facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 1984
Format Albumi
Vrsta Electro / New Wave / Synthpop
Dodano Subota, 15 Listopad 2011
Žanr Pop
Length 33:26
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2009
Država Slovenia
Etiketa ZKP RTVS
Catalog Number 111112
Edition details Datum objave: 27. 2. 1984. / rujan 2009. (reizdanje). Snimano: studio Top Ten 1983.-1984. Produkcija: Iztok Turk, Janez Križaj i Matjaž Kosi
Tags

Review

U praćenju svjetskih synth-pop trendova i naši su imali svog velikog predstavnika. Videosex su Slovenci, no najveći dio njihove karijere se zbivao u vrijeme bivše Jugoslavije tako da posvojni pridjevi imaju svoj razlog. Osim posvojnih pridjeva, valjalo bi upotrijebiti i epitete jer, bez lažne skromnosti, Videosex je jedan od najboljih bendova na ovim prostorima. Ikada.

1983. izdali su svoj prvi album 84 koji je sad, na opću radost, doživio svoje reizdanje. Radi se o iznimnom albumu iznimne provokativnosti za koji ni dan-danas nije jasno kako je uspio izbjeći oštrom cenzorskom režimu i kako su oni koji su ga stvarali uspjeli ostati živi i zdravi. Općoj provokativnosti koja počinje već od samog imena albuma (ako ne shvaćate, sjetite se da se cijela priča odvija u staroj Jugi) pa preko tekstova i glazbe najviše pridonosi Anja Rupel. Anja je u vrijeme izlaska ovog albuma imala 17 godina te je svojim izvrsnim, no isto tako i iznimno seksualnim vokalom duboko zadirala u zabranjena područja mašte.

84 je niska fantastičnih uvrnutih pop hitova. Jugoslavenska Lolita imena Anja je uspjela bizarno transformirati turoban tekst Moje mame u nešto nalik veselom dječjom hitu, a istovremeno na otvaranju album zavodljivo pjevati o ženi serijskoj ubojici s hladnjakom punim tuđih ruku u Detektivskoj priči. No i kad Anja ne pjeva nastane izvrsna pjesma, poput Kako bih volio da si tu.

Kakav bend. Kakav album. Vrhunski primjerak onoga što bi pop glazba trebala biti. Isto tako, ovo je vrhunski primjerak za obeshrabrivanje svih onih koji se pop glazbom žele obaviti ubuduće. Ovakva kombinacija provokativnosti i vokala maloljetne zavodljive Anje, vrhunskih tekstova i nadprosječnih pjesama se događa samo par puta u cjelokupnom opusu cijele jedne zemlje. Videosex su jedan od tih par puta. Pitanje je kad će se opet pojaviti jedan ovakav bend.

Ivan Glazer

Hits 1683
Videosex Albumi Kronologija Lacrimae Christi » Lacrimae Christi

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma