Kompilacija
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

CD

Mnogi su od nas svjesni kako je glazba u današnje vrijeme nešto potpuno drugačije nego prije par godina i desetljeća. Upravo zato je bitno održati glazbu nekih prošlih vremena na životu, a nema boljeg načina za to nego da ju prenosimo na nove generacije. Slijedi kratki vodič upravo takve glazbe u obliku 11 albuma koje svakako trebate prenijeti na nove naraštaje ukoliko želite biti fenomenalni roditelji, a kao bonus bit ćete jako cool.

Pearl Jam - Ten

O da, ovo vraća mnoge uspomene zar ne? Tada ste još bili tinejdžeri i skupljali džeparac kako bi si mogli kupiti novu ploču. I onda ste otkrili Pearl Jam. Njihov debitantski album možda jest depresivan i pun ljutnje ali je tako prokleto divan i naišao je netom prije grunge manije. Oni su i dio razloga iz kojeg je taj žanr postao popularan. Hitovi Alive i Jeremy uzdigli su Veddera i bend u status zvijezda, a album se prodao u nakladi od preko 10 milijuna primjeraka.

Nirvana - Nevermind

Prije 25 godina Nirvana je izdala Nevermind i naši životi zauvijek su promijenjeni. Vjerojatno će i za još nekoliko desetljeća imati jednako značenje u svijetu glazbe. Nirvana je ovim album praktički preko noći postala popularna, a Kurt Cobain mega zvijezda. Njihove su pjesme bile himne generacije, a ni danas nisu izgubile svoj značaj. Album je prodan u 30 milijuna primjeraka, a na ljestvici Billboard 200 ostao je čak 252 tjedna.

Grateful Dead - Workingman's Dead

Bio bi grijeh ne posjedovati ovaj album koji slovi kao jedan od najboljih albuma svih vremena. On je morbidan i strašan ali je toliko direktan i ogoljen da ga se ne možete zasititi. Ovaj album je antiteza prethodnom psihodeličnom glazbenom izričaju i nešto što publika nije navikla čuti od njih, bilo da govorimo o melodičnosti ili folk detaljima.

Queen - A Night At The Opera

Ne treba nam nikakav poseban podsjetnik na svestranost Freddiea Mercurya, to je neporecivo. Ako uspijete svog tinejdžera navući na najpopularniji album grupe Queen, zaslužujete nagradu za roditelja godine. On sadrži balade, progressive rock i hard rock stvari, jednostavno imajusve. Svaka pjesma je poput malenog remek-djela. Nemojte dopustiti da itko misli kako je Bohemian Rhapsody pjesma koju u originalu izvodi Panic at the Disco! To je nedopustivo.

Simon And Garfunkel - Bridge Over Troubled Water

Bridge Over Troubled Water bio je veoma uspješno izdanje ali je također označio kraj suradnje legendarnog dvojca. No to nije toliko iznenađujuče budući da su i ranije postojale tenzije između dvojice izvođača ali ih do tada to nije spriječavalo da snimaju odlične albume. Ovaj album je njihovo najbolje izdanje na kojem oboje zvuče odlično. Svojim eklektičnim aranžmanima i natruhama reggae zvuka njihove pjesme imaju nevjerojatnu moć da vas pogode na gotovo duhovnoj razini.

The Beach Boys - Pet Sounds

Ako vaši klinci počnu sumnjati u vaš glazbeni ukus, recite im da je album Pet Sounds popločao put razvoju suvremenog popa. Objavljen je prije 50 godina i još uvijek ima velik utjecaj na današnju glazbu. Nije postao uspjeh preko noći već je jedan od rijetkih primjera kada je za rock band vrijedila ona „polako ali sigurno“ do uspjeha. Album se može pohvaliti odličnim melodijskim dionicama i dubokoumnim tekstovima što je i danas rijetkost.

The Killers - Hot Fuss

Tko vam nebi bio zahvalan na upoznavanju s ovim albumom! Pjesme o plesu, ljubomori i sexu. Ok, iskreno najviše je potonjih što se tiče tematike. Ovo je najbolje od Killersa i nebiste htjeli da vaša djeca budu zakinuta za ovako nešto. Istovremeno je ovo i jedan od najboljih indie-rock albuma. Ako vaše dijete spada u cool klince vjerojatno već zna za Mr. Brightside, vjerojatno najpoznatiju pjesmu s ovog albuma.

Fleetwood Mac - Rumors

Ovo ne možete preskočiti. Vaša djeca moraju znati da je pjesma Dreams upravo njihova i da je većinu odjevnih kombinacija s Coachella festivala inspirirao upravo modni izričaj pjevačice Stevie Nicks. Da, zbilja. Nije ovo tipičan album o raskidima. Da, čuje se nešto prepiranja ali teško je uopće odabrati samo jednu pjesmu koju volimo. Svaka pogađa ravno u srce, bez obzira možete li se poistovjetiti s onime što Stevie pjeva.

Pink Floyd - The Wall

Apsolutni must-have za sve ljubitelje rocka, odrasle i one malo manje odrasle. Naučit će vašu djecu kako je to kada malo pričekaš dok zapravo čuješ pjesmu i bit će vam zahvalni. Sjećate se kada ste se pitali da li je gramofon prestao raditi ili je to samo početak pjesme Pink Floyda. Kako god bilo, The Wall je neporecivo jedan od najkreativnijih i maštovitijih albuma ikada. Intrigantan je i eksplozivan na toliko različitih načina. Izaziva osjećaj sličan onome kada nestrpljivo okrećete stranice napetog romana, a to ne može izvesti svaki band.

Led Zeppelin - Led Zeppelin

Ako vaše dijete zna samo Stairway to Heaven, neka vas bude sram. Zbilja, postoji toliko nevjerojatnih, veoma zaraznih pjesama s ovog debitantskog albuma koje još treba čuti. Možete birati između pjesama od Dazed and Confused sve do You Shook me u kojima se jasno čuje utjecaj bluesa. Nije nužno njihov najbolji album, o tome se da raspravljati, ali je prilično dobar uvod u njihov rad. Nema boljeg načina da se zaljube u klasični rock.

The Beatles - Abbey Road

Možete zapravo odabrati bilo koji album ove fantastične četvorke, teško je odličiti se samo za jedan. Nešto najiritantnije je kada mlađe generacije pogledaju obradu na YouTubeu i momentalno zaključe kako je to originalna verzija neke pjesme. Beatlesi su bili cool davno prije najezde internetskih zvijeda. Abbey Road je glazbeno remek-djelo ispunjeno mnogim čarobnim pjesmama. Bez njih gotovo da i ne možemo razgovarati o klasičnom rocku. Od harmonija do melodija i instrumenata – sve zvuči savršeno. Iako imaju mnogo odličnih albuma, ovaj kao da sažima sve ono što rade odlično. Teško da se možete zasititi toga.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici