Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Sawmill Roots Orchestra

Rad ovog estonskog blues glazbenika pratim već dugi niz godina i svako malo gitarist Andres Roots pojavljuje se s novim studijskim albumom, ali i s novim bendom. Sawmill Roots Orcehstra prošle godine krenuli su s radom, a već početkom ožujka preko Roost Art objavljuju istoimeni studijski album.

Aveli Paide (klarinet), Aigor Post (truba), Raul Terep (bubnjevi) i Andres Roots (gitara)  djeluju pod imenom Sawmill Roots Orcehstra i nude nam svoje viđenje prezentacijske forme ovog jedinstvenog glazbenog stila. Naime, ovdje bismo lako mogli zaključiti da se radi o jednoj vrlo nadahnutoj glazbenoj kombinaciji Mississippi Delta bluesa s uvijek širokogrudnim New Orleans jazzom. Ako se samo prisjetimo pogrebnih povorki koje defiliraju ulicama New Orleansa, mnogi to ne mogu razumijeti. No, kao u svemu, uvijek je riječ o pristupu i kutu gledanja određenog segmenta života. Neki se već tu doslovno pogube i ne znaju kamo bi se okrenuli, priklonili ili bi jednostavno pobjegli.

Sawmill Roots Orchestra jako su dobro znali što izabrati i kamo se okrenuti. Poslušajte ovaj album i sami pronađite to odredište. Primjerice, njemački Global Music Magazine opisuju album kao "blues of a new, unheard variety... An unorthodox, cool and extremely swinging blues album."

Već dugi niz godina Rootsova glazbena vizija i prezentacija bluesa prepoznata je izvan određenih okvira i ona ga etablira i kao glazbenika i kao umjetnika koji ne priznaje ama baš nikakve granice.

"Sawmill Roots Orchestra" donosi glazbu Andres Rootsa u potpuno novom svjetlu, s novom atmosferom, ''feelingom'' i sve je poprimilo drugačije ozračje. Osobno mislim da je u pitanju međusobno glazbeno prožimanje ove ekipe za baš ovaj album. Instrumentalna je to glazba koja u sebi ima ama baš sve i nitko ne može osporiti bilo što ovom albumu, dapače... ovdje sve pršti od bluesa! Sjajna interakcija svih u bendu dala je izvrsne rezultate. Svih sedam instrumentala potpisuje sam Andres ali svaka pojedinačna izvedba nosi svoju osobnost i to još više naglašava glazbenu kvalitetu ovog albuma. Ono što čujemo dinamična je, vrlo direktna i na trenutke čak i opora glazba. Ona kao takva puna je različitih ritmova, atmosfere i ovakakv spoj glazbenih instrumenata doista nam pruža izuzetnu zvučnu sliku.

Cijeli album nosi snažna, izražajna i suptilna svirka. Njihova glazba jasno prezentira tradicionalni akustični delta blues u svoj svojoj ljepoti na vrlo zanimljiv način. Glazbenici s naglašenom ulogom Andresa Rootsa izvrsno spajaju svoju nadahnutu svirku. Tom svojom prezentacijom bluesa donijeli su pravo osvježenje na europskoj blues sceni, kako god se to vama činilo i zvučalo. Ovi glazbenici duboko su određeni ka prezentaciji bluesa a kako to sad tko naziva, to je neki drugi dio priče. To svoje opredjeljenje pokazuju vrlo jasno kroz svoj albume i, naravno, kroz svoje koncertne nastupe. Treba još jedanput istaknuti određenost svih glazbenika prema tradicionalnim vrijednostima bluesa kao glazbenog izričaja. Zapravo, Andres je sjajno pomirio dijametralne suprotnosti ovih kvalitetnih glazbenika. Njihova prezentacija bluesa je za svaku pohvalu a ovim albumom Andres Roots i, naravno, sam bend ulaze u uži krug blues glazbenika koji plijene našu pozornost upravo tom kvalitetom i nadahnutom prezentacijom, što su i dokazali nastupajući na raznim blues festivalima.

PREPORUKA:
Ako volite blues, a isto tako ako se želite informirati kako to rade Europljani, poslušajte ovaj istoimeni album Sawmill Roots Orchestra i zasigurno nećete požaliti.

Više o svemu saznajte na:
www.andresroots.com/p/sawmill-roots-orchestra.html
www.facebook.com/events/1360224504057098
open.spotify.com/artist/1mLVaxwkc84zD9CHK0GC9k

Popis pjesama:

1. Jook Jones 3:05
2. Meow Meow 3:22
3. Build Me A Statue 4:10
4. Raul's Custom Rag2:56
5. Sawmill Stomp 5:17
6. Wagon Swing 2:44
7. Snake Girl Blues 9:12

(Roost Art)

Yours bluesy
Mladen Lončar - Mike



Izvještaji



One Possible Option najavili novi album u Zagrebu


Galerija fotografija: PipsChips&Videoclips održali prvomajski koncert u Sisku


Galerija fotografija: Igralom u Močvari


Galerija fotografija: A Gram Trip, Hrmülja i Lord Drunkalot u Močvari


Galerija fotografija: Toumaranke Orchestra u klubu Močvara


Buntai + Lil zoo u Klubu kulture


Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu