Blues Corner
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2010/02/14/ramblins.jpg, images/SGrecenzije/2010/02/14/ramblinsm.jpg, Ramblin' Jack Elliott - A Stranger Here, Left} Početkom prošle godine, točnije 07. travnja 2009., u prodaji se našao album A Stranger Here - Ramblin' Jack Elliotta, koji je objavila izdavačka kuća Anti. Dugo, zaista dugo, sam razmišljao pisati osvrt ili ne. I onda su mi stvari nekako izmakle, i sve se okrenulo, i pokrenulo, u nekim drugim smjerovima te je ovaj album ostao na polici bez da sam o njemu napisao barem nekoliko rečenica. A zatim ovogodišnja dodjela Grammy nagrada, i eto vraga, u kategoriji Best Traditional Blues Album (najbolji album tradicionalnog bluesa) - A Stranger Here - Ramblin' Jack Elliotta uvjerljivo je odnio nagradu.

A pridružili su mu se u kategoriji:
Best Cajun / Zydeco Album - Buckwheat Zydeco - Lay Your Burden Down
Best Contemporary Blues Album - Derek Trucks Band - Already Free
Best Americana Album - Levon Helm - Electric Dirt

Sve su to albumi o kojima možete pročitati moje impresije, kako sam doživio njihov sadržaj. Naravno, da me boli, što nisam ama baš ništa napisao o ovom albumu, a stoji mi na polici već više od 7 mjeseci. Eto, sada jednostavno moram ispraviti ovu tešku nepravdu, ali i svoj veliki nemar i propust.

Utjecaji Ramblin' Jack Elliotta idu od Boba Dylana i Petea Seegera preko The Rolling Stonesa do The Grateful Dead. Zaista raskošan dijapazon glazbenih vibracija, što je na kraju urodilo njegovom vizijom albuma A Stranger Here, kojom se doslovno survao u veliku dubinu tradicionalnih vrednota glazbenog idioma američkog kontinenta u ovom, zaista turbulentnom vremenu. A za ovakva teška vremena ispjevavaju se teške i tmurne pjesme. U takvom ozračju, u takvoj slagalici Ramblin' Jack Elliott skladao je svoje pjesme, koje je uklopio u album A Stranger Here i dobio je svoje remek – djelo.

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2010/02/14/ramblin.jpg, images/SGrecenzije/2010/02/14/ramblinm.jpg, Ramblin' Jack Elliott, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Album je, za samo osam dana, od 21. do 29. srpnja 2008. godine, snimila sljedeća ekipa glazbenika:

Ramblin' Jack Elliott – vokal i akustična gitara
Greg Leisz – akustična gitara, madolina, mandola, dobro
David Piltch – kontrabas
Jay Bellerose – bubnjevi i udaraljke
Keefus Ciancia – klavijature
David Hidalgo – akustična gitara i accordian
Van Dyke Parks – pijano i vibrafone

Pod sigurnom dirigentskom palicom producenta Joea Henryja, koji je znalački posložio sve ono što je eventualno bilo upitno, a onda, onako preko noći, na sunce je izašao album, kojeg se zaista ne treba bojati. Dapače, u svom ovom crnilu, on blješti i sjaji poput najsjajnije zvijezde. Izuzetno glazbeno iskustvo, umotano u dojmljivu glazbenu formu, koja se ovaj puta titulira kao tradicionalni blues. No, ja bih ju nazvao američkom glazbom jer je sazdana od apsolutno svih glazbenih formi glazbe Amerike, koju jako dobro poznajem.

PREPORUKA:
Poznati su brojni veliki glazbenici Amerike, poznati su brojni veliki pjevači Amerike raznih stilova, no samo su neki stekli glas velikih pjevača ovog velikog kontinenta. Od mnogih možda bih posebno izdvojio Billie Holiday i Franka Sinatru, drugi bi možda istaknuli Ellu Fitzgerald i Louisa Armstronga, a nemojmo zaboraviti niti Gertrude M. Pridgett, poznatiju kao Ma Rainey, kao ni Johna Adamsa Estesa, poznatijeg kao 'Sleepy' John Estesa, svi su oni veliki. Ovim albumom uz njih možemo slobodno staviti i Elliotta Charlesa Adnopoza aka Ramblin' Jack Elliotta, koji sa svojih nepunih 80. godina, spada među ovu elitu.

Svojim albumom A Stranger Here Ramblin' Jack Elliott, snimio je svoje remek djelo, koje će nadahnjivati buduće naraštaje glazbenika. Hvala, Bogu imat će od koga učiti.

O albumu - Video


Popis pjesama:


01. Rising High Water Blues
02. Death Don't Have No Mercy
03. Rambler's Blues
04. Soul Of A Man
05. Richland Women Blues
06. Grinnin' In Your Face
07. New Stranger Blues
08. Falling Down Blues
09. How Long Blues
10. Please Remember Me

(Anti)



Izvještaji



Galerija fotografija: Opća opasnost nastupila u Sisku


Donkey Hot održali samostalan koncert u SAX!-u


Urban&4 uz gudački orkestar u Splitu


Jonathan u riječkom Pogonu kulture


The Boomtown Rats nastupili u Zagrebu


Galerija fotografija: Reper Iz Sobe + Beverly Brooks u Močvari


Rog u jazzu – Fanni Pósa Quartet u Lisinskom


Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split