Naslovna

Nova izdanja

Petak, 03 Svibanj 2024 16:16

Globalna superzvijezda Sia objavljuje "Reasonable Woman" - svoj prvi samostalni album od 2016....

Petak, 03 Svibanj 2024 14:18

Šesteročlana akustična folk-punk cabaret senzacija Šarijanata izdaje svoj debitantski singl i...

Petak, 03 Svibanj 2024 12:14

Gotovo 30 godina karijere Ivana Komlinovića predstavlja izazov za napisati kratku biografiju. Put...

Petak, 03 Svibanj 2024 10:14

Ljubitelji hip hop muzike od danas su bogatiji za još jedan domaći album. Bosanskoherceovački...

Petak, 03 Svibanj 2024 08:49

Britanska kantautorica Jess Glynne predstavlja svoj treći studijski album „JESS“ koji prikazuje...

Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:33

Nešto manje od godinu dana nakon objave prvog studijskog albuma “Intenzitet”, glazbenica i...

Četvrtak, 02 Svibanj 2024 12:36

Adastra predstavlja "Nebo nije granica", istaknuti singl s njihovog najnovijeg albuma "Tajni...

Četvrtak, 02 Svibanj 2024 10:01

Deep Purple ne uzimaju predah. Nastavljaju u svom stilu objavljivati singlove, albume, turneje....

Četvrtak, 02 Svibanj 2024 08:27

Grupa Šarena pojava objavila je novi spot za pjesmu „Zašto ja to sebi radim?“. Spot konzumirajte u...

Najave događanja

Petak, 03 Svibanj 2024 15:17

David Gilmour će odsvirati seriju od šest koncerata uživo u londonskom Royal Albert Halla u...

Petak, 03 Svibanj 2024 13:01

Tidal Pull i ### pripremaju glasno i eklektično koncertno iskustvo u klubu Močvara. Na krilima...

Petak, 03 Svibanj 2024 11:04

Zagrebačka punk folk wellness atrakcija, nezaustavljiva live mašina Brkovi, dolaze na pulski...

Petak, 03 Svibanj 2024 09:06

U okviru cjelogodišnjeg koncertnog programa Urbofon Live 11. svibnja u Providurovoj palači...

Četvrtak, 02 Svibanj 2024 21:41

Potpuni kaos! Kako drukčije nazvati ono što sviraju Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp. Glazba...

Četvrtak, 02 Svibanj 2024 17:34

„Tichek se oženil“, autorski projekt Tima Hrvaćanina i Damira Martinovića Mrleta iz Leta3 ponovo...

Četvrtak, 02 Svibanj 2024 16:23

Brtonigla, šarmantni srednjovjekovni gradić koji leži na brežuljcima uobličenim vinogradima i...

Četvrtak, 02 Svibanj 2024 15:28

Posljednja edicija Dance Harda za ovu sezonu prije Ljeta nosi naziv The Last Dance.

Četvrtak, 02 Svibanj 2024 13:29

Lidija Bajuk Quartet održat će 9. svibnja koncert u zagrebačkom Melin jazz baru u povodu 30....

Novosti

Premijera

Petak, 03 Svibanj 2024 11:00

Varaždinska ekipa Dodger Artfool predstavlja žestoko-sarkastičan singl simboličnog naziva...

Na današnji dan

Petak, 03 Svibanj 2024 06:48

1967. raspali su se The Walker Brothers. Njihov vođa, Scott Walker, je kasnije ostvario uspješnu...

Premijera

Četvrtak, 02 Svibanj 2024 19:00

Regionalne blues rock snage 4 Hombres & Flowery predstavljaju novi singl "Ugasit ću svjetla", 20...

Sedam presudnih

Četvrtak, 02 Svibanj 2024 11:03

Splitski kantautor IAN je imao zapažen uspjeh u glazbenom showu The Voice Hrvatska zahvaljujući...

Na današnji dan

Četvrtak, 02 Svibanj 2024 00:20

1964. prvi album The Rolling Stonesa, istog naziva kao i grupa, stigao je do vrha britanske...

Izvještaji

Srijeda, 01 Svibanj 2024 20:33

Nakon što je One Possible Option sredinom travnja izbacio singl „Eter“, krajem samog mjeseca...

Novosti

Srijeda, 01 Svibanj 2024 20:22

LOLI live stream platforma ovaj će koncertni događaj godine prenositi uživo iz Doma mladih, a...

Izvještaji

Srijeda, 01 Svibanj 2024 20:16

Uz kultni pop-rock sastav PipsChips&Videoclips Sisak je proslavio Praznik rada. Nakon gotovo dvije...

Na današnji dan

Srijeda, 01 Svibanj 2024 06:43

2005. Coldplay su postali prvi Britanci nakon Beatlesa koji su imali singl u američkih top 10...

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2009/02/17/flamingc.jpg, images/SGrecenzije/2009/02/17/flamingcm.jpg, The Flaming Lips - Christmas On Mars, Left} Vjerujem da su čak manje od bilo koga drugoga sredinom osamdesetih vjerovali dokud bi ih njihova uvijek uvrnuta muzika mogla dovesti. The Flaming Lips su tada bili, po riječima samog Waynea Coynea, inače, alfe i omege banda, tek netalentirana, neiskusna, siromašna punk-rock grupa prijatelja, snimali su albume s vrlo prosječnim, nerijetko i lošim materijalom koji se oslanjao podjednako na punk, klasični rock i new wave, te se pritom dobro drogirali. No, kako se priča razvijala, zvuk kristalizirao, a produkcija podebljavala, postajalo je sve očitije svakome tko je imao uši i malo strpljenja da je ovdje riječ o opako čudnoj rock-zvjerki, kakvoj je projekt tipa Christmas on Mars bio logični novomilenijski razvoj događaja.

Društvo iz Oklahome je strpljivo i neopterećeno krčilo svoj put ka vlastitom cjelovečernjem znanstveno-fantastičnom filmu. Nakon niza odličnih, prilično bučnih psihodeličnih albuma nazivanih za njih uobičajeno bizarnim naslovima tipa In a Priest Driven Ambulance ili Hit to Death in the Future Head, kreativni je zamah dobio novu dimenziju četverostrukim albumom Zaireeka, kojeg se u integralnom obliku može poslušati samo ako sva četiri CD-a pustite istovremeno na četiri različita uređaja.

I dok su se mnogi poznanici već pitali za mentalno stanje kreativnog pokretača banda Waynea Coynea, u njegovoj kuhinji pripremalo se nešto što će postati esencijalno djelo suvremene muzike. The Soft Bulletin iz 1999. je konačno dokazao i zadnjim nevjernim Tomama da je bend, koji je naziv, kako legenda kaže, dobio po Coyneovom snu u kojem je sanjao kako ga na stražnjem sjedalu auta ljubi Djevica Marija, jedan od najvećih bendova koje je Amerika iznjedrila. Bučna psihodelija ustupila je mjesto spretno orkestriranim melodijama i temama koje su prizivale znanstvenu fantastiku pedesetih. Tim su smjerom i nastavili dvama nasljednicima, jednim vrlo dobrim i jednim zabrinjavajuće osrednjim, započevši istovremeno, točnije 2001, rad na filmu Christmas on Mars.

Ono što sumira Coyneov rukopis u nekoliko riječi su humanizam pomiješan s bizarnom maštom, te istančan osjećaj za dobru melodiju, odnosno, pjesmu. Svoje SF- fantazije, koje su, zapravo, bile minijaturne humanističke parabole, društvance je pretočilo u dugi niz sjajnih pjesama, a taj se razuzdani kreativni zamah naprosto morao transmedijski širiti dalje. Poznavajući rad The Flaming Lips, mogu reći da film – i to upravo ovakav – nije apsolutno nikakvo iznenađenje. Christmas on Mars je, poslije gotovo punih sedam godina rada na njemu, napokon ugledao svjetlo dana na Sasquatch! Music Festivalu krajem svibnja prošle godine. Naravno, i soundtrack je bio neminovan.

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2009/02/17/flaming.jpg, images/SGrecenzije/2009/02/17/flamingm.jpg, The Flaming Lips, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Coyne film opisuje kao križanac Lynchova Eraserhead i Jarmuschova Mrtvog čovjeka s fantastično-svemirskim aspektima Čarobnjaka iz Oza i 2001: Odiseje u svemiru, a radnja je smještena na Mars, kako sam naslov sugerira, na prvi Božić novoosnovane zemaljske kolonije. Na nesreću prvih kolonizatora Marsa, projekt je na pola puta propao i ostali su prepušteni samima sebi i svom novom domu.

Film prati napore glavnog lika Majora Syrtisa (glumi ga član banda, multiinstrumentalist Steven Drozd) da, kao moralni potisak demoraliziranoj zajednici, organizira proslavu prvog Božića na Marsu, kroz rođenje prve bebe na crvenom planetu. Porod će biti, uz posebnu tehnologiju, tempiran na samu ponoć, što bi simbolički označilo početak nove civilizacije, i to, kako Coyne objašnjava, znanstvenim, a ne religijskim idejnim rješenjem. U cijeloj priči značajnu ulogu igra Marsovac kojeg glumi sam Coyne, a za kojeg svi misle da je tek još jedan luđak, koji je, eto, igrom slučaja, pozelenio. Marsovac će se pokazati glavnim Syrtisevim pomagačem, koji će u cijeloj zavrzlami u zadnji čas zamijeniti Djeda Mraza, koji je počinio samoubojstvo. Suludo? Svakako na prvo uho ili oko i jest, ali tako je i s bilo kojim od regularnih albuma The Flaming Lips. Pod slojem svog tog pozitivnog ludila opet buja Coyneov humanizam kao osnovna pokretačka snaga.

Film je, naravno, amaterski, sniman s ograničenim financijskim sredstvima i s članovima benda i nekolicinom prijatelja kao glumcima, pa se kao još jedna referenca javlja i Ed Wood i njegov "zloglasni" Plan 9 from Outer Space. Međutim, koliko je god cijeli projekt nastao kao zabavna igra, toliko je i očito da je u pitanju ozbiljan film, važan svojim autorima kao regularan album, ako ne i više. Snimanje muzike za film tako je bilo vrlo ozbiljan rad, kojim The Flaming Lips nisu podilazili nikom.

CD Christmas on Mars, izdan odvojeno, ali i u paketu zajedno s DVD-om, punokrvni je soundtrack bez singl materijala, posebno dodavanih pjesama za šire tržište i slično. Dvanaest instrumentala nijemo prepričavaju Coyneovu priču poput orkestra okupljenog za muzičku podlogu "Zabranjenog planeta", pa prebačenog u 2008. u suvremeni studio gdje ih čeka Dave Fridmann. Da, otprilike tako zvuči najnoviji rad The Flaming Lips, kao takav ipak tek poveznica posljednjeg regularnog albuma At War with the Mystics, na kojem je pozitivno ludilo benda postalo možda malo suviše samodopadno, i budućeg, nadajmo se, boljeg domaćeg rada.

Dvije su skladbe – The Gleaming Armament of Marching Genitalia i Space Bible with Volume Lumps – prethodno izašle kao B-strane, samo pod drugim nazivima (prva je bila Protonilus Death March, a druga Syrtis Major), dok je ostatak stasavao usko uz snimanje filma. Nešto više od pola sata muzike činit će vam se čudnim i sporoprohodnim, zatim i odveć "instrumentalnim" a bez pamtljive melodije, ali u pitanju je više nego pošten i istovremeno srčan posao, logičan produkt benda koji je odavno nadišao okvire "rock-grupe" ili bilo kakve grupe.

The Flaming Lips su skupinica nevjerojatno maštovitih i kreativno nesputanih freakova od kojih teško da ćete naći pozitivnije. Pritom su i – nadasve – humanisti i spretni muzičari koji će svakim novim djelom ići korak dalje, ako već ne nužno nabolje (a koliko se i može ići bolje od The Soft Bulletin?!). Christmas on Marskao film dođe im kao svojevrsna kruna karijere. Kao soundtrack, to je kratki nadrealni doživljaj u dvanaest etapa kojeg su kad-tad morali snimiti. Više nego dovoljno dok iščekujemo novi album jednog od ponajboljih suvremenih bendova.

Wayne Coyne o Christmas on Mars - Video
{myspace}50406032{/myspace}
Osobna karta albuma

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2009/02/17/flamingc.jpg, images/SGrecenzije/2009/02/17/flamingcm.jpg, Flaming Lips - Christmas On Mars, Center}

Izvođač The Flaming Lips
Naziv albuma Chrsitmas On Mars
Izdavač Warner
Producent The Flaming Lips
Datum objave 14. 11. 2008.
Posebna napomena Izdanje sa dva diska

Popis pjesama


Disk 1.

01. Once Beyond Hopelessness
02. The Distance Between Mars and the Earth, Pt. 1
03. The Horrors of Isolation: The Celestial Dissolve, Triumphant Hallucination, Light Being Absorbed
04. In Excelsior Vaginalistic
05. Your Spaceship Comes from Within
06. Suicide and Extraordinary Mistakes
07. The Distance Between Mars and the Earth, Pt. 2
08. The Secret of Immortality: This Strange Feeling, This Impossible World
09. The Gleaming Armament of Marching Genitalia
10. The Distress Signals of Celestial Objects
11. Space Bible with Volume Lumps
12. Once Beyond Hopelessness

Disk 2.

01. Christmas On Mars (Video)


Ostale fotografije

 

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2009/02/17/flaming1.jpg, images/SGrecenzije/2009/02/17/flaming1m.jpg, The Flaming Lips - iz filma Christmas On Mars, Center}{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2009/02/17/flaming2.jpg, images/SGrecenzije/2009/02/17/flaming2m.jpg, The Flaming Lips, Center}{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2009/02/17/flaming3.jpg, images/SGrecenzije/2009/02/17/flaming3m.jpg, The Flaming Lips, Center} {mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2009/02/17/flaming4.jpg, images/SGrecenzije/2009/02/17/flaming4m.jpg, The Flaming Lips, Center}

(Klikni na pojedinu fotografiju za uvećani prikaz)


Izvještaji



One Possible Option najavili novi album u Zagrebu


Galerija fotografija: PipsChips&Videoclips održali prvomajski koncert u Sisku


Galerija fotografija: Igralom u Močvari


Galerija fotografija: A Gram Trip, Hrmülja i Lord Drunkalot u Močvari


Galerija fotografija: Toumaranke Orchestra u klubu Močvara


Buntai + Lil zoo u Klubu kulture


Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu