A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Guidance


Bookmark

Data

Released Kolovoz 2016
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Indie rock / Post-rock / Alternative/Indie Rock
Dodano Srijeda, 16 Studeni 2016
Žanr Rock
Length 40:57
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2016
Država Europa
Etiketa Sargent House
Edition details objavljeno: 5.8.2016.; producent: Kurt Ballou; snimano: God City Studio
Tags Sargent House Russian Circles Kurt Ballou

Review

Russian Circles je sastav koji je od svojih diskografskih početaka uspješno izbjegavao predvidljivost koju su nudili mnogi drugi, na prvu slični bendovi. Moćni čikaški trojac izdao je ljetos za Sargent House svoj šesti studijski album – album kojim su, jasno je već na prvo slušanje, ojačali svoju reputaciju i ispunili očekivanja, no možda i prvi album u njihovoj karijeri koji ne donosi značajniji pomak naprijed u kreativnom smislu. Nakon pet u svakom smislu vrlo dobrih do odličnih izdanja, i to se moralo dogoditi.

Predstavljaju li oni post-rock ili nešto žešćeg brata post-metal, nije lako razlučiti, a sam bend tvrdi kako svoju glazbu smatraju instrumentalnim rockom. Čini se kako je u tom žanru više toga dopušteno (metal bilo koje vrste ne ‘trpi’ previše nježnih i sanjivih trenutaka, čak ni famozni simfo-metal) pa im to svrstavanje više ide na ruku. ‘Guidance’, istina, ima apsolutno sve što asociramo uz prethodno navedene žanrove: atmosferične gitarske pasaže praćene prebiranjem po basu uz još (barem) jednu gitaru u pozadini, najčešće obogaćenom reverbom i blagim driveom, zatim fuzzy dijelove s marširajućom ritam-sekcijom koji najavljuju eksploziju koja, kad se dogodi, ruši sve pred sobom. Basist Brian Cook i bubnjar Dave Turncratz odlično odrađuju svoj posao, no spotlight je, kao i dosad, na neumornom gitaristu Mikeu Sullivanu čija je banka rifova još prepuna zlatnih rezervi. Osim samog benda, na visini zadatka apsolutno je bio Kurt Ballou na mjestu producenta, inače poznat kao gitarist Converge.

Od prve stvari ‘Asa’, koja služi kao lagani uvod u sljedeću ‘Vorel’, pa do posljednje ‘Lisboa’, album čini skladnu glazbenu cjelinu jer nijedna skladba bitno ne odskače, sound je vrlo ujednačen, a dojmu cjeline svakako doprinosi i tehnika snimanja jer je većina albuma snimljena odjednom. Što onda ne valja? Russian Circles su nas navikli na dizanje očekivanja svakim novim albumom, a ‘Guidance’ ipak zvuči kao nešto što smo već mogli čuti – ukratko, u pitanju je ‘klasičan’ post-rock/metal. Također, nema onih ‘wow’ skladbi kao što su to bile ‘Death Rides a Horse’ s debitantskog ‘Enter’ ili suradnja s Chelsea Wolfe na ‘Memorial’ iz 2013. godine. No, ‘Guidance’ je album koji se među ljubiteljima ovakve vrste glazbe lako sluša i rado vrti, a ne sumnjam da će pjesme s albuma dobiti dodatnu dimenziju na predstojećem zagrebačkom koncertu.

Filip Katić

Hits 1482

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split