Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1992. časopis NME je najboljim debi albumom svih albuma proglasio ‘Horses’ Patti Smith. Iza nje su se svrstali Joy Division s ‘Unknown Pleasures’, MC5 s ‘Kick Out the Jams’, Jesus and the Mary Chain sa ‘Psychocandy’ i ‘Marquee Moon’ Televisiona.

Događaji

1962. Elvis Presley je dobio svoj deseti singl na britanskom broju jedan s ‘Rock-a-Hula Baby/Can’t Help Falling in Love’. Pjesme su bile dio soundtracka za njegov film ‘Blue Hawaii’.
1975. škotska grupa The Average White Band bili su na američkom broju jedan sa singlom ‘Pick Up The Pieces’. Njihov album ‘AWB’ također je bio na vrhu Billboardove ljestvice. Velik uspjeh u SAD-u zabilježili su i njihovi sljedeći albumi, ‘Cut The Cake’ i ‘Soul Searching’.

1975. na britanskom broju jedan našli su se Steve Harley and Cockney Rebel sa svojim hitom ‘Make Me Smile (Come Up And See Me)’. Pjesmu su, između ostalih, obradili Duran Duran i Erasure.

1984. u Rijeci je osnovana vokalna skupina Putokazi.

1986. MTV je emitirao svih 45 nastavaka TV serije o The Monkees u razmaku od 22 sata.
1989. na svečanosti dodjele glazbene nagrade Grammy prvi put su se dijelile nagrade u ‘heavy metal’ kategoriji, a dobitnici u kategoriji ‘Best Hard Rock/Metal Performance Vocal or Instrumental’ bili su Jethro Tull s ‘Crest of a Knave’. Album godine pripao je Georgeu Michaelu za ‘Faith’, a pjesma godine Bobbyju McFerrinu za ‘Don’t Worry, Be Happy’.

1997. na vrhu britanske ljestvice singlova bila je ‘Wannabe’ Spice Girls, a na vrhu američke ‘Don’t Speak’ No Doubt, predvođenih pjevačicom Gwen Stefani.
2001. snimkom i pjesmom godine na dodjeli Grammy nagrada proglašena je ‘Beautiful Day’ U2, album godine iznenađujuće je pripao Steely Dan za ‘Two Against Nature’, a Shelby Lynne je bila najbolji novi izvođač. Macy Gray i Sting bili su najbolji ženski, odnosno muški izvođač.
2004. ‘Anarchy in the UK’ Sex Pistolsa proglašena je najutjecajnijom pjesmom 70-ih. Iza nje su se našli ‘Bohemian Rhapsody’ Queen i ‘I Feel Love’ Donne Summer.

2021. francuski dvojac Daft Punk objavio je razlaz nakon 28 godina iznimno uspješne karijere stvaranja elektroničke i pop glazbe. Kraj su najavili videom "Epilogue" na njihovom YouTube kanalu, koristeći scene iz filma Daft Punk's Electroma. U videu se pojavljuje scena s njihovim robotskim rukama i ispod njih tekst "1993-2021".

2022. prestala je postojati hrvatska vokalna grupa Putokazi. Postojali su od 22. veljače 1984. do 22. veljače 2022. Utemeljiteljica i voditeljica sastava bila je Miranda Đaković.] Sastav je početkom 2011. godine obilježio 27. godina postojanja prisutnošću na Apple store-u. Pod imenom Put predstavljali su Hrvatsku na Pjesmi Eurovizije 1993. godine. S pjesmom Don’t Ever Cry pobijedili su na prvoj Dori 1993. i osvojili 15. mjesto na Eurosongu iste godine.

Rođeni

1938. Bobby Hendricks, američki R&B pjevač, član grupe Drifters, koja je 1960. imala singl na američkom broju 1 i britanskom broju 2, "Save The Last Dance For Me".

1943. Mick Greenom, engleski rock and roll gitarist. Bio je član grupe Johnny Kidd & The Pirates od 1962. do 1964., za to vrijeme je grupa 1963. imala singl na britanskom broju 4, "I'll Never Get Over You". Green je preminuo 2010. godine.

1953. John Sparks, basist britanskog rock benda Dr.Feelgoodom, koji je 1979. imao singl na britanskom broju 9, "Milk And Alcohol", kao i hitove "She Does It Right", "Roxette" i "Back In The Night".

1973. Scott Phillips, bubnjar i suosnivač američkog rock benda Creed, koji je 2001. imao singl na američkom broju 1 i britanskom broju 13, "With Arms Wide Open", i 2002. album na američkom broju 1, "Weathered".

1974. James Blunt, rođen kao Jame Hillier Blunt, britanski kantautor. Prije glazbene karijere bio je pripadnik mirovnih snaga, a boravio je i na Kosovu. Njegov debi album ‘Back to Bedlam’ iz 2004. donio je Bluntu svjetsku slavu, usput bivajući najprodavanijim albumom u Britaniji te godine i čitavog prošlog desetljeća. Izdao je još tri vrlo uspješna studijska albuma. Osvojio je dvije Brit nagrade, dvije Ivor Novello nagrade, a pet puta je bio nominiran za Grammy.

Preminuli

1987. Andy Warhol, rođen 1928. kao Andrew Warhola, američki umjetnik i menadžer. Najpoznatiji je kao kovač fraze ’15 minuta slave’ i jedan od vodećih i najutjecajnijih ‘pop art’ umjetnika. Njegova umjetnička djela postizala su i još uvijek postižu astronomske cijene na tržištu. U glazbenom svijetu poznat je kao menadžer i autor vizualnog identiteta grupe Velvet Underground te kao dizajner omota za album ‘Sticky Fingers’ Rolling Stonesa. David Bowie mu je posvetio pjesmu ‘Andy Warhol’ na svom albumu ‘Hunky Dory’ iz 1971. Preminuo je u snu nakon komplikacija prilikom rutinske operacije u dobi od 58 godina.
2001. John Aloysius Fahey (r. 1939.), američki gitarist. Začetnik je pravca poznatog pod nazivom ‘American Primitivism’. Izdao je 35 studijskih albuma prije smrti u dobi od 61 godine. Rolling Stone ga je 2003. proglasio 35. najboljim gitaristom svih vremena.

2022. Mark Lanegan, američki glazbenik, autor i kantautor. Svoju karijeru Lanegan je započeo 1984. u, pokazalo se kasnije, iznimno važnom i utjecajnom, ali i uvelike podcijenjenom bendu Screaming Trees. Premda su nakon potpisa za veliku etiketu i objavljivanja šestog albuma "Sweet Oblivion" 1992. zabilježili značajan komercijalan uspjeh, ipak su ostali u sjeni svojih popularnijih mlađih kolega koji su upravo u njima crpili inspiraciju. Singl s tog albuma "Nearly Lost You" postala je njihova najpoznatija pjesma na čemu mogu zahvaliti prije svega kultnom filmu "Singles" snimljenom u Seattleu 1992., u kojem su sudjelovali i neki od stvarnih aktera tamošnje glazbene scene tematizirane u filmu.

Nakon što su se raspali pioniri stoner rocka Kyuss, njihov gitarist Josh Homme pridružuje se 1996. Screaming Treesima kao ritam gitarist te se vrlo brzo sprijateljuje s Laneganom. Kad je godinu dana poslije osnovao Queens of the Stone Age upravo je Lanegana uvrstio na vrh popisa onih koje bi volio vidjeti kao pjevača ovog benda, da bi na kraju ipak odlučio po prvi put u karijeri sam preuzeti tu dužnost. No Homme očito nije odustao od svoje prvotne ideje pa Lanegan tri godine kasnije postaje punopravni član QOTSA s kojima snima niz izvrsnih albuma na kojima u nekim pjesmama preuzima čak i ulogu glavnog vokala.

ml

Mark Lanegan u Kinu SC 2013., foto: Branko Galičić (arhiva SG)

Premda je još od početka devedesetih Lanegan snimao i objavljivao redovito hvaljene samostalne albume, s uspjehom QOTSA i njegova samostalna karijera dolazi u fokus šire publike pa tako 2004. album "Bubblegum" postiže pomalo neočekivan komercijalan uspjeh i Lanegan se morao odlučiti između QOTSA i vlastite karijere. Iako i dalje povremeno nastupa na njihovim koncertima i gostuje na albumima, ipak se odlučio potpuno posvetiti samostalnoj karijeri, ali i brojnim drugim suradnjama od kojih su najpoznatije one s Isobel Campbell, nekadašnjom pjevačicom škotskih Belle and Sebastian, te s Gregom Dullijem, pjevačem i gitaristom Afghan Whighsa i The Twilight Singersa, s kojim je punih šest godina vodio zajednički projekt The Gutter Twins.

Uz gore navedene glavne suradnike, lista glazbenika koji su imali tu sreću da im mračno-šarmantni vokal Marka Lanegana obogati izdanja podugačka je, a neki od njih su: Moby, Earth, Bomb the Bass, Soulsavers, UNKLE, Mad Season, Slash, Duke Garwood, Melissa Auf der Maur i Martina Topley Bird.

ml

Mark Lanegan u Tvornici kulture 2017., foto: Samir Cerić Kovačević (arhiva SG)

Kad je 2012. objavio naveliko hvaljeni album "Blues Funeral" i napokon došao u Hrvatsku odsvirati svoj prvi samostalni koncert, Mark Lanegan je uvjerljivo demonstrirao kultni status kojeg uživa među našom publikom pa je tako zagrebački Pauk bio rasprodan skoro tjedan dana uoči koncerta. Slično se dogodilo i na sljedećem nastupu u našoj kino dvorani Kinu SC, dok su na koncertu održanom u Laubi zadnje ulaznice prodane na samom ulazu.

Svoj posljednji zagrebački, ujedno i hrvatski koncert Mark Lanegan je održao u Tvornici kulture 28. studenog 2019.