Blues Corner
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2010/02/06/thingst.jpg, images/SGrecenzije/2010/02/06/thingstm.jpg, Things About Comin' My Way, Left} Poseban doživljaj kod poklonika bluesa izaziva spoznaja da netko, bez obzira na sve trendovske diktate, ostaje pri svojim glazbenim korijenima i u njima traži svoju inspiraciju.
Album Various Artists - Things About Comin' My Way - A Tribute To The Music Of The Mississippi Sheiks, povijesni je dokument, koji će i budućim pokoljenjima dati informaciju o jednom od najbolje prodavanih bandova svog vremena.

Malo ljudi se sjeća Eugenea Powella aka Sonny Boy Nelsona, no taj čovjek je bio posljednji živući član banda Mississippi Sheiksa. Besmrtna je njegova izjava, nakon što je po završetku stvaranja pjesme čuo snimku njihovog najvećeg hita, Sitting On Top Of The World: „ Tko to ne voli, ne voli ni život.“. Bila je to ključna izjava, koja doslovno oslikava što blues predstavlja onima koji ga vole, prate i slušaju. Sedamnaest glazbenika obradilo je 17 pjesama ovog legendarnog banda. Za one koji baš nisu upoznati s The Mississippi Sheiks, u razdoblju od 1930. do 1935. godine bili su neprikosnoveni po broju prodanih ploča, osobito njihove velike uspješnice Sitting On Top Of The World, koju su kasnije obradili i mnogi poznati glazbenici.

Veliki životni san mladog snimatelja i producenta Stevea Dawsona o posveti ovom velikom bandu, napokon je doživio svoje ostvarenje. Okupivši imena poput : Bruce Cockburn, Madeleine Peyroux, John Hammond, Kelly Joe Phelps, The North Mississippi Allstars, Oh Susanna with Van Dyke Parks, Bill Frisell, Robin Holcomb, Jim Byrnes, The Carolina Chocolate Drops i drugih, koji su na svoj originalan i jedinstven način prezentirali skladbe ovog sastava. Dawson nije želio samo puku svirku, reprodukciju, već je htio da glazbenici proniknu u ljepotu onoga što su stvarali i izvodili legendarni The Mississippi Sheiks. To naravno, nije bio nimalo lagan posao, štoviše, trebalo je uskladiti sve te glazbenike i njihove glazbene stilove. Oni ni na koji način nisu bili čisti reproduktivci već su na svoj originalan način, u svom glazbenom izričaju, ponovo donijeli nekada poznate pjesme The Mississippi Sheiksa.

Za potrebe ovog albuma Steve Dawson oformio je jam – session band u Seattleu za snimanja pjesama koje su se našle na albumu. Iz banda svakako treba izdvojiti : jazz legendu, klavijaturista Waynea Horvitza (John Zorn, Zony Mash), Keitha Lowea (Bill Frisell /Fiona Apple) na basu te Matta Chamberlaina (David Bowie, Peter Gabriel) na bubnjevima. Ovi glazbenici su u zaista maratonskom sessionu snimili svih 17 pjesma ovog albuma.

A što se samog albuma tiče, tu se cijela stvar ufurava u onaj poznati glazbeni stil dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, ali sa svirkom i tehničkim mogućnostima 21. stoljeća.
I prateći band i vodeći glazbenici odišu zaljubljenošću i nevjerojatnom sklonošću ka glazbenim usmjerenjima jazza, bluegrassa, ragtimea, gospela i bluesa.

PREPORUKA:
Zaista je teško preporučiti povijesni i toliko značajan glazbeni dokument, kao što je upravo ovaj album Things About Comin' My Way - A Tribute To The Music Of The Mississippi Sheiks različitih izvođača. Oni blues znalci, koji su upućeni u predmetni projekt zasigurno neće propustiti ovako nešto. Sve druge strane teško je uvjeravati u vrijednost i bogatstvo glazbene ostavštine Amerike sa početka prošlog stoljeća. Možda onaj tko po prvi puta sluša ovako nešto, otkrije neke nove horizonte na nepreglednom plavičastom nebu bluesa i oduševi se !

Popis pjesma:

01. It's Backfirin' Now - North Mississippi Allstars
02. Things About Comin' My Way - Ndidi Onukwulu
03. Stop and Listen - John Hammond
04. Honey Babe Let the Deal Go Down - Bruce Cockburn
05. Bootlegger's Blues - Oh Susanna
06. Sitting on Top of the World - Carolina Chocolate Drops
07. Too Long - Danny Barnes
08. Jailbird Love Song - Jim Byrnes
09. That's It - Bill Frisell
10. Please Baby - Madeleine Peyroux
11. Livin' In a Strain - Kelly Joe Phelps
12. Lonely One In This Town - Steve Dawson
13. The World Is Going Wrong - Geoff Muldaur and the Texas Sheiks
14. We Both Are Feeling Good Right Now - Del Rey
15. Somebody's Gotta Help You - Bob Brozman
16. He Calls That Religion - The Sojourners
17. I've Got Blood In My Eyes for You - Robin Holcomb



Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split