Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ilustracija 

Znate onu staru – „Dobra vijest daleko se čuje, a loša i dalje.“ Tako tragične priče imaju ulogu i u pjesmama, one inspiriraju glazbenike, daju pjesmama posebnu notu emocije. U dobrom dijelu najdražih Vam pjesama možete iskopati neku pozadinsku priču iz stvarnog svijeta, bilo da je riječ o malim ili velikim događajima. Donosimo pregled nekoliko takvih koje su inspirirali prilično mračni povijesni događaji.

 

Polaris - Hey Sandy

Tematska pjesma za The Adventures of Pete and Pete himna je slobode i ljeta, ili se barem tako čini. Izvodi ju Miracle Legion pod pseudonimom Polaris, a uključuje zapetljane stihove koje sami odbijaju elaborirati. Analitičari su otkrili da se radi o smrti Sandre Scheuer koja je ubijena u zloglasnoj paljbi u Kentu, što nikako nije prikladna priča za ovu dječju emisiju.

Crosby, Stills, Nash, Young - Ohio

Pucnjava u Kentu utjecala je i na rad Neila Younga i potakla ga da napiše himnu protiv Nixona i nasilja pod nazivom „Ohio“ čiji napjev glasi „četvero mrtvih u Ohiou“ govoreći o četiri nenaoružana učenika koji su ubijeni pucnjevima od strane Garde za vrijeme incidenta. Pjesma kritizira Nixona koji je odgovoran za pucnjavu i bila je zabranjena na radiju ali se svejedno slušala u „podzemlju“ i sada slovi kao jedna od 500 najboljih pjesama svih vremena.

DEVO - Jocko Homo

Treća u nizu pjesma koja govori o pucnjavi u Kentu prva je pjesma za DEVO uopće. Oba člana sastava bila su prisutna na mjestu pucnjave kada su članovi Garde počeli pucati u rulju i to je imalo velikog utjecaja na njih. Jedan se transformirao iz hippya u pesimista nakon što je svjedočio ubojstvu svojih prijatelja. Sve je to dovelo do njihove zajedničke teorije da se ljudi vraćaju primitivnom načinu života, nasilju, poput primata što je i neslužbeni prijevod naziva pjesme.

Nirvana - Polly

Polly je očito pjesma o prilično mračnim stvarima, ali Cobainova inspiracija naišla je u obliku vijesti na državnoj razini. Serijski silovatelj, Gerald Friend 1960. prvotno je osuđen na 75 godina zatvora za silovanje i mučenje dvanaestogodišnje djevojčice ali je 1980. pušten na slobodu da bi počinio isti zočin samo 7 godina kasnije. Ova pjesma iznosi njegove crne misli za vrijeme druge otmice. Srećom, obje žrtve su se spasile i on će provesti ostatak života u zatvoru.

Billie Holiday and Abel Meeropol - Strange Fruit

Tekst jasno daje do znanja o čemu se radi, ako obratite pozornost na njega. Prvotno ga je napisala Abel Meeropol 1937. Učiteljice židovske vjere htjela je protestirati njome protiv rasizma i nasilja. Najpoznatija je verzija u izvedbi Billie Holiday iz 1939. Meeropol je izjavila kako je pjesma inspirirana slavnom fotografijom dva mlada crna muškarca koji vise s drveta nakon što su linčevani i pretučeni odvedeni iz zatvora u kojem su čekali suđenje za ubojstvo. Usporedba mrtvih tijela s voćem proganja nas i dan danas.

Pearl Jam - Jeremy

Ovako površinski, Jeremy zvuči kao pjesma o štreberu kojeg su maltretirali dok je pokušavao izaći iz svojeg oklopa ali video dočarava stvarno značenje. Eddie Vedder napisao je pjesmu o kombinaciji dvije pucnjave u školama. Petnaestogodišnji Jeremy Delle počinio je samoubojstvo usred nastave engleskog jezika, a dječak Brian za nastave iz oceanografije zapucao je u školi koju je Vedder pohađao.

The Boomtown Rats - I Don't Like Mondays

Ova pjesma koja govori o mentalno bolesnoj djevojčici u dobi od 16 godina, Brendi Ann Spencer. Ona se zatvorila u kuću i počela pucati na osnovnu školu preko puta pri čemu je usmrtila dvije odrasle osobe i ranila devetoro djece. Kada su ju pitali zašto je to učinila, odgovorila je kako ne voli ponedjeljak i da je pucnjava malo oživjela stvari.

The Cranberries - Zombie

Najpopularnija pjesma ovog benda očito govori o ostavštini rata, direktno o onome što učine puške i bombe, a konkretnije je inspirirana događajima iz irske povijesti. Glavni je od njih bombardiranje Warringtona od strane IRA-e 1933. u kojem su pogunila dva dječaka i ozlijeđeni mnogi odrasli ali pjesma se odnosi i na mnoge nevine promatrače koji su ubijeni 1916. u ustanku na Uskrs u Dublinu.

Iron Maiden - Two Minutes To Midnight

Doomsday Clock ili sat za odbrojavanje do kraja svijeta prema jednoj teoriji je naprava kojom čovječanstvo mjeri vrijeme do neizbježnog uništenja. Bruce Dickinson rekao je kako se ova pjesma odnosi na rat općenito ali naziv se odnosi na period 1953. kada je Sovjetski Savez testirao nuklearno oružje i svjetski su znanstvenici bili sigurni da smo svi osuđeni na propast. Minutu do ponoći, svi odlaze u svoje bunkere i u ponoć oni eksplodiraju. Prema tome uživajte u televizijskim serijama koje pratite dok još možete!