MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2020
Format Kompilacije
Vrsta Heavy metal / Alternative metal / Post-hardcore / Sludge Metal
Dodano Subota, 07 Studeni 2020
Žanr Rock
Length 1:10:46
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2020
Država Europa
Etiketa Reprise Records
Catalog Number 093624892809
Edition details objavljeno: 11.9.2020.;
Tags Reprise Records Mastodon

Review

Talentirani metal titani iz Atlante Mastodon početkom su ove neobične 2020. godine proslavili okruglu dvadesetu obljetnicu postojanja. U dva desetljeća zajedničkog stvaranja okušali su se u brojnim podžanrovima metal obitelji poput sludge i progressive metala u kombinaciji s thrash i heavy elementima koji nerijetko isplivaju na površinu. Kreativnost komponiranja ove četvorke iz Georgije većinski je zaslužila riječi hvale u glazbenim krugovima pa ih je tako kritika proglasila „jednim od vodećih metal izvođača dvadeset i prvog stoljeća“, a svojim je obožavateljima Mastodon sustavno podizao ljestvicu očekivanja s fenomenalna prva tri studijska izdanja u svega četiri godine.

Tri su godine prošle od izdavanja Mastodonovog aktualnog studijskog uratka „Emperor of Sand“ što je poprilično dugo budući da je bend svoje pratitelje „razmazio“ objavljivanjem novog albuma svake dvije do tri godine. Bubnjar Brann Dailor izjavio je da bend ima između trideset i trideset i pet novih pjesama koje čekaju priliku da se nađu na nekom budućem LP-u. Usprkos tome, dečki su trenutno, kako kažu, u fazi poboljšavanja i traženja faktora izvrsnosti među odabranim od spomenutih tridesetak kompozicija te su svoje vjerne obožavatelje, a i one koji će možda to tek postati zasad odlučili počastiti kompilacijskim albumom „Medium Rarities“.

Album otvara „Fallen Torches“, dosad neobjavljena pjesma na kojoj gostuje Scott Kelly, vokalist Neurosisa. Kostur ovog nesuđenog singla komponirali su Dailor i gitarist Bill Kelliher u Kelliherovu podrumu, a snimljen je u Mastodonovom studiju u Atlanti 2019. godine. Scott Kelly, kojem ovo nije prva suradnja s Mastodonom, odlučio je začiniti pjesmu svojim vokalnim dionicama nakon što mu se svidjela njena prva verzija koju je čuo dok je s dečkima imao probe za nadolazeću europsku turneju na kojoj je Mastodon trebao svirati jedan sat svojega seta, a potom se prenamijeniti u Kellyjev prateći bend. Osim spomenute nove stvari, „Medium Rarities“ sadrži još petnaest pjesama. Među njima su tri obrade: zanimljiva interpretacija „A Commotion“ Leslie Feist u kojoj Brann Dailor dolazi do izražaja brojnim prijelazima na bubnjevima, izvrsna obrada „A Spoonful Weighs a Ton“ The Flaming Lipsa za koju Dailor preuzima i ulogu glavnog vokala te „Orion“ iz najbolje faze Metallice koja se ne udaljava previše od originalne verzije no mora se naglasiti da u ovoj stvari basist Troy Sanders u potpunosti nosi drugi dio pjesme izvrsnim „skidanjem“ melodijskih bas dionica pokojnoga Cliffa Burtona te sva silina i talent gitarističkog dvojca Mastodona u sastavu Bill Kelliher – Brent Hinds. Tu su još i dva glazbena broja od kojih se jedan našao na soundtracku za seriju „Game of Thrones“ (pjesma „White Walker“) u kojoj se pojedini članovi benda i pojavljuju u manjim ulogama, a drugi za film „Aqua Teen Hunger Force Colon Movie Film for Theaters“ (pjesma „Cut You Up with a Linoleum Knife“) te suradnja s Gibbyjem Haynesom „Atlanta“. Ostatak ove kompilacije čine instrumentalne verzije i snimke uživo raznih kompozicija koje su se našle na dosadašnjim Mastodonovim albumima. Instrumentali „Asleep in the Deep“, „Toe to Toes“, „Halloween“ i „Jaguar God“ u suštini su zanimljivi (naročito potonji), no upoznati slušatelj može lako naići na problem da će na svakom od navedenih očekivati pojavu vokala odnosno osjetit će da mu nešto nedostaje budući da su se sve navedene pjesme u svojim originalnim studijskim izdanjima pojavile u vokalno-instrumentalnoj izvedbi. „Live“ izvedbe „Capillarian Crest“, „Circle of Cysquatch“, „Blood & Thunder“, „Crystal Skull“ i „Iron Tusk“ moćno su izvedene te kvalitetno snimljene, no izuzev daška atmosfere na Mastodonovim koncertima slušateljima ne nude ništa novo.

"Medium Rarities" se u stvari može okarakterizirati kao dobra kolekcija rariteta te intermezzo između albuma "Emperor of Sand" i njegovog nasljednika. Također, ovo je i dobar način interakcije između benda i njihovih obožavatelja budući da globalno gledano ova kalendarska godina nije donijela gotovo ništa dobro po pitanju kulturnih događanja pa je tako, kao što znamo, odgođen velik broj koncerata i turneja. Već se gotovo dvije godine priča o novom albumu Mastodona koji će biti posvećen njihovom prije svega prijatelju, a potom i menadžeru preminulom Nicku Johnu te ga s nestrpljenjem iščekujemo. Da zasigurno neće biti razočaravajuć potvrđuje činjenica da Mastodon vrlo savjesno shvaća stvaranje studijskih albuma te ne žele nabacati sve ideje nepovezano već postojeće pažljivo probrati, doraditi i povezati u jednu smislenu cjelinu.

Juraj Dukić Hrvoić

Hits 1081

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre