Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Matija Dedic - Sava Centar

Koncert "Matija svira Arsena" kao beogradska koncertna promocija istoimenog kultnog albuma Matije Dedića održan je u subotu, 20.5. u sklopu proslave 40 godina postojanja Sava centra, a publika je više nego uživala u skladbama "Kuća pored mora", "Odlazak", "Tvoje nježne godine", "Ne plači", "O, mladosti", "Moderato cantabile" i drugima koje je Matija svirao u čast svog oca, legendarnog Arsena Dedića. .

DSC 8872

Nellcote je bend iz Zagreba i iza sebe ima nekoliko odrađenih svirki na domaćim festivalima. Premda su počeli kao akustični duo, u međuvremenu su nadogradili i obogatili zvuk.

Jesca Hoop  Tvornica 2017 3

Američka kantautorica s prebivalištem u Velikoj britaniji nastupila je prvi put u Hrvatskoj. Predstavila je svoj novi album “Memories Are Now” koji je izdan za sjajni Sub Pop Records, etiketu koja je lansirala Nirvanu, Soundgarden, Mudhoney, te je dom imenima kao što su Sebadoh, Fleet Foxes, Mogwai, Metz i Mark Lanegan.

zbf1 

Novi festival je u gradu! U festivalskoj predsezoni ekipa Yem kolektiva počastila je zagrebačku publiku organizacijom Zagreb Beer Festa koji je oduševio i konceptom i glazbenim programom.

 

Clone Age

Odavno je poznato da nacionalna dalekočujnica i dalekovidnica (skraćeno HRT) zvukom i slikom favorizira određenu glazbenu notornu bratiju poput Škore, Badrićke, Houdeka, Huljićevog plemena i sl., pa je onda sasvim normalno da nema ni prostora niti volje za prezentaciju nekih novih, mladih snaga, koje polako, ali sigurno nekim zaobilaznim putovima uspješno ubrizgavaju svježu krv u već ocvalo, ponekad i ridikulozno glazbeno tkivo domaće estrade. Recimo poput benda Clone Age. Oni, a i drugi mladi bendovi prisiljeni su stoga doslovce za „šaku dolara“ prodavati na težak način svoj proizvod diljem Lijepe naše, što u biti i nije loša stvar, njihova glazba zaslužuje mjesto pod suncem, upoznavanje sa širim auditorijem.

Vatra akustikTvornicaKulture 3

Kao i obično radim polovično, od dva dana koncerta Vatre, ja sam posjetio samo prvi. Ovaj put s razlogom. Zanimalo me što ta ekipa može akustički u prostoru – Tvornci kulture. Drugi dan, to jest danas je drugi koncert, različite pjesme, a meni treba vremena da se slegnu prve.

VanDammesMočvara 2

Finci su drugačiji od ostatka svijeta, dominiraju u disciplinama koje su teško dohvatljive ostalima, ali kada nešto postignu, onda im se jednostavno više ne da. Nama neshvatljivo, a njima normalno. Nemaju premca u auto sportu (ako je to uopće sport...), dizajn im je nedohvatljiv za talijane, koji se time hvale, imali su genijalnoga arhitekta Alvara Aalta.

IMG 2323

Začetnici hard rock i heavy metal glazbe sinoć su se oprostili od zagrebačke publike. Usput promovirajući novi studijski album "Infinite", Deep Purple je ispunio Arenu Zagreb i izmamio nostalgične osmijehe na lica dugogodišnjih obožavatelja.

Human Tetris  Tvornica 3

Nakon švedskih i grčkih metalaca, slovenskih punkera, dočekao sam i ruski post-punk. Bio sam oduševljen jer mi je ruska glazbena scena uglavnom predstavljala nepoznanici osim onih cura Tatoo ili snimki house i DJ glazbe iz diskoteke Pasha.

Depeche Mode

Depeche Mode su u okviru svoje „duhovne“ turneje ovaj put zaobišli Hrvatsku, te su svoju karavanu na jednu večer zaustavili u Ljubljani u kojoj nisu bili više od deset godina. Hrpa autobusa, popunjena ljudima željnih velikih koncerata, evocirala je vremena s kraja devedesetih kada su gomile naših ljudi redovito pohodile bliže i daljnje, veće i manje europske gradove zbog njihove bolje koncertne ponude velikih i jakih izvođača. Organizator prijevoza, Svikoncerti.eu, je u strahu od revnih europskih carinika zakazao pokret već u podne, tako da smo ostali prikraćeni i za duži jutarnji drijemež, i za popodnevni pižolot. Al mala je to žrtva za biti dionikom nove mamutske turneje benda top kalibra i najvećih performansi kakav DM zasigurno jest. Strah od schengenskog carinika ionako se pokazao neopravdan. Valjda smo pronašli neku vezu i magičnu granicu između civilizacije i barbarskih zemalja, prošli smo prilično brzo.

IMG 9871

Wovenhand, miljenik zagrebačke publike, već godinama je dio stalne postave koncertne promocije Žedno Uho. Mate Škugor je ispratio nekoliko faza rada ovog sastava, dva puta rasprodao njihov show, doveo ih na prvo izdanje Terranea te zaključno do srijede, ugostio ih povodom promocije izvrsnog zaokreta u diskografiji naziva „Refractory Obdurate“.

Joe Kaplowitz

U srijedu 10. svibnja, u Dvorani Gorgona u MSU održana je autorska večer Joea Kaplowitza posvećena Hammond orguljama, pod nazivom ''100 % Organic Concert''. Kaplowitz je nastupio uz Jazz orkestar HRT-a i predstavio se kao dirigent, skladatelj i orguljaš.

JeffRosenstock Doe NeversMočvara 11

U četvrtak, 11. svibnja, uprava Indie emo naočala podastrijela nam je Jeffa Rosenstocka s bendom i još dvije interesantne predgrupe. Svaki put me veseli kada stage spuste na beton na kojemu stoji i publika i onda smo u istoj ravnini. Isto kao i u klasičnoj grčkoj drami. Dramatika... da ne filozofiramo. Na ovaj način se omogućava poseban kontakt publike i glazbenika.

IMG 9226

U sklopu turneje ''English Tapas'', Sleaford Mods su u ponedeljak, 8. svibnja, nastupili u rasprodanom klubu Flex u Beču.

BongzillaMočvara 3

Bend koji naziv poteže iz kultne zelene biljke nastao je davne 1995. godine. Tada još niti jedan bend nije uopće ni pomislio o štovanju "grassa".

Potkategorije