Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Josh Smith - Over Your Head

"Over Your Head" upravo danas objavljuje CrossCut Records, a vlasnik ovog albuma je Josh Smith. A tko je on zapravo?

Najprije moram priznati da sam pomalo izgubio nadu da će se njemačka izdavačka kuća CrossCut Records iz Bremena odlučiti na suradnju s radijskom emisijom Blues za vas, a onda i s ovim našim Blues Cornerom. I onda, u mojim je rukama sasvim neočekivano osvanuo "Over Your Head" gitarista Josha Smitha!  Malo vas zna da su se upravo na ovom albumu, koji baš danas ima službeni datum objave, Joshu i ekipi pridružili i specijalni gosti kao Joe Bonamassa, Kirk Fletcher i Charlie Musselwhite. Bi li ova provjerena i poznata imena svirala s nekim tko nije dostojan njihova sudjelovanja? Sigurno ne.

I tko je, dakle, Josh Smith? On se trenutno smatra jednim od najvećih talenata na međunarodnoj gitarskoj sceni i svojim predanim radom služi kao vodilja i vrlo bitna komponenta kada je u pitanju očuvanje budućnosti bluesa. Iako je krenuo sa soulom, nakon kojeg je uslijedio soul/blues album, slijedi korak naprijed, da bi sada doslovno razvalio ovim svojim novim studijskim albumom. U svojim najboljim godinama Josh je puno radio i sa svojih 35 godina života može se pohvaliti da je surađivao i radio s dosta vrlo poznatih i eminentnih imena iz blues svijeta.

Moram istaknuti činjenicu da je pred vama album koji se nalazi u kontigentu od prvih 2000  kopija što sadrže bonus CD s 3 pjesme namijenjene za radijsko emitiranje te dvije skladbe uživo.

Zajedno s Calvinom Turnerom na basu, Lemarom Carter za bubnjevima, te uz doista sjajne goste, albumom odzvanja vrlo dojmljiv materijal. Radi se o autorskim pjesmama, koje je skladao Josh, uz, naravno, vrlo prilagodljivu i opuštenu atmosferu koja projicira  nadahnutu improvizaciju.

U naslovnoj pjesmi albuma traje pravi sedmominutni otvoreni dvoboj Josheve i Bonammasine gitare no pobjednika nema... i neka tako i ostane! Sjajni Charlie Musselwhite svojim usnjakom obilježio je pjesmu "You'll Find Love", a istu stvar svojom gitarom učinio je Kirk Fletcher u pjesmi "...And What".

Josh Smith je rođen 7. listopada 1979. u Middletownu, u američkoj saveznoj državi Connecticut. U svojoj trećoj godini života  dobiva  gitaru i sa šest već pohađa satove. I naravno, utjecaji su neizbježni, i to je OK, zapravo, svima je sve dostupno, samo se treba odlučiti, što i kako posložiti  i krenuti dalje u taj čudesni svijet. Sa 14 godina već je bio na glasu kao strahovito talentiran mladi  glazbenik i njegov daljnji put ovisio je o njegovoj sposobnosti učenja i stalnog muziciranja, a toga mu zaista nije manjkalo.

U prvih 2000 primjeraka imamo, dakle, i taj bonus CD koji je prilagođen radijskom emitiranju i njegove 3 pjesme su baš u toj formi. Sljedeće dvije su, pak, u live verziji. Raskoš... svakako da, čak da je malo više sva ta priča potencirana; vjerojatno se moglo još staviti stvari, ali, eto, ljudi dobro moraju paziti da ne budu previše zamorni. Zamor rađa odbojnost i eto odmah vrlo teško savladivih prepreka koje glazbenici onda vrlo teško prelaze ili pak ostaju i postaju zarobljenici vlastite nemogućnosti daljnjeg razvoja. Josh Smith takvih problema, na svu sreću, nema. Svojom ekspresivnošću, spontanošću i efektnim aranžmanima sjajno iznosi ovaj album. Evo glazbenih primjera: naslovna "Over Your Head", "When I Get Mine", "First Hand Look (At Down And Out)",odlična instrumentalna tema "And What", "Smoke And Mirrors", balada "Better Off" i "You'll Find Love", gdje Charlie daje tu notu, daje ono nešto.  S bonus-diska moram izdvojiti  doista upečatljivu izvedbu uživo skladbe "The Way You Do", te vrlo čvrstu i snažnu "Bad Side".

PREPORUKA:
Svakako potražite album "Over Your Head" Josha Smitha, koji će vam pokazati vrlo suptilnu prezentacijsku formu. To ćete voljeti ili ne, no, čini mi se da će ipak prevagnuti upravo ona prva strana. I zato čim prije osigurajte svoj primjerak.

Više  o svemu saznajte na:
www.joshsmithguitar.com
www.crosscut.de
www.facebook.com/joshsmithguitar

Popis pjesama:

1. How Long
2. Over Your Head
3. When I Get Mine
4. Still Searching
5. First Hand Look (At Down and Out)
6. …And What
7. Intro to Smoke And Mirrors
8. Smoke And Mirrors
9. Pusher
10. Better Off
11. You'll Find Love
12. How Long (Reprise)

(CrossCut Records)

BONUS CD:
1. Over Your Head (Radio Edit)
2. First hand look ( Radio Edit)
3. How Long (Radio Edit)
4. The Way You Do  ( Live)
5. Bad Side ( Live)

Diskografija:
Inception, 21.12. 2009/ JoshFrost Music Inc.
I’m Gonna Be Ready.08.07. 2011 /CrossCut Records
Don’t Give Up On Me,12.10. 2012 / CrossCut Records
Over Your Head, 27.03.2015/ CrossCut Records

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala


Metaklapa i Zagrebačka filharmonija u jedinstvenom spoju viđenja Iron Maidena


Negative Slug, Her Highness i Beton Brut u Dva Osam


Wolfheart u Vintage Industrial Baru


One Possible Option najavili novi album u Zagrebu


Galerija fotografija: PipsChips&Videoclips održali prvomajski koncert u Sisku


Galerija fotografija: Igralom u Močvari


Galerija fotografija: A Gram Trip, Hrmülja i Lord Drunkalot u Močvari


Galerija fotografija: Toumaranke Orchestra u klubu Močvara


Buntai + Lil zoo u Klubu kulture


Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu