Naslovna

Nova izdanja

Petak, 03 Svibanj 2024 18:21

Finski simfonijski metalci Nightwish objavili su detalje svog 10. studijskog albuma 'Yesterwynde'.

Petak, 03 Svibanj 2024 16:16

Globalna superzvijezda Sia objavljuje "Reasonable Woman" - svoj prvi samostalni album od 2016....

Petak, 03 Svibanj 2024 14:18

Šesteročlana akustična folk-punk cabaret senzacija Šarijanata izdaje svoj debitantski singl i...

Petak, 03 Svibanj 2024 12:14

Gotovo 30 godina karijere Ivana Komlinovića predstavlja izazov za napisati kratku biografiju. Put...

Petak, 03 Svibanj 2024 10:14

Ljubitelji hip hop muzike od danas su bogatiji za još jedan domaći album. Bosanskoherceovački...

Petak, 03 Svibanj 2024 08:49

Britanska kantautorica Jess Glynne predstavlja svoj treći studijski album „JESS“ koji prikazuje...

Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:33

Nešto manje od godinu dana nakon objave prvog studijskog albuma “Intenzitet”, glazbenica i...

Četvrtak, 02 Svibanj 2024 12:36

Adastra predstavlja "Nebo nije granica", istaknuti singl s njihovog najnovijeg albuma "Tajni...

Četvrtak, 02 Svibanj 2024 10:01

Deep Purple ne uzimaju predah. Nastavljaju u svom stilu objavljivati singlove, albume, turneje....

Najave događanja

Nedjelja, 05 Svibanj 2024 11:49

Dakle, definitivno je potvrđeno (čak i na njegovoj službenoj stranici) da će 16-tog rujna jedan od...

Nedjelja, 05 Svibanj 2024 10:08

Tonči Grabušić, jedno od najprepoznatljivijih imena hrvatske jazz scene, na ovogodišnjem će...

Subota, 04 Svibanj 2024 14:20

Ove nedjelje, 5. svibnja 2024., počinje europski dio turneje Bruce Springsteena and the E Street...

Petak, 03 Svibanj 2024 15:17

David Gilmour će odsvirati seriju od šest koncerata uživo u londonskom Royal Albert Halla u...

Petak, 03 Svibanj 2024 13:01

Tidal Pull i ### pripremaju glasno i eklektično koncertno iskustvo u klubu Močvara. Na krilima...

Petak, 03 Svibanj 2024 11:04

Zagrebačka punk folk wellness atrakcija, nezaustavljiva live mašina Brkovi, dolaze na pulski...

Petak, 03 Svibanj 2024 09:06

U okviru cjelogodišnjeg koncertnog programa Urbofon Live 11. svibnja u Providurovoj palači...

Četvrtak, 02 Svibanj 2024 21:41

Potpuni kaos! Kako drukčije nazvati ono što sviraju Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp. Glazba...

Četvrtak, 02 Svibanj 2024 17:34

„Tichek se oženil“, autorski projekt Tima Hrvaćanina i Damira Martinovića Mrleta iz Leta3 ponovo...

Novosti

Izvještaji

Nedjelja, 05 Svibanj 2024 08:40

Moj prvi posjet Klubu Dva Osam u Zagrebu. Nekad davno, davno sam često boravio u Jabuci. Večeras...

Na današnji dan

Nedjelja, 05 Svibanj 2024 03:23

1984. Jim Kerr iz Simple Minds je oženio Chrissie Hynde iz The Pretenders. U braku su ostali šest...

Na današnji dan

Subota, 04 Svibanj 2024 03:07

1956. Gene Vincent snimio je klasik rock‘n’rolla ‘Be Bop-A-Lula’ u Owen Bradley studiu u...

Izvještaji

Petak, 03 Svibanj 2024 12:25

Početak večeri je bio nabijenim mojim naklapanjem o tome kako ih treba oteti i čekati da me zavole...

Premijera

Petak, 03 Svibanj 2024 11:00

Varaždinska ekipa Dodger Artfool predstavlja žestoko-sarkastičan singl simboličnog naziva...

Na današnji dan

Petak, 03 Svibanj 2024 06:48

1967. raspali su se The Walker Brothers. Njihov vođa, Scott Walker, je kasnije ostvario uspješnu...

Premijera

Četvrtak, 02 Svibanj 2024 19:00

Regionalne blues rock snage 4 Hombres & Flowery predstavljaju novi singl "Ugasit ću svjetla", 20...

Sedam presudnih

Četvrtak, 02 Svibanj 2024 11:03

Splitski kantautor IAN je imao zapažen uspjeh u glazbenom showu The Voice Hrvatska zahvaljujući...

Na današnji dan

Četvrtak, 02 Svibanj 2024 00:20

1964. prvi album The Rolling Stonesa, istog naziva kao i grupa, stigao je do vrha britanske...

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Roger Waters trenutno obilazi Europu na svojoj sedmoj koncertnoj turneji otkako je napustio "Pink Floyde". Za razliku od prošle dvije turneje u kojima je tri puta posjetio Hrvatsku, dva puta Zagreb i jednom Split, na ovoj je turneji mimoišao Hrvatsku, pa smo se morali zaputiti izvan granice, koje na sreću više fizički nema. Izbor je iz praktičnih razloga pao na najbliže mjesto kroz koje turneja prolazi, a to je Budimpešta.

Roger Waters Dragutin Andric 01

Toga dana, 23. travnja, posrećilo nam se i lijepo sunčano vedro nebo, pa smo vrijeme do početka koncerta mogli iskoristiti u šetnji velikim parkom u blizini sportske dvorane MVM Dome, gdje se koncert održavao, otvorene prije oko godinu i po dana, obnavljajući sjećanja na ranije turneje Rogera Watersa. Svaka od njih traje godinama i uglavnom ne korespondira s objavljivanjem novih albuma. Na koncerte Rogera Watersa ne ide se da bi se čule nove pjesme izvedene uživo već da se s njim dožive "bliski susreti treće vrste". Originalna maštovita tehnička rješenja koja prate svaki novi projekt Rogera Watersa izazivaju posebno iščekivanje. Ne radi se samo o posebnim vizualnim efektima u obliku projekcija na ekranima enormnih dimenzija, već i o trodimenzionalnim, poput različitih letećih objekata, uz neizostavnu leteću svinju, pa sve do laserima "iscrtanim" objektima u prostoru. Kako tehnologija napreduje, Waters sve lakše ostvaruje svoje maštovite zamisli. Tako su zvučnici sve neupadljiviji, a zvuk sve bolji i ravnomjernije raspoređen po dvorani, omiljene groteskne divovske leteće figure ne moraju se više vući po sajlama, već slobodno lete i manevriraju prostorom zahvaljujući razvoju tehnike dronova, a video zidovi sve su veći i sve čudnijih oblika i veličina, što ne priječi da su projekcije na njima sve kvalitetnije. Tako je Waters prije desetak godina dočekao da s tridesetak godina zadrške, uspješno, na zadovoljavajući način obiđe svijet sa svojim "građevinskim" projektom "The Wall".

Glazba čini samo jednu komponentu susreta s Watersom, ostalo je predstava, performans, s neskrivenim, čvrstim i jasnim konceptom, namjerom, svrhom i razlogom. Njegove poruke i stavovi nisu samo metaforički skriveni u poetskim tekstovima pjesama, već su eksplicitni, drski, brutalni i često bezobrazno vulgarni, naročito kad ih izriče izvan okvira pjesama. Iz turneje u turneju sve više mu nisu dovoljne samo pjesme da nam kroz njih nešto kaže, s vremenom je uvidio da ne slušamo ozbiljno ono što nam je svih ovih godina, počevši od "Pink Floyda", htio kroz pjesme reći, pa nas sada i verbalno "napada" sa svih strana, "viče" na nas pisanim porukama po ekranima, po letećoj ovci i svinji, daje nam do znanja da gubi strpljenje u čekanju da se svijet popravi, jer sve ide u pogrešnom smjeru.

rw

Da će ići sve "naopako" i da predstava neće biti laka zabava, pokazalo se već na samom početku, još dok su video zidovi bili u svom početnom položaju, nisko spušteni na pozornicu koju su skrivali od cjelovitog pogleda na nju, kada smo uz apokaliptične prizore nevremena, uz grmljavinu i bljeskanje munja slušali prvu pjesmu, znatno prearanžiranu, usporenu, utišanu i ogoljelu od bravuroznih gitarističkih tonova, nekadašnju himničnu pjesmu koja se čuvala za veliko finale, "Comfortably Numb". Taj nekada as iz rukava sad je ispucan već na samom početku, u sasvim novom kontekstu. Nakon toga ispucava se odmah još jedan as iz "The Walla", "Another Brick in the Wall", s uvodnom "The Happiest Days of Our Lives", ali se video zid diže, otkriva pozornicu i nagovještava da se Waters neće ponovno skrivati iza zidova.

Čak štoviše, u daljnjem tijeku ove priredbe, Waters ponekad zaustavlja nizanje pjesama radi mirnih dugih monologa kojima nam se obraća, ponekad možda i predugih. Onaj nekad nekomunikativni Waters koji je imao averziju prema publici, pa je gradio zid između nas i sebe, sada nas okuplja kao oko logorske vatre da nam ukaže na nešto, da s nama razgovara, radi dobra za sve nas. U takvoj atmosferi izvodi jedinu novu pjesmu, "The Bar", na način kako ga do sada nismo vidjeli: šansonijerski, pjevajući uz vlastitu klavirsku pratnju.

Roger Waters Dragutin Andric 07

U sumornoj atmosferi koja vlada čitavo vrijeme predstave, Waters, nepomiren s događajima u svijetu, od politike, društvenih odnosa, odnosa moćnika prema nemoćnim "ovcama", do njihovih legaliziranih zločina prema čovječanstvu, narodima, grupama i pojedincima, nižući kompilaciju pjesama iz razdoblja "Pink Floyda" i samostalne karijere, poziva nas na masovan otpor distopijskom smjeru razvoja društva. Nema nas namjeru zabavljati nego zabrinuti, ako se već do sada sami nismo zabrinuli. S Watersom nema pregovaranja, nema "nagodbe", nema "demokratske" polemike, tko se s njim ne slaže, neka odj... s njegove predstave. Važnije je s njim se slagati, nego voljeti pjesme "Pink Floyda". Uostalom, kako možemo voljeti "Pink Floyd", a ne slagati se s njegovim mišljenjem? To je jednostavno nespojivo. Onda nismo uopće shvatili "Pink Floyd".

Da bi nam pojasnio "svoj" "Pink Floyd", u toku predstave Waters nam kroz niz pjesama iz razdoblja "Pink Floyda" na video zidovima izlaže kratku povijest "Pink Floyda", kratkim tekstovima i fotografijama s početaka grupe, naglašavajući i glorificirajući važnu ulogu Syda Barretta i prijateljstvo s njim, tijekom kojega je uobličena grupa "Pink Floyd", vješto izbjegavajući i spomen na Davida Gilmoura. On je u toj priči ionako došao "kasnije", pa nije sudjelovao u stvaranju imidža i "filozofije" grupe.

Roger Waters Dragutin Andric 24

"Predstave" na ovoj turneji Waters izvodi po velikim dvoranama, po arenama, kako ih običavamo nazivati, u kojima pozornicu smješta u sredinu, kao boksački ring, s efektnim velikim video zidovima iznad pozornice koji tvore križ, u čemu možemo vidjeti i neku simboliku, ali to ima i svoju praktičnost jer čitavu predstavu i sve efekte mogu ravnopravno vidjeti svi posjetitelji. Čak štoviše, što smo udaljeniji od pozornice, bolje možemo sagledati čitavu atmosferu i estetiku scene. Posjetitelji koji su poput nas stajali pored pozornice, točnije, ispod pozornice jer je visoka, čak su i propustili pravi doživljaj nekih efekata, jer na tim mjestima ponekad smo imali osjećaj da smo na nekom gradilištu, sa skelama oko nas, koje gledamo odozdo, kao voajeri koji dami zaviruju pod krinolinu, pa vide "kostur" na koji je razapeta, dok jaka laserska svjetla kojima smo bili opkoljeni šaraju u raznim smjerovima, pa gledajući ih tako iz "unutrašnjosti" slike koju tvore, ne vidimo oblike koje stvaraju na onaj način kako su to dizajneri zamislili, a koji se mogu vidjeti samo izvana i iz određene udaljenosti.

Neću opisivati tijek koncerta i prepričavati što nam je sve Waters govorio, jer bi to bilo kao da prepričavam sadržaj filma i tako u dobroj mjeri upropastim napeto gledanje onima koji ga još nisu odgledali. Pogotovo neću odavati imena ubojica koje je tijekom ovog krimića Waters otkrivao, a pazit ću i da ne otkrijem završetak. Umjesto toga mogu primijetiti odličnu organizaciju događaja u kojem nije bilo ni najmanjeg incidenta. Dojam je da smo svi bili trijezni, da se nije vidjela nijedna zapaljena cigareta bilo koje vrste, nije bilo ni daška dima, a organi reda su bili nevidljivi i nepotrebni. Kao u kazalištu.

Roger Waters Dragutin Andric 05

Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, do posljednjeg reda tribina, visoko u oblacima, kako se činilo s mjesta ispod pozornice, što znači da je bilo oko dvadeset tisuća duša, u rasponu od, pohvalno, tinejdžerske dobi do beskonačnosti. Ipak mislim da je Waters bio jedan od najstarijih među nama.

Tehnički, zvuk je, kako je to redovno u svim oblicima muziciranja "Pink Floyda", čist i jasan, snažan, dominantan, potpuno ispunjava prostor, ne zna se odakle dolazi, te je "zdravstveno" besprijekorno ispravan. To znači da ne moramo nositi čepiće za uši, nema "supersoničnog" tlaka, usprkos grmljavini munja i Watersovoj rafalnoj paljbi iz automatske puške nekoliko metara daleko od nas, te blizini zvučnika koji diskretno i jedva vidljivi vise iznad nas, nema krvarenja iz ušiju, a također niti tjedan dana gluhoće nakon koncerta. Čim izađemo iz dvorane, odmah možemo čuti cvrkut noćnih ptica iz već spomenutog obližnjeg parka i šapatom razmjenjivati dojmove s prijateljima. Kao da se ništa nije dogodilo. A to baš znači da se nešto dogodilo! Vrhunski kulturni događaj bez imalo štetnih posljedica po tijelo i duh.

Roger Waters Dragutin Andric 28

Još je nešto vrijedno što se doživi na takvim koncertima. Čuju se pjesme koje se ne mogu čuti nigdje u standardnim radijskim programima, pjesme koje radijski urednici ne puštaju u eter. Nedavno je umro u Kanadi i oko nje vrlo cijenjeni kantautor i gitarist Gordon Lightfoot. Nema mnogo veze s "Pink Floydima" i Rogerom Watersom, ali ću ipak završiti s jednom njegovom primjedbom. On je još prije pedesetak godina, kad su se "Floydi" tek pojavili, već govorio da je vlasnicima radijskih postaja, reći ćemo i glazbenim urednicima, više stalo do puštanja pjesama "koje čine ljude sretnima", nego pjesama "koje tjeraju ljude na razmišljanje".

Setlista

Set 1:
Comfortably Numb (Pink Floyd song)
The Happiest Days of Our Lives (Pink Floyd song)
Another Brick in the Wall, Part 2 (Pink Floyd song)
Another Brick in the Wall, Part 3 (Pink Floyd song)
The Powers That Be
The Bravery of Being Out of Range
The Bar
Have a Cigar (Pink Floyd song)
Wish You Were Here (Pink Floyd song)
Shine On You Crazy Diamond (Parts VI-VII, V) (Pink Floyd song)
Sheep (Pink Floyd song)

Set 2:
In the Flesh (Pink Floyd song)
Run Like Hell (Pink Floyd song)
Déjà Vu
Déjà Vu (Reprise)
Is This the Life We Really Want?
Money (Pink Floyd song)
Us and Them (Pink Floyd song)
Any Colour You Like (Pink Floyd song)
Brain Damage (Pink Floyd song)
Eclipse (Pink Floyd song)

Bis
Two Suns in the Sunset (Pink Floyd song)
The Bar (Reprise)
Outside the Wall (Pink Floyd song)



Izvještaji



Wolfheart u Vintage Industrial Baru


One Possible Option najavili novi album u Zagrebu


Galerija fotografija: PipsChips&Videoclips održali prvomajski koncert u Sisku


Galerija fotografija: Igralom u Močvari


Galerija fotografija: A Gram Trip, Hrmülja i Lord Drunkalot u Močvari


Galerija fotografija: Toumaranke Orchestra u klubu Močvara


Buntai + Lil zoo u Klubu kulture


Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu