MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Hey Ma


Bookmark

Data

Released Travanj 2008
Format Albumi
Vrsta Rock / Indie / Alternative rock
Dodano Nedjelja, 23 Listopad 2011
Žanr Alternativ Rock
Broj diskova 1
Edition date 2008
Država Velika Britanija
Etiketa Mercury / Aquarius Records
Tags

Review

 

James su nekoć bili velik bend. Početkom devedesetih, na vrhuncu karijere, bili su proglašavani novim U2. Slava je ubrzo počela opadati, U2 su i dalje gdje su bili, na vrhu i to je zapravo tužno: imamo osrednje novije pjesme i Bonu Voxa kao Mesiju iznad glazbe, a mogli smo imati James. Raspad benda dogodio se 2001., nakon par dobrih svirki po Velikoj Britaniji odlučili su snimiti novi, dobar, ali ne i poseban album. Sedam godina hlađenja je donijelo melodičan, prohodan album koji, nažalost, ipak nema u sebi nekog većeg potencijala da vrati James na mjesto koje su nekad imali.
 
U istoj toj melodičnosti i prohodnosti James ipak nalaze mjesta za socijalnu kritiku. Naslovna pjesma na veseloj indie rock podlozi možda najdirektnije govori o 11. rujnu. Bilo kakvu pomisao o bezveznoj poskočici uklanjaju stihovi poput "Hey ma, the boys in the body bags coming home in pieces", dok biste dok slušate instrumentalni dio 72 lako mogli James zamijeniti za Killerse, no realno gledano, kad će Killersi napisati pjesmu o psihologiji modernog društva.
 
Još jedna osobina zbog koje James mogu dobiti samo pohvale je iskrenost. Na Waterfall Booth priznaje da "My mirror"s laughing at me, says, boy, are you getting old", a starenja se dotiče i na solidnoj Whiteboy (My mum says I look like Yul Brynner, Too old for Hamlet, too young for Lear). Beskrajna radost zbog rođenja sina uz grleni I"m alive na uvodnoj Bubbles odašilje takve vibracije otvorenosti kakve je Bono Vox odavno prestao pjevati.
 
Najbolji trenuci ovog harmoničnog ostvarenja su mračna Semaphore s laganim prebiranjima po električnoj gitari uz lagane ledene zvukove klavira i finale albuma I Wanna Go Home. Potonja preko gudača ostvaruje jednostavan refren u kojem se ponavlja samo I Wanna Go Home no efekt želje za micanjem od svega, želje za promjenom se ostvaruje bolje nego da ju je svirao cijeli orkestar.
 
James se nakon dugog izostanka vraćaju albumom za koji se prvenstveno može reći da je lijep, no ne i ništa više od tog. Ovim albumom se bend neće izdići do masovne popularnosti, no uistinu sumnjam da je to bila namjera okupljanja. James nikad neće biti U2 iako su to mogli, a stojim i iza tvrdnje da je moderni James puno bolji od modernog U2a. James će ostati drag i anoniman bend, glatkih melodija, iskrenih tekstova, ne odudarajući nekom većom karizmom, no opet nuditi određenu dozu kvalitete. Ovaj povratak nije bio udar na top liste, James su se vratili samo da pokažu da su tu i da još uvijek mogu stvoriti nešto dobro.
 
Ivan Glazer
Hits 2298

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split