosti legalnog uživanja u glazbi, dok bi cijela glazbena industrija izgubila bi priliku sudjelovati na brzorastućem digitalnom tržištu. Glazba u digitalnom obliku preuzela je primat pa će tako u 2015. godini prvi puta na svjetskoj razini biti nadmašeni prihodi od CD i vinil ploča i važno je da se i Hrvatska razvija u tom smjeru.

Nitko od korisnika, globalnih kompanija koji stoje iza servisa poput Deezera i Youtubea, nije obaviješten o ranije navedenom postupku te nisu bili u mogućnosti pravovremeno dati svoja detaljna očitovanja. Hrvatska diskografska udruga (HDU) potaknuta očitim propustima u donošenju Vijeća stručnjaka, bila je dužna reagirati i ukazati na nepravilnosti te pokrenuti konkretne pravne korake protiv spomenutog Mišljenja. Zbog svega navedenog HDU je donio i Deklaraciju o zaštiti digitalnog tržišta hrvatske glazbe.

Hrvatski diskografi jednoglasno su objavili da će u slučaju pokretanja bilo kakvih sudskih postupaka ili sličnih aktivnosti koji narušavaju daljnje uspostavljanje digitalnog glazbenog tržišta u Republici Hrvatskoj biti prisiljeni sa svih digitalnih servisa povući sve fonograme s izvedbama hrvatskih umjetnika izvođača, te aktivno štititi prava na njima od eventualnog nelegalnog korištenja na Internetu. Primarni cilj ove Deklaracije potaknuti je izvođače da se i unutar svoje udruge zauzmu za svoju budućnost i budućnost hrvatske glazbene industrije, te onemogućiti da se zbog pojedinačnih interesa unutar industrije, ošteti cijela hrvatska digitalna glazbena industrija.