Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

KissU preko šest desetljeća koliko Zemljom žari i pali rock’n’roll, nastala je posebna vrsta mitologije kojoj je zadatak slavne rock zvijezde učiniti još popularnijima.

Naravno, velika većina tih mitova nema apsolutno nikakvog uporišta u stvarnosti te se svode na pretjerivanje. Slijedi šest upravo takvih:

1. Kravlji jezik Genea Simmonsa (Kiss)
Kiss je sastav s temeljima u spektaklu, ponekad i nauštrb glazbe. A najspektakularniji je Gene ‘The Devil’ Simmons, gitarist i pjevač grupe koji se, za razliku od drugih Kissovaca, može pohvaliti i neobično dugim jezikom. Toliko dugim da se razvio mit prema kojem si je Gene dao presaditi kravlji jezik.
Naravno, to nije istina. Simmons je i u drugim (TV) prilikama pokazao što sve može s jezikom, no sasvim je očito kako je njegov jezik čovječji, s obzirom da kravlji izgleda puno drukčije – ne morate biti sa sela da to znate. Također, mit datira iz 70-ih, kada je bilo iznimno teško napraviti takav medicinski pothvat (vjerojatno nije ni pokušavano, bar se nadamo). Doduše, jedan mit u vezi Kiss se zaista ispostavio istinitim: članovi grupe dali su svoju krv, koja je potom pomiješana s crvenom tintom te se njome nacrtao prvi Marvelov strip o grupi Kiss.

2. Prodaja duše Roberta Johnsona vragu
Robert Johnson ne pripada eri rocka, no njegov utjecaj na taj žanr (kao i na blues) je nemjerljiv. Život i karijera ovog glazbenika zapravo je stvorila nekoliko prvih široko poznatih mitova moderne glazbe: osnivač je tzv. ‘Kluba 27’, skupine slavnih glazbenika koji su preminuli s 27 godina (Hendrix, Joplin, Morrison, Brian Jones, Cobain, Winehouse...) te je, navodno, prodao dušu samom vragu na raskrižju u zamjenu za vještinu sviranja gitare. Jednako je kultna fotografija nasmiješenog Johnsona s gitarom dok se u pozadini, s njegove lijeve strane na zastoru pojavljuje figura sotonske zvijeri, koja izgleda kao da svojim dugim jezikom liže vrh Johnsonove gitare.
No, bolji poznavatelji Johnsonove prošlosti tvrde da je on svoje sviračko umijeće brusio kod bluesera Ikea Zimmermana te da nema govora o ‘prodaji duše’.

3. Uklanjanje rebara Marilyna Mansona
Shock roker Marilyn Manson pažljivo je birao (ili njegov PR) kako će od sebe stvoriti legendu još za života. Odabirom umjetničkog imena spojio je prestiž Marilyn Monroe s brutalnošću Charlesa Mansona, koristio je šminku kao malo tko prije njega, član je Sotonine Crkve (promotori ateizma), a već je slavan i mit prema kojem si je dao ukloniti pokoji par rebara kako bi sam sebe mogao oralno zadovoljavati.
Još jedan mit poništen je tvrdnjom liječnika kako se rebra uklanjaju samo kad prijete vitalnim organima te kako je poznato da još nitko nije uklonio rebra iz gore navedenih razloga. Iako, ne bi se baš dali kladiti da je tako...

4. Louijeve sočnosti
Gotovo svi smo barem jednom čuli rock standard ‘Louie Louie’ one-hit wondera The Kingsmen. Ako ne njihovu verziju, onda neku od brojnih drugih, a slijed akorada iz pjesme kopirali su i razvijali mnogi kasniji rock i punk sastavi.
Rani rock pjesmuljak nije bio smatran takvim kad je tek objavljen jer su neki navodno čuli brojne psovke i sotonističke poruke prilikom sporijeg ili obrnutog puštanja ploče. Čak je i FBI pokušao utvrditi o čemu sve zapravo pjevaju The Kingsmen, no nisu postigli neke rezultate. Nakon toga se od takvih pokušaja odustalo, no desetljeće kasnije, usponom hard rocka i heavy metala, ponovno su počele takve optužbe na račun poznatih bendova, među kojima su bili i Led Zeppelin i njihov najveći hit ‘Stairway to Heaven’.
Nikakvih, dakle, službenih dokaza, pa time i tužbi, nije bilo u slučaju The Kingsmen i njihovog prpošnog i vječnog hita ‘Louie Louie’.

5. Paul je mrtav
Pored svih rock mitova, ovaj je zaista teško potpuno isključiti kao stvarnost. Jedan američki studentski list još je davno ustvrdio: ‘Paul McCartney je mrtav!’, a dokazi su, navodno, ležali i još uvijek leže za one koji pozorno slušaju i gledaju u samoj glazbi i umjetnosti Beatlesa. Prema tom mitu, Macca je poginuo u prometnoj nesreći 1966. godine te je zamijenjen dvojnikom. Paul je opovrgnuo je tvrdnje još 1969., no Beatlesi su se ubrzo nakon toga raspali, što mnogi vide kao znak da dvojnik očito nije bio dovoljno dobar ili da ekipa oko Beatlesa, uključujući i sam bend, nije više mogla uvjerljivo glumiti da je sve u redu.
Ako Paul zaista nije živ već pola stoljeća, moram priznati da mi se sviđa rad njegovog dvojnika, naročito ona rana faza oko albuma ‘Ram’.

6. Jim je živ
Osim što se smatra kako je Paul mrtav, misli se i kako su brojne rock zvijezde i dalje žive, poput Elvisa i Jima Morrisona. Grbavi starci danas, prema nekima, zajedno ispijaju koktele na nekom usamljenom tropskom otočiću, daleko od slave i napornih fanova. Argument teoretičara zavjere za neprežaljenog pjevača The Doors je da je Jim bio iznimno nesposoban nositi se s teretom slave i da je to često isticao, te da je preseljenje u Pariz bio izrežirani pokušaj daljnjeg bijega od civilizacije te mogućnost za, doslovno, novi život. Prepoznavanja Jima Morrisona diljem svijeta ne prestaju ni 45 godina nakon njegove smrti, no većina razumnijih ipak misli kako se radi samo o mitu, budući da bi Jim danas, sa 72 godine, bio teško prepoznatljiv.