Naslovna

Nova izdanja

Srijeda, 01 Svibanj 2024 16:42

U siječnju je otkriveno da je Thom Yorke skladao originalnu glazbu za film „Confidenza“ Daniele...

Srijeda, 01 Svibanj 2024 14:33

U najavi je novi posthumni album legendarnog Johnnyja Casha, a zvat će se "Songwriter".

Srijeda, 01 Svibanj 2024 12:25

Djigibaoo, već dobro poznat sastav na regionalnoj alternativnoj sceni objavljuje novi singl...

Srijeda, 01 Svibanj 2024 10:33

Dvojica vrhunskih glazbenika, Zoran Predin i Nikola Čuturilo, singlom "Još imaće nas"...

Utorak, 30 Travanj 2024 11:01

Grupa Fraktal objavila je prvi singl pod nazivom "Neću da ti dam" s predstojećeg albuma "Kocka je...

Utorak, 30 Travanj 2024 09:10

Pjevač, pjesnik, tekstopisac, likovni umjetnik, filmski producent, aktivist - Serj Tankian, glavni...

Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 15:16

Bugi je još jedno novo ime u Sponinoj sve većoj glazbenoj obitelji. Riječ je o odličnom blueseru s...

Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 13:38

Bend Plesač Sporog Stepa predvođen Maxom Juričićem, predstavlja još jedan sjajan singl s albuma...

Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 09:31

Objavljen je novi album ‘Sail Away’ solo projekta ‘World’s okayest Pianist’ hrvatskog jazz...

Najave događanja

Srijeda, 01 Svibanj 2024 17:44

Ovog petka, 3. svibnja u Klubu kazališta Komedija – Kontesa održat će se prvo izdanje koncertnog...

Srijeda, 01 Svibanj 2024 15:39

Sutra se očekuje veliki koncert u Zagrebu - u Vintage Industrial Bar stiže Wolfheart, jedan od...

Srijeda, 01 Svibanj 2024 13:31

Dana 4. svibnja uz lokalnu zagrebačku podršku u Melinu, instrumentalno-vokalni duo Ema&Dan,...

Utorak, 30 Travanj 2024 20:22

Glazba pod zvjezdanim nebom: održava se po prvi put "Otok Vis Music Breeze" festival na magičnom...

Utorak, 30 Travanj 2024 18:15

Baks, mladi trap izvođač čija glazba odjekuje u mobitelima generacije Z, ove subote, 4. svibnja,...

Utorak, 30 Travanj 2024 16:08

Protekli petak (26.04.) riječka ekipa Kraj programa odličnom se svirkom predstavila publici u...

Utorak, 30 Travanj 2024 15:16

Riječki dvojac THE SIIDS odnosno Darko Terlević i Stanislav Grdaković, prošli su mjesec velikim...

Utorak, 30 Travanj 2024 14:53

Trodnevni punk festival Martinska Punk meets Kanal Fest objavio ostatak je ovogodišnjeg line-upa....

Utorak, 30 Travanj 2024 14:23

Zbog produkcijskih i logističkih razloga opatijski koncert grupe The Cult prebačen je s četvrtka...

Novosti

Izvještaji

Srijeda, 01 Svibanj 2024 20:33

Nakon što je One Possible Option sredinom travnja izbacio singl „Eter“, krajem samog mjeseca...

Novosti

Srijeda, 01 Svibanj 2024 20:22

LOLI live stream platforma ovaj će koncertni događaj godine prenositi uživo iz Doma mladih, a...

Izvještaji

Srijeda, 01 Svibanj 2024 20:16

Uz kultni pop-rock sastav PipsChips&Videoclips Sisak je proslavio Praznik rada. Nakon gotovo dvije...

Na današnji dan

Srijeda, 01 Svibanj 2024 06:43

2005. Coldplay su postali prvi Britanci nakon Beatlesa koji su imali singl u američkih top 10...

Novosti

Utorak, 30 Travanj 2024 19:31

Kultni londonski klub Dingwalls zadrhtao je pod zvukom domaćeg rocka. Goran Bare & Majke održali...

Izvještaji

Utorak, 30 Travanj 2024 15:07

Na pozornicu u Močvari sinoć se popeo bend Igralom - trio koji spaja rokenrol s tradicionalnom...

Izvještaji

Utorak, 30 Travanj 2024 14:05

U petak, 26. travnja u Močvari je održana večer sporih i masnih doom riffova, koje su isporučile...

Izvještaji

Utorak, 30 Travanj 2024 13:40

Toumaranke Orchestra je band koji se sastoji od afričkih i europskih glazbenika poput Mirka...

Novosti

Utorak, 30 Travanj 2024 13:03

Grupa Let3 proteklog je vikenda po prvi put nastupila u Dubaiu, gdje je u rasprodanom Oak Live...

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Namjerno koristim ovaj naslov jer sam vidio kako je kolega Hadrović opisao Radar Fest u Zagrebu pa bi bilo zanimljivo opisati kako je to izgledalo u Koprivnici. No, neću ulaziti u dubioze i zadržat ću se samo na jednoj stvari, a to je sramotno rezanje minutaže bendovima da bi organizator nadoknadio kašnjenje početka festivala.

No, još više bi bilo nepravedno ne spomenuti, odnosno mora se spomenuti sjajan posao koji je obavio Milan Rađenović kao suautor ovog članka osvrnuvši se na karijeru i nastup benda Il Niño na Drava Rock Festu ponudivši nam pregršt zanimljivih informacija vezanih uz ovaj bend. Tako je ovaj članak djelo triju autora: Dragutina Andrića, Milana Rađenovića i moje malenkosti.

Stigavši pred Gradski stadion u Koprivnici točno u 17:00 ekipa u kojoj su bila i dva autora ovih redaka uvidjela je da se stadionu još ništa ne dešava osim sporadičnog testiranja razglasa i opreme te odlučila prijeći cestu i pred obližnjim ugostiteljskim objektom ubiti vremena koliko je potrebno, dok svirka konačno ne počne. Vrijeme smo proveli u ugodnom druženju s motoristima koji su u povorci stigli sa Šoderice gdje se taj vikend održavao moto susret. Tako nam je uspjelo propustiti nastup zagrebačkog Hard Timea pa smo stigli na početak nastupa Vatre iz Virovitice.

Kako sam već napomenuo, organizator je zbog kašnjenja početka skratio bendovima trajanje nastupa pa je tako Vatra imala priliku odsvirati samo dvije pjesme... Gorim i Mornarska majica. To je uistinu šteta jer Vatra je solidan rock bend koji s tri izdana albuma želi i može punuditi sigurno puno više od dvije pjesme koje su imali prilike odsvirati.

Nakon Vatre na pozornicu dolaze nanovo okupljene vinkovačke Majke. Majke, iako uvježbani, željni svirke i novog dokazivanja kao žedni vode također ne dobivaju puno više prilike za svirku od prethodne Vatre. Tako su stigli odsvirati samo pjesme Budi ponosan i Zbunjen ošamućen. Osobno smatram da legende hrvatskog rocka ne zaslužuju ovakav tretman, odnosno ovako malu minutažu. Prema pokazanome, zvuče odlično i ako ih imate prilike još gdje vidjeti uživo, svakako to učinite.

Očekivali smo i nastup benda Nicka Olivieri and The Mondo Generator, ali iz meni nepoznatog razloga nisu se pojavili na pozornici te su u, za njih predivđenom terminu zasvirali. El Nino.

Teško je objektivno pisati o Ill Niñu, svome "top 5" bendu koji slušam preko 4 godine, a pogotovo kada ga po prvi puta vidim uživo na par metara. Stoga se ispričavam zbog nekih eventulanih propusta.

Ill Niño je latino-američki ‘new-breed’ (ovaj naziv volim koristiti kad se radi o metal bendovima novijeg datuma) metal bend iz Brazila koji je sa svojim djelovanjem počeo 1999. g. doseljenjem u New Jersey. Iako su se u početku nazivali "El Niño" , po ulasku u "Roadrunner records" bili su prisiljeni promijeniti ime zbog tada već postojećeg benda pod istim nazivom.

Usprkos malom broju fanova i ljudi u prvim redovima, Ill Niño su održali obećanje koje neprestano daju u intervjuima da će svirati pa makar i za 2 fana u najvećoj rupi. Uz nešto duže pripreme prije nastupa uspjeli su se popeti na stage i svim prisutnima podariti 45 minuta svirke i showa nakon kojih nitko, pa čak niti onaj tko nije u ‘tim vodama’ ne ostaje ravnodušan. Iako je u prvim redovima zvuk cjelokupnog benda bio nešto lošiji, za što su se i sami ispričali, bilo je to iskustvo za pamćenje. Nabrijane gitare, upadi konga i laganih dijelova koji uključuju neizostavnu akustičnu ‘latino feel’ gitaru te izvrsno izmjenjivanje growl i clean vokala frontmena Cristiana Machada pobuđuju razne emocije prisutnih.

Htio bih još napomenuti da sam zajedno sa frontmenom benda u jednom trenutku ostao razočaran kada je na vidjelo izašlo koliko smo zapravo kontroverzna populacija kada se radi o live prerformansu. Ne bih u detalje.

Malo razočaranje ne pojavljivanja cijelog benda poslije svirke pred fanovima (iako nas je bilo manje od pressa), po osobnom obećanju basista Laz-a Pina-e pripisat ću umoru od touranja, nikakvoj organizaciji eventualnog ‘meet&greet’-a ‘u prolazu’ i možebitnom nezadovoljstvu brojem publike od strane benda. Pojavio se samo umorni bubnjar Dave koji je zadovoljio neoumorne fanove potpisivanjem cd-a, slikanjem i razmjenom par rečenica.

Ninovci su drugi dan otputovali u Bugarsku i po informacijama iz prve ruke, odradili dobar posao u nikakvim tehničkim uvjetima i lošoj organizaciji.

Iako se baš žanrovski i nisu uklapali u priču festa, nadam se da su nazočni uočili njihovu kvalitetu kakvu rijetki danas posjeduju u moru bendova sličnog žanra.

Nakon nastupa Il Niña na pozornicu dolaze The Cult. Njihov sam veliki fan, a prvi put sam ih čuo još 1991. godine na albumu ‘Sonic Temple’, kada sam kao 14-godišnji momak uletio u rock’n’roll, a The Cult su imali žestinu, čvrstinu, melodičnost, a i neku karizmu koja je cijelo vrijeme titrala iznad gramofona. Konačno sam uspio vidjeti ih uživo. Inače, bend (s prekidima) postoji od 1984. godine i ima 7 izdanih albuma.

Tako su tu toplu večer The Cult predvođeni Ianom Astburyem i Billy Duffy izašli na koprivnički stage. Čim sam vidio da Duffy uzima svoj bijeli Gretsch bilo je jasno da će nastup početi sa pjesmama iz ranijeg dijela karijere. Tako je i bilo. Nastup su počeli s pjesmama Horse Nation i Spiritwalker s albuma ‘Dreamtime’ iz 1984. godine. U jednom momentu došlo je do problema s nestankom struje, no to nije bitno poremetilo njihov nastup. Nastavljaju sa Fire Woman sa SonicTemplea i The Witch sa albuma ‘Pure Cult: The Best of the Cult (For Rockers, Ravers, Lovers & Sinners)’. Slijedi Edie ( Ciao Baby) i pjesma I Assassin s novog albuma, izlazak kojeg se najavljuje za jesen 2007. Iskreno, jedva čekam da ga preslušam. Nakon toga odsvirali su meni fenomenalnu pjesmu Rise s albuma ‘BeyondGoodAndEvil’. Osobno mi je jako žao što još nisu svirali neke pjesme s tog albuma, pogotovo Painted On My Heart i Nico jer me asociraju na meni jednu veoma dragu osobu, za koju sam priželjkivao da bude tamo sa mnom. No, to su očito ostavili za idući put… Ipak nastavljaju s meni veoma dragom Rise i The Phoenix s albuma Lovei završavaju s Wild Flower i Love Removal Machine s albuma Electric.

Na bisu sviraju po meni bezvremenski hit She sells Sanctuary i odlaze. Svirka je trajala oko sat vremena.

Kraj festivala bio je rezerviran za hard rock/heavy metal veterane, njemačke legende Scorpions. Iako mi je njihov glazbeni opus bio totalno nepoznat, izuzmemo li hitove Wind Of Change, You & I, Send Me An Angel i Still Loving You, jako me interesiralo što Scorpionsi još nude i kako zvuče uživo.

Početak nastupa dao je naslutiti da će to biti čvrst i nimalo tih nastup. Koncert su otvorili sa Hour 1, a kroz ostatak večeri prodefilirali su sa pjesmama poput The Zoo, Humanity, Holiday, vrlo dobrim instrumentalom Coast To Coast te Tease Me Please Me, 321, dok je redovni dio nastupa zaključen sa Dynamite.

Bis je otvoren sa Wind Of Change, a nastavljen u revijalnom tonu sa Still Loving You. Da ipak ne bi koncert zaključili sa laganim baladama, izveli su na samom kraju Rock You Like A Hurricane i time zaključili prvi Drava Rock Fest.

Iskreno se nadam da ćemo i sljedeće godine prisustvovati rock spektaklu u Koprivnici i da će, tada godinu dana iskusnija, organizatorska družina postaviti stvari na svoje mjesto i da neće biti propusta kao što je to bilo ove godine.



Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split