Izvještaji

Korisnička ocjena: 2 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U rasprodanoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, sinoć je održan koncert svjetski poznatog Glenn Miller Orchestra. Kišna noć i zvuci svinga 1930. i 1940. godina poput vremeplova uvukli su publiku u jedan sasvim drugi svijet, ispunjen zavodljivim i nostalgičnm notama puhačkih instrumenata, podsjećajući nas zašto je swing još i danas popularan i rado slušan.

Pod vodstvom dirigenta Wila Saldena već od prvih taktova bilo je jasno da će večer biti baš onakva kakvu je priželjkivala publika: ispunjena popularnim swing temama ali i drugim poznatim melodijama. Kako je sam dirigent izjavio – orkestar je uspio uspješno oživjeti glazbu na način kako je to radio Glenn Miller, i to im, priznajem, odlično polazi za rukom. Orkestar zvuči zrelo, uigrano, ležerno a svirači su nasmijani i sigurni u svaku notu. Za vrijeme dok sviraju solo dionice svi solisti izlaze ispred orkestra , odsviraju svoje te se zatim vraćaju na mjesto u orkestru. Publika pljeskom nagrađuje svaki solo, dajući do znanja solistima da uživaju u svakom odsviranom dijelu kompozicije. Nižu se poznate teme: "Pennsilvania 6-500", "Mr. Anthony's Boogie", "Moonlight Cocktail" i mnoge druge. Na pozornici se orkestru povremeno pridružuje njemačka jazz pjevačica Sabine Kühlich te izvodi pjesme poput ""My Darling Daughter", "It's been a long, long time","When you're smiling" i druge, prizivajuću u sjećanje slavne pjevačice poput Judie Christi, Elle Fitzgerald ili Nathalie Cole. Nakon otprilike pedesetak minuta prvi dio koncerta završava šou programom bubnjara koji je osim pokazivanja vještine na samim bubnjevima, prošetao bubnjarskim palicama i po članovima orkestra držeći ritam lupajući po njihovim sordinama.

gm

U drugom dijelu koncerta koji se nastavio nakon pauze od dvadeset minuta nizali su se klasici poput Count Basie "Mean to me", zatim "What a wonderful world" Louisa Armstronga u nešto sporijem tempu, "You're The Top", Anite O'Day, "On the sunny side of the street" Benny Goodmana i Peggy Lee i mnogi drugi. Nakon šeste pjesme s razglasa je zasvirala "In the mood" za vrijeme koje je dirigent predstavio sve članove sastava koji su redom dobili gromoglasan pljesak publike. Nakon još par skladbi stigli smo i do zvaničnog kraja koncerta i skladbe simboličnog naslova "Adios", no nakon ovacija publike orkestar nastavlja svirati dalje te "In the mood" odjavljuje koncert. Za vrijeme izvođenja skladbe svi članovi orkestra su izašli na početak pozornice, a tromboni su u uvježbanoj koreografiji prošetali među publikom. Orkestar je ispraćen dugim pljeskom a Glenn Miller može biti spokojan jer orkestar koji smo čuli u Lisinskom sinoć, uspješno čuva tradiciju i uspomenu na zlatno doba swinga.



Izvještaji



Wolfheart u Vintage Industrial Baru


One Possible Option najavili novi album u Zagrebu


Galerija fotografija: PipsChips&Videoclips održali prvomajski koncert u Sisku


Galerija fotografija: Igralom u Močvari


Galerija fotografija: A Gram Trip, Hrmülja i Lord Drunkalot u Močvari


Galerija fotografija: Toumaranke Orchestra u klubu Močvara


Buntai + Lil zoo u Klubu kulture


Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu